Διεθνής επικαιρότητα

Λευκορωσία: Ο Λουκασένκο παροτρύνει Ρωσία και Ουκρανία να αρχίσουν διαπραγματεύσεις

Ο Λευκορώσος πρόεδρος Αλεξάντερ Λουκάσενκο, που θεωρείται στενός σύμμαχος του Βλαντίμιρ Πούτιν, δήλωσε ότι η κατάσταση στα μέτωπα όπου αναμετρώνται οι ένοπλες δυνάμεις της Ρωσίας και της Ουκρανίας έχει περιέλθει σε αδιέξοδο και οι κυβερνήσεις των δυο χωρών πρέπει να καθίσουν στο τραπέζι και να διαπραγματευτούν το τέλος του πολέμου.

«Υπάρχουν αρκετά προβλήματα και στις δυο πλευρές και γενικά η κατάσταση έχει περιέλθει σε αδιέξοδο», καθώς ούτε η Μόσχα ούτε το Κίεβο «μπορούν να κάνουν κάτι για να ενισχύσουν σε τις θέσεις τους ή να προχωρήσουν» στο πεδίο, εκτίμησε κ. Λουκασένκο.

Οι στρατιώτες εμπλέκονται πλέον σε μάχες «χαρακωμάτων» και «πεθαίνει κόσμος», πρόσθεσε.

Την τελευταία εβδομάδα, μονάδες του ρωσικού στρατού συνέχισαν την προσπάθεια να περικυκλώσουν και να κυριεύσουν την Αβντιίβκα, στην περιφέρεια Ντανιέτσκ, υφιστάμενες βαριές απώλειες, σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο, πάντως γενικά οι γραμμές των μετώπων ελάχιστα έχουν μετακινηθεί το 2023, παρά την πολύμηνη ουκρανική αντεπίθεση που άρχισε το καλοκαίρι.

Ο πρόεδρος της Λευκορωσίας, που επέτρεψε σε ρωσικά στρατεύματα να χρησιμοποιήσουν το έδαφος της χώρας του καθώς εισέβαλαν στο ουκρανικό έδαφος τον Φεβρουάριο του 2022, τόνισε πως η απαίτηση της Ουκρανίας ο στρατός της Ρωσίας να αποχωρήσει από την επικράτειά της είναι κάτι που χρειάζεται να επιλυθεί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, ώστε να μην πεθάνουν κι άλλοι μάταια

«Πρέπει να καθίσουμε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και να καταλήξουμε σε συμφωνία», πρότεινε ο λευκορώσος ηγέτης, που εκφράστηκε σε βίντεο το οποίο μεταφορτώθηκε στον ιστότοπο του κρατικού πρακτορείου ειδήσεων BelTA.

«Όπως είχα πει κάποτε: οι όροι και οι προϋποθέσεις δεν χρειάζονται. Το κύριο είναι να δοθεί η διαταγή “στοπ”», πρόσθεσε.

Δεν έχει υπάρξει αντίδραση ούτε από τη ρωσική, ούτε από την ουκρανική πλευρά, τουλάχιστον μέχρι τώρα.

Ωστόσο ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι επέμεινε χθες, κατά τη διάρκεια συνάντησής του με συμβούλους εθνικής ασφαλείας και άλλους αξιωματούχους κάπου εξήντα χωρών, πως το σχέδιο δέκα σημείων που έχει δημοσιοποιήσει και απαιτεί την αποκατάσταση της ουκρανικής εδαφικής ακεραιότητας, είναι ο μοναδικός τρόπος να τερματιστεί ο πόλεμος.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button