Διεθνής επικαιρότητα

Ναγκόρνο Καραμπάχ: Βαθιά ανησυχία εξέφρασε ο Μπλίνκεν για τους κατοίκους

Τη «βαθιά ανησυχία» της Ουάσινγκτον σχετικά με την τύχη των Αρμενίων κατοίκων του Ναγκόρνο Καραμπάχ μετά την αστραπιαία επίθεση των δυνάμεων των Αζερμπαϊτζάν στις αρχές της εβδομάδας και την ανακατάληψη του θύλακα εξέφρασε χθες, Σάββατο 23/09, ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Άντονι Μπλίνκεν στην Αρμενία.

Σε τηλεφωνική συνομιλία που είχε με τον Αρμένιο πρωθυπουργό Νικόλ Πασινιάν, ο Μπλίνκεν «εξέφρασε τη βαθιά ανησυχία των ΗΠΑ για τον αρμενικό πληθυσμό του Ναγκόρνο Καραμπάχ», δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάθιου Μίλερ.

«Υπογράμμισε το γεγονός ότι οι ΗΠΑ ζητούν από το Αζερμπαϊτζάν να προστατεύσει τους αμάχους και να σεβαστεί τις υποχρεώσεις του σχετικά με τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις θεμελιώδεις ελευθερίες των κατοίκων του Ναγκόρνο Καραμπάχ και να διασφαλίσει ότι οι δυνάμεις του σέβονται το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο», πρόσθεσε ο Μίλερ.

Ο Άντονι Μπλίνκεν πραγματοποίησε τρεις συνόδους ειρηνευτικών συνομιλιών ανάμεσα στην Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν με στόχο την άμβλυνση των εντάσεων στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, θύλακα που διεθνώς αναγνωρίζεται ως τμήμα της αζερικής επικράτειας, αλλά κατοικείται κυρίως από Αρμένιους.

Η αποσχισθείσα αυτή περιοχή αποτέλεσε στο παρελθόν το πεδίο δύο πολέμων ανάμεσα στις δύο πρώην σοβιετικές δημοκρατίες, το Αζερμπαϊτζάν και την Αρμενία: ο ένας από το 1988 ως το 1994 (30.000 νεκροί) και ο άλλος το φθινόπωρο του 2020 (6.500 νεκροί).

Την Τρίτη επίθεση αστραπή του Μπακού ανάγκασε τους Αρμένιους αυτονομιστές να παραδοθούν.

Η Αρμενία κατηγόρησε το Αζερμπαϊτζάν ότι σχεδιάζει εθνοκάθαρση, αλλά το Μπακού διαβεβαίωσε χθες, Σάββατο, ενώπιον της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ ότι θα προστατεύσει τους κατοίκους του Ναγκόρνο Καραμπάχ.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button