Διεθνής επικαιρότητα

ΗΠΑ: Το Ανώτατο Δικαστήριο αποφασίζει την τύχη της υποψηφιότητας του Τραμπ

Οι δικηγόροι του πρώην προέδρου φέρνουν την Πέμπτη (6/2) ενώπιον του Ανώτατου Δικαστηρίου των Ηνωμένων Πολιτειών τη μάχη του εναντίον της εκστρατείας για τον αποκλεισμό του σε προεδρικές εκλογές πολιτειών λόγω των ενεργειών του κατά την επίθεση του 2021 στο Καπιτώλιο.

Οι εννέα δικαστές του Ανώτατου Δικαστηρίου, τους τρεις από τους οποίους έχει διορίσει ο Τραμπ, θα ακούσουν τα επιχειρήματά του εναντίον απόφασης κατώτερου δικαστηρίου να τον αποκλείσει από τις προκριματικές του Ρεμπουμπλικανικού Κόμματος για το προεδρικό χρίσμα στο Κολοράντο βάσει της 14ης Τροπολογίας του Συντάγματος των ΗΠΑ, αφού αποφάνθηκε ότι ο πρώην πρόεδρος συμμετείχε σε εξέγερση.

Η 14η Τροπολογία εμποδίζει να κατέχει δημόσιο αξίωμα οποιοσδήποτε «αξιωματούχος των Ηνωμένων Πολιτειών», ο οποίος είχε ορκισθεί «να τηρεί το Σύνταγμα των Ηνωμένων Πολιτειών» και στη συνέχεια «συμμετείχε σε εξέγερση ή στάση εναντίον (του Συντάγματος) ή έδωσε βοήθεια σε εχθρούς (του Συντάγματος)».

Ο Τραμπ δεν αναμένεται να είναι παρών στη σημερινή ακροαματική διαδικασία, η οποία είναι προγραμματισμένη για τις 17:00 ώρα Ελλάδας. Αντίθετα σχεδιάζει να αρχίσει την ημέρα του στην κατοικία του στη Φλόριντα και να ταξιδέψει στη Νεβάδα, σύμφωνα με πηγή που γνωρίζει τα σχέδιά του. Ο Τραμπ αναμένεται να κερδίσει με άνεση απόψε την προκριματική διαδικασία για το χρίσμα των Ρεπουμπλικανών στην πολιτεία αυτή για να αντιμετωπίσει στις 5 Νοεμβρίου τον Δημοκρατικό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν.

Στο πλαίσιο της υπόθεσης, το Ανώτατο Δικαστήριο καλείται διαδραματίσει κεντρικό ρόλο σε μια αναμέτρηση για την προεδρία, κάτι που δεν έχει συμβεί μετά την απόφαση ορόσημο του εν λόγω δικαστηρίου στην αναμέτρηση Μπους εναντίον Γκορ, με την οποία είχε δώσει το 2000 την προεδρία στον Τζορτζ Ουόκερ Μπους έναντι του Δημοκρατικού Αλ Γκορ.

Οι δικαστές μπορεί να ανακοινώσουν σύντομα την απόφασή τους, σημειώνει το Reuters. Οι προκριματικές στο Κολοράντο είναι προγραμματισμένες για τις 5 Μαρτίου. Η πρώην κυβερνήτρια της Νότιας Καρολίνας Νίκι Χέιλι είναι η μόνη αντίπαλος του Τραμπ που παραμένει στην κούρσα για το προεδρικό χρίσμα.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button