Διεθνής επικαιρότητα

Η Ευρωπαϊκή Ένωση καταδικάζει δηλώσεις του Μαχμούντ Αμπάς που «τροφοδοτούν τον αντισημιτισμό»

Η Ευρωπαϊκή Ένωση καταδίκασε την Πέμπτη πρόσφατες δηλώσεις του Παλαιστίνιου προέδρου Μαχμούντ Αμπάς, οι οποίες “τροφοδοτούν τον αντισημιτισμό”, σύμφωνα με ανακοίνωσή της.

Ο Αμπάς έδωσε μια ομιλία στα τέλη Αυγούστου στη Ραμάλα, στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, κατά την οποία δήλωσε συγκεκριμένα ότι “ο Χίτλερ δεν σκότωσε τους Εβραίους επειδή ήταν Εβραίοι”.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Χίτλερ “είπε ότι πολεμούσε τους Εβραίους επειδή ήταν τοκογλύφοι και συνδέονταν με το χρήμα”, δήλωσε.

Οι δηλώσεις αυτές, σύμφωνα με την ΕΕ, “ευτελίζουν το Ολοκαύτωμα (Shoah) τροφοδοτούν κατ΄αυτόν τον τρόπο τον αντισημιτισμό και συνιστούν προσβολή στα εκατομμύρια των θυμάτων της Σοά και των οικογενειών τους”.

“Τέτοιες ιστορικές στρεβλώσεις (…) δεν μπορούν παρά να αναζωπυρώνουν εντάσεις στην περιοχή χωρίς να εξυπηρετούν κανένα συμφέρον”, προστίθεται στην ανακοίνωση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Μαχμούντ Αμπάς συνηθίζει αυτού του είδους τις δηλώσεις. Όταν επισκέφθηκε το Βερολίνο το 2022, είχε συγκρίνει την ισραηλινή πολιτική έναντι των Παλαιστινίων με την εβραϊκή γενοκτονία από τη ναζιστική Γερμανία.

Ο αρχηγός της γερμανικής κυβέρνησης Όλαφ Σολτς δήλωσε στη συνέχεια “αηδιασμένος” από αυτά τα “σκανδαλώδη” σχόλια.

Η γερμανική αποστολή στη Ραμάλα καταδίκασε την Πέμπτη τις πρόσφατες δηλώσεις του Αμπάς σε ανακοίνωση, αναφέροντας ότι “η ιστορία είναι σαφής: εκατομμύρια ζωές έσβησαν, δεν μπορούμε να το θεωρήσουμε σχετικό. Αγωνιζόμαστε για να υπερασπιστούμε μια μνήμη αντάξια και πιστή στα θύματα”.

Το ισραηλινό υπουργείο Εξωτερικών, το οποίο δημοσίευσε την Τετάρτη βίντεο από την ομιλία του Μαχμούντ Αμπάς στην πλατφόρμα X, υπογράμμισε ότι είναι “ο ίδιος ο Μαχμούντ Αμπάς του οποίου η διδακτορική διατριβή είναι γνωστή για την άρνηση του Ολοκαυτώματος”.

Ο Ισραηλινός πρέσβης στον ΟΗΕ Γκιλάντ Ερντάν κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να “καταδικάσει το επικίνδυνο μίσος και τα ψέματα” του Παλαιστίνιου προέδρου. “Ενώ διαδίδει αυτή την καθαρή αντισημιτική ρητορική, πληρώνει τους Παλαιστίνιους τρομοκράτες που δολοφόνησαν Ισραηλινούς”, κατήγγειλε.

Το Ισραήλ κατηγορεί την Παλαιστινιακή Αρχή ότι πληρώνει επιδόματα σε Παλαιστίνιους που φυλακίστηκαν για επιθέσεις που διέπραξαν εναντίον των Ισραηλινών, καθώς και στις οικογένειές τους.

Ο Ντάνι Νταγιάν, πρόεδρος του μνημείου του Ολοκαυτώματος Γιαντ Βασέμ στο Ισραήλ, κατήγγειλε επίσης “τα αντισημιτικά στερεότυπα” στην ομιλία του Μαχμούντ Αμπάς. “Δεν μπορούμε να μείνουμε σιωπηλοί”, πρόσθεσε σε ανακοίνωση.

Πηγές: ΑΜΠΕ, AFP

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button