Διεθνής επικαιρότητα

Η Πολωνία και η Τσεχία εισάγουν ελέγχους στα σύνορα με τη Σλοβακία

Σε συντονισμένες ενέργειες για να εισάγουν ελέγχους στα σύνορά τους με τη Σλοβακία, με στόχο να ανακόψουν την παράνομη μετανάστευση και τις δραστηριότητες των διακινητών, προχώρησαν σήμερα, Τρίτη 03/10, η Τσεχία και η Πολωνία.

Οι αυστηρότεροι έλεγχοι θα ξεκινήσουν αύριο, Τετάρτη, και θα διαρκέσουν για 10 ημέρες, ενώ υπάρχει η δυνατότητα παράτασής τους.

«Είναι ένα μέτρο απαραίτητο για την αποτελεσματική μάχη κατά οργανώσεων διακινητών και της παράνομης μετανάστευσης», ανέφερε ο Τσέχος υπουργός Εσωτερικών Βιτ Ράκουσαν στην πλατφόρμα Χ. Οι έλεγχοι θα γίνονται τυχαία καθ’ όλο το μήκος των συνόρων με τη Σλοβακία, πρόσθεσε ο ίδιος.

Η Σλοβακία βρίσκεται αντιμέτωπη με αυξανόμενο αριθμό παράτυπων μεταναστών που εισέρχονται στη χώρα στην προσπάθειά τους να φθάσουν στη Γερμανία και τη δυτική Ευρώπη. Οι μετανάστες, κυρίως νεαροί άνδρες από τη Μέση Ανατολή και το Αφγανιστάν, έχουν έλθει κυρίως μέσω της λεγόμενης βαλκανικής οδού, μπαίνοντας στην Ουγγαρία από τη Σερβία.

Ο πρώην πρωθυπουργός της Σλοβακίας Ρόμπερτ Φίτσο υιοθέτησε σκληρή γραμμή στο θέμα αυτό ενόψει των εκλογών του περασμένου σαββατοκύριακου, τις οποίες κέρδισε το κόμμα του. Τώρα προσπαθεί να σχηματίσει κυβέρνηση και έχει δηλώσει ότι η προστασία των συνόρων με την Ουγγαρία θα είναι βασική προτεραιότητα.

Η κυβέρνηση της Σλοβακίας θα αντιδράσει στους νέους συνοριακούς ελέγχους που επιβάλουν οι γειτονικές χώρες όταν συνεδριάσει αύριο, δήλωσε σήμερα ο Σλοβάκος πρωθυπουργός Λόντοβιτ Όντορ.

«Η μετανάστευση χρειάζεται μια ευρωπαϊκή λύση στα εξωτερικά σύνορα», ανέφερε σε ανακοίνωση. «Όταν κάποια χώρα αρχίζει να φρουρεί πιο πολύ τα σύνορά της, αυτό οδηγεί σε αλυσιδωτή αντίδραση, όλοι θα πληρώσουμε γι’ αυτό και η έκβαση θα είναι πολύ ασαφής».

Ο Πολωνός υπουργός Εσωτερικών Μάριους Καμίνσκι δήλωσε ότι ενημέρωσε τους ομολόγους του στη Γερμανία, τη Σλοβακία, την Αυστρία και την Τσεχία καθώς και την Ευρωπαϊκή Ένωση για τους νέους ελέγχους, σύμφωνα με τους κανόνες για τη μετακίνηση χωρίς βίζα στη ζώνη Σένγκεν της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Τις τελευταίες εβδομάδες, εντοπίσαμε και θέσαμε υπό κράτηση 551 παράτυπους μετανάστες στα σύνορα με τη Σλοβακία. Αυτή η κατάσταση μάς οδηγεί να λάβουμε αποφασιστικά μέτρα», δήλωσε ο Καμίνσκι.

Αυτοδιοικητικές Εκλογές 2023

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button