Διεθνής επικαιρότητα

Εικόνες αποκάλυψης από τον τρομακτικό σεισμό στην Ιαπωνία – Σχίστηκαν στα δύο οι δρόμοι

Στον ρυθμό των Ρίχτερ σείεται τις τελευταίες ώρες η Ιαπωνία, με τις καταστροφές να είναι τεράστιες στην Ισικάουα και τις περιφέρειες αυτής, όπου χτύπησε ο εγκέλαδος με τα 7,6 Ρίχτερ. Οι εικόνες που δείχνουν την ένταση του σεισμού είναι πραγματικά συγκλονιστικές. Δρόμοι σχίστηκαν στα δύο, η γη φαίνεται να τρεμει και οι πολίτες ουρλιάζουν πανικόβλητοι καθώς βλέπουν κτήρια να καταρρέουν.

Αν και επισήμως δεν αναφέρονται ανθρώπινα θύματα παρά μόνο τραυματίες, υπάρχουν ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες για 2 νεκρούς στην περιοχή Νανάο και για 6 παγιδευμένους κάτω από τα συντρίμμια κτηρίων που κατέρρευσαν στη Γουατζίμα στο νομό Ισκάουα. Ανεπίσημα, προς το παρόν γίνεται λόγος για θανάτους πολιτών από πανικό.

Επίσης υπάρχουν πληροφορίες ότι έχουν τραυματιστεί αρκετοί που οδηγούνται στο νοσοκομείο Αουρόρα μεταξύ των δύο γυναικών.

Μια ηλικιωμένη γυναίκα στην Ιτοιγκάουα φέρεται να έπεσε και να υποστεί σοβαρό τραυματισμό στο κεφάλι.

Την ίδια στιγμή καταβάλλονται υπεράνθρωπες προσπάθειες από τα συνεργεία διάδοσης για απεγκλωβισμό αρκετών πολιτών που βρίσκονται κάτω από τα χαλάσματα.

Από τον ισχυρότατο σεισμό μεγέθους 7,6 Ρίχτερ και τους τουλάχιστον 20 μετασεισμούς που κάνουν τη γη της Ιαπωνίας περισσότερα από 30 κτίρια κατέρρευσαν, τουλάχιστον 33 χιλιάδες νοικοκυριά δεν έχουν ηλεκτρικό ρεύμα, ενώ έχουν διακοπεί αεροπορικές και σιδηροδρομικές συγκοινωνίες από και προς την πόλη Ισκάου. επλήγη από τον θηριώδη σεισμό.

Χιλιάδες άνθρωποι – τουλάχιστον 51 χιλιάδες – χρειάστηκε να εκτοπιστεί από τα σπίτια τους από τον φόβο ενός σαρωτικού τσουνάμι.

Ωστόσο, παρά την προειδοποίηση των αρχών για τσουνάμι που οδήγησε χιλιάδες Ιάπωνες να απομακρυνθούν από τα σπίτια τους, τελικά ο κίνδυνος απομακρύνεται.

Σύμφωνα με το Sky News, τουλάχιστον 30 κτήρια έχουν καταρρεύσει, ενώ οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης τονίζουν Όπως υπάρχουν τραυματισμοί που μεταφέρονται σε νοσοκομεία.

Οι κάτοικοι της περιοχής που έχουν πληγεί έχουν κληθεί να απομακρυνθούν, ενώ χιλιάδες έμειναν χωρίς ρεύμα.

Από την πλευρά του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε, στη διάρκεια έκτακτης ενημέρωσης, όπως οι υπηρεσίες έχουν λάβει αναφορές για «τουλάχιστον έξι περιπτώσεις ανθρώπων που έχουν εγκλωβιστεί κάτω από τα γκρεμισμένα κτίρια» σε πόλεις της περιφέρειας Ισικάου που επηρεάζουν από τον σεισμό, όπως η Γουατζίμα .

Ο Γιοσιμάσα δήλωσε επίσης ότι έχει επιβεβαιωθεί ότι πολλά κτίρια κατέρρευσαν μετά τον σεισμό των 7,6 βαθμών .

Σε ότι αφορά την ηλεκτροδότηση έχει διακοπεί σε 33.000 νοικοκυριά και καθώς και οι υπηρεσίες κινητής τηλεφωνίας σε Ισικάουα και Νιιγκάτα

Σύμφωνα με το ιαπωνικό ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο ΝΗΚ, η κυβέρνηση θα συνεχίσει να αξιολογήσει την πλήρη έκταση των ζημιών από τον σεισμό που έπληξε τη νομαρχία Ισικάουα της κεντρικής Ιαπωνίας, κατά μήκος των ακτών της Ιαπωνικής Θάλασσας.

Ορισμένα τμήματα πέντε αυτοκινητόδρομων ταχείας κυκλοφορίας έχουν κλείσει, σύμφωνα πάντα με το NHK, ενώ ο Γιοσιμάσα ανέφερε επίσης ότι διακοπεί η παροχή ηλεκτρικής ενέργειας σε 33.000 νοικοκυριά και οι υπηρεσίες κινητής τηλεφωνίας έχουν διακοπεί στους νομούς Ισικάουα και Νιγκάτα.

Ο Χαγιάσι δήλωσε ότι ξέσπασε πυρκαγιά σε μετασχηματιστή σε πυρηνικό σταθμό της Σίκας, αλλά έχει σβήσει και δεν είχε στο εργοστάσιο. Είπε ότι δεν έχουν επιβεβαιωθεί ανωμαλίες σε καμία πυρηνική εγκατάσταση.

Από τον ισχυρότατο σεισμό εκδηλώθηκε μεγάλη φωτιά στην πόλη Γουατζίμα για την κατάσβεση της που συνδράμει με ισχυρές δυνάμεις η πυροσβεστική, δήλωσε η Υπηρεσία Διαχείρισης Πυρκαγίων και Καταστροφών της Ιαπωνίας.

Το χρονικό του ισχυρότατου σεισμού

Σύμφωνα με το πρακτορείο AFP, η κυριότερη έως τώρα δόνηση σημειώθηκε στις 16:10 (09:10 ώρα Ελλάδας) στο βορειοανατολικό άκρο της χερσονήσου, και το μέγεθός του να κατεγράφη αρχικά στους 7,4 βαθμούς προτού αναθεωρηθεί προς τα πάνω, στους 7, 5 βαθμούς, σύμφωνα με το Αμερικανικό Γεωφυσικό Ινστιτούτο (USGS), και στους 7,6 βαθμούς σύμφωνα με την Ιαπωνική Μετεωρολογική Υπηρεσία.

Σεισμικές δονήσεις – για τις 20 – σημειώθηκαν λίγο πριν ή αμέσως μετά στην ίδια περιοχή: ένας πρώτος μεγέθους 5,7 βαθμών στις 09:06 στο εσωτερικό, ένας άλλος μεγέθους 6,1 βαθμών στις 09:18, στη συνέχεια τρεις ακόμη μεγέθους 4, 5 έως 4,8 βαθμών έως τις 09:16.

Καθησυχάζει η ιαπωνική κυβέρνηση για τους πυρηνικούς σταθμούς

Μέχρι στιγμής δεν έχουν αναφερθεί ανωμαλίες σε πυρηνικούς σταθμούς στη χώρα μετά τον σεισμό, δήλωσε η κυβέρνηση.

Ο επικεφαλής γραμματέας του υπουργικού συμβουλίου Γιοσιμάσα Χαγιάσι δήλωσε στους δημοσιογράφους σε συνέντευξη Τύπου ότι μέχρι στιγμής δεν έχουν αναφερθεί ανωμαλίες από πυρηνικούς σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής σε όλη την Ιαπωνία. «Εξακολουθούμε να αξιολογούμε τις ανθρώπινες και φυσικές ζημιές», είπε χαρακτηριστικά.

Η Ρυθμιστική Αρχή Πυρηνικής Ενέργειας της Ιαπωνίας δήλωσε ότι δεν έχουν επιβεβαιωθεί παρατυπίες σε πυρηνικούς σταθμούς κατά μήκος της δυτικής ακτής, συμπεριλαμβανομένων πέντε ενεργών αντιδραστηρίων στα εργοστάσια Ohi και Takahama της Kansai Electric Power στο νομό Fukui.

Το εργοστάσιο Shika του Hokuriku στην Ishikawa, ο πλησιέστερος πυρηνικός σταθμός στο επίκεντρο του σεισμού, είχε ήδη σταματήσει τους δύο αντιδραστήρες του πριν από τον σεισμό για τακτικές επιθεωρήσεις και δεν είδε καμία επίπτωση από τον σεισμό, ανέφερε η υπηρεσία.

Ο σεισμός και το τσουνάμι του 2011 σκότωσαν σχεδόν 20.000 ανθρώπους και κατέστρεψαν πόλεις και πυρηνικές καταστροφές στο Φουκούσιμα.

Ένας άλλος σεισμός, γνωστός ως Μεγάλος Σεισμός Hanshin, έπληξε τη δυτική Ιαπωνία το 1995, σκοτώνοντας περισσότερους από 6.000 ανθρώπους, κυρίως στην πόλη Κόμπε.

Ο σεισμός της Δευτέρας χτύπησε κατά τη διάρκεια της αργίας της 1ης Ιανουαρίου, όταν εκατομμύρια Ιάπωνες επισκέπτονται παραδοσιακούς ναούς για να σηματοδοτήσουν το νέο έτος.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button