Διεθνής επικαιρότητα

Λευκορωσία: Σε ποινή κάθειρξης 8 ετών καταδικάστηκε ο γιος πολιτικού αντιπάλου του Λουκασένκο

Ο Εντουάρντ Μπαμπαρικό, γιος του φυλακισμένου πρώην αντιπάλου του Λουκασένκο στις προεδρικές εκλογές, Βίκτορ Μπαμπαρικό, καταδικάστηκε σε οκτώ χρόνια κάθειρξη από δικαστήριο στη Λευκορωσία, όπως ανέφεραν υποστηρικτές του και κρατικά μέσα ενημέρωσης.

Ο Εντουάρντ Μπαμπαρικό κρίθηκε ένοχος για φοροδιαφυγή και «συνενοχή σε υποκίνηση κοινωνικής διχόνοιας και εχθροπραξιών» σε μια δίκη που άρχισε τον Μάιο, σχεδόν τρία χρόνια μετά τη σύλληψή του. Ο ίδιος αρνήθηκε την ενοχή του.

Ο Μπαμπαρικό συνελήφθη τον Ιούνιο του 2020 μαζί με τον πατέρα του Βίκτορ, εξέχοντα τραπεζίτη και φιλάνθρωπο.

Εκείνη την εποχή, ο πατέρας θεωρούνταν ο κύριος αντίπαλος στις προεδρικές εκλογές του Αλεξάντερ Λουκασένκο, ο οποίος ηγείται της Λευκορωσίας από το 1994. Ο γιος ήταν επικεφαλής του εκλογικού επιτελείου του πατέρα του.

Ο Λουκασένκο ισχυρίστηκε τότε ότι πέτυχε μια συντριπτική νίκη στις προεδρικές εκλογές δύο μήνες αργότερα, προκαλώντας τις μεγαλύτερες διαδηλώσεις διαμαρτυρίας στη σύγχρονη ιστορία της Λευκορωσίας. Ο ίδιος αρνήθηκε ότι υπήρξε νοθεία.

Ο Βίκτορ Μπαμπαρικό καταδικάστηκε το 2021 σε ποινή κάθειρξης 14 ετών με τις κατηγορίες της διαφθοράς τις οποίες ο ίδιος αρνήθηκε. Η απόφαση του δικαστηρίου επικρίθηκε από την Δύση και την αντιπολίτευση της Λευκορωσίας, τα ηγετικά πρόσωπα της οποίας είναι όλα εξόριστα ή έχουν φυλακιστεί.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button