Δ/Σ ΕλλάδαΣτερεά ΕλλάδαΤοπικές Είδησης

Εύβοια: Τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσουν οι πληγέντες από την κακοκαιρία για την αίτηση αποζημίωσης

  • Μετά τα ακραία καιρικά φαινόμενα με την ονομασία «Daniel» που έπληξαν την Π.Ε. Εύβοιας από τις 4 έως 7 Σεπτεμβρίου 2023, ενημερώνουμε ότι ενεργοποιείται άμεσα ο μηχανισμός στήριξης πληγέντων, σύμφωνα με το θεσμικό πλαίσιο του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας για την Κρατική Αρωγή.

Συγκεκριμένα, από τη Δευτέρα 11 Σεπτεμβρίου 2023 ξεκινά η διαδικασία υποβολής αιτήσεων από πληγείσες επιχειρήσεις και αγροτικές εκμεταλλεύσεις (βιομηχανικές και βιοτεχνικές μονάδες, ξενοδοχειακές μονάδες, εμπορικά καταστήματα, που ασκούν νόμιμη οικονομική δραστηριότητα, ανεξάρτητα από τη μορφή τους, συμπεριλαμβανομένων και των ατομικών επιχειρήσεων και των ελεύθερων επαγγελματιών, καθώς και των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην παραγωγή, μεταποίηση ή εμπορία προϊόντων αλιείας και υδατοκαλλιέργειας), καθώς και από μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα φορείς για την καταγραφή και αποτίμηση των ζημιών από τις αρμόδιες επιτροπές Κρατικής Αρωγής της Π.Ε. Εύβοιας.

Ειδικότερα, η επιχορήγηση καλύπτει υλικές ζημιές που προκλήθηκαν από την κακοκαιρία σε στοιχεία ενεργητικού, όπως εξοπλισμός, πρώτες ύλες, εμπορεύματα, φορτηγά αυτοκίνητα δημόσιας και ιδιωτικής χρήσης, καθώς και αυτοκίνητα επαγγελματικής χρήσης, μέσα παραγωγής, συμπεριλαμβανομένου και του εγγείου κεφαλαίου και των αποθηκευμένων προϊόντων, τα οποία καταγράφηκαν ως κατεστραμμένα.

Οι αιτήσεις για τις επιχειρήσεις (οι οποίες πρέπει απαραιτήτως να συνοδεύονται από φωτογραφικό υλικό των ζημιών) μπορούν να κατατίθενται από τη Δευτέρα 11/09/2023 και για ένα μήνα, ήτοι έως την Τρίτη 10 Οκτωβρίου 2023 ως εξής:

  • Ηλεκτρονικά, στην ιστοσελίδα της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, στον ακόλουθο σύνδεσμο https://eservices.pste.gov.gr/case/apotimisi-kai-katagrafi-zimion-se-epicheiriseis-apo-plimmyres-2/description/
  • Στη Γραμματεία της Διεύθυνσης Ανάπτυξης της Π.Ε. Εύβοιας, (Λ. Χαϊνά 93, Χαλκίδα, Γραφείο 210, 2οςόροφος)
  • δια ζώσης καθημερινά από τις 08:00 π.μ. έως τις 14:00ή
  • μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στη διεύθυνση danapevo@pste.gov.gr
  • Στους οικείους Δήμους, οι οποίοι θα τις προωθήσουν στηΔιεύθυνση Ανάπτυξης της Π.Ε. Εύβοιας.

Για πληροφορίες οι πληγέντες μπορούν να απευθύνονται στα τηλέφωνα της Διεύθυνσης Ανάπτυξης της Π.Ε. Εύβοιας:  2221353400, 2221353545 και 2221353515.

Οι αιτήσεις για τις αγροτικές εκμεταλλεύσεις που αφορούν σε υλικές ζημιές σε στοιχεία του ενεργητικού υποβάλλονται αποκλειστικά στους κατά τόπους ανταποκριτές του ΕΛΓΑ, όπου επίσης υποβάλλονται και οι αιτήσεις που αφορούν σε καταστροφή φυτικού και ζωικού κεφαλαίου.

 Οι αιτήσεις για ζημιές που έχουν προκληθεί σε κατοικίες, υποβάλλονται στους οικείους Δήμους.

 Διευκρινίζεται ότι, μετά από τροποποίηση του ν.4797/2021 με το άρθρο 71 του ν.4871/2021, δεν καλύπτονται από την επιχορήγηση του ν.4797/2021, μέσω της Περιφέρειας και της Διεύθυνσης Κρατικής Αρωγής, ζημιές που προκλήθηκαν από τη θεομηνία σε κτιριακές εγκαταστάσεις.  Για τις εν λόγω ζημιές αρμόδιες είναι οι υπηρεσίες της ΓΔΑΕΦΚ του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, στο πλαίσιο της στεγαστικής συνδρομής.

Επισυνάπτονται: υπόδειγμα αίτησης αρωγής επιχειρήσεων, έντυπο με δικαιολογητικά που αφορούν σε επιχειρήσεις, έντυπο με δικαιολογητικά που αφορούν σε αγροτικές εκμεταλλεύσεις, και ενημερωτικά φυλλάδια του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.

ΑΙΤΗΣΗ_Αρωγής_Επιχειρήσεων_Περιφέρεια_Υπόδειγμα_

Δικαιολογητικά αποζημίωσης ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ γενική

Δικαιολογητικά αποζημίωσης ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΕΚΜ. γενική

Ενημερωτικό φυλλάδιο – πλημμύρες αγρότες

Ενημερωτικό φυλλάδιο – πλημμύρες επιχειρήσεις

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button