Διεθνής επικαιρότητα

Πολωνία: Η αντιπολίτευση απειλεί την κυβέρνηση με δικαστήρια αν κερδίσει τις εκλογές

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης της Πολωνίας ανέφερε σήμερα ότι στην περίπτωση που κερδίσει τις εκλογές του Οκτωβρίου θα συστήσει κρατικό δικαστήριο για να εξετάσει κατηγορίες εναντίον στελεχών του κυβερνώντος κόμματος και συμμάχων του, συμπεριλαμβανομένου του προέδρου της χώρας, του πρωθυπουργού και του διοικητή της κεντρικής τράπεζας.

Σε μια ένδειξη του βαθύ διχασμού που επικρατεί στη χώρα λίγο παραπάνω από ένα μήνα πριν τις εκλογές της 15ης Οκτωβρίου, η φιλελεύθερη Πλατφόρμα Πολιτών (KO) κατηγορεί το κυβερνών εθνικιστικό κόμμα Νόμος και Δικαιοσύνη (PiS) ότι υπονομεύει τα δημοκρατικά πρότυπα αυξάνοντας τον πολιτικό έλεγχο των δικαστηρίων και μετατρέποντας την κρατική τηλεόραση σε μέσο προπαγάνδας. Η κυβέρνηση αρνείται τις κατηγορίες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το KO ζητά επίσης να καταστούν υπόλογοι πολιτικοί του PiS για μια σειρά σκανδάλων σχετικά με φερόμενες παρατυπίες στις αγορές ιατρικού εξοπλισμού κατά τη διάρκεια της πανδημίας Covid-19, καθώς και για μια δαπανηρή αποτυχημένη προσπάθεια διεξαγωγής εκλογών αποκλειστικά μέσω επιστολικής ψήφου κατά τη διάρκεια του lockdown.

Το PiS από την πλευρά του κατηγορεί το KO και τον ηγέτη του Ντόναλντ Τουσκ ότι εξυπηρετούν ξένα συμφέροντα, ιδιαίτερα εκείνα της Γερμανίας και της Ρωσίας. Το κυβερνών κόμμα συγκρότησε μια αμφιλεγόμενη επιτροπή καταπολέμησης της «επιρροής της Ρωσίας», εν μέσω καταγγελιών και από τις Βρυξέλλες και την Ουάσινγκτον πως βασικός στόχος της επιτροπής αυτής είναι να πληγεί η αντιπολίτευση και συγκεκριμένα ο Τουσκ.

«Θα αποδοθούν ευθύνες και θα διεξαχθούν δίκες για παραβιάσεις του Συντάγματος και του κράτους δικαίου», τόνισε η Πλατφόρμα Πολιτών αναρτώντας στο διαδίκτυο έναν κατάλογο με 100 πολιτικές στις πρώτες 100 ημέρες διακυβέρνησής της, αν κερδίσει τις εκλογές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μεταξύ εκείνων που το αντιπολιτευόμενο κόμμα τονίζει ότι θα τεθούν σε δίκη είναι ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας και σύμμαχος του PiS, ο Άνταμ Γκλαπίνσκι, ο οποίος κατηγορείται ότι «κατέστρεψε την ανεξαρτησία της πολωνικής Εθνικής Τράπεζας (NBP) και δεν εκπλήρωσε το βασικό καθήκον της NBP, που είναι η καταπολέμηση του πληθωρισμού».

Ο Ντόναλντ Τουσκ κατηγορεί τον Γκλαπίνσκι ότι επέτρεψε στην πολιτική να επηρεάσει τη νομισματική πολιτική από τότε που η κεντρική τράπεζα προχώρησε σε μείωση των επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης λίγες εβδομάδες πριν από τις εκλογές.

Ο Γκλαπίνσκι αρνείται οποιουσδήποτε ισχυρισμούς ότι η απόφαση αυτή είχε πολιτικά κίνητρα.

Η κεντρική τράπεζα τόνισε ότι «δεν σχολιάζει ποτέ δηλώσεις πολιτικών».

Σύμφωνα με το KO, ο πρόεδρος της χώρας Αντρέι Ντούντα, σύμμαχος επίσης του PiS, θα πρέπει να δικαστεί και αυτός επειδή αρνήθηκε να ορκίσει δικαστές που διορίστηκαν από την προηγούμενη κυβέρνηση και λόγω της απονομής χάριτος στον υπουργό Εσωτερικών για μια υπόθεση όπου ο τελευταίος κατηγορείτο για κατάχρηση εξουσίας.

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναφέρει επίσης ότι ο πρωθυπουργός Ματέους Μοραβιέτσκι θα πρέπει να δικαστεί σε κρατικό δικαστήριο για την εντολή του να γίνει μια προσπάθεια διεξαγωγής των προεδρικών εκλογών μέσω επιστολικής ψήφου το 2020.

Ο επικεφαλής του γραφείου του προέδρου και ένας κυβερνητικός εκπρόσωπος δεν απάντησαν αμέσως στα αιτήματα για σχόλιο.

Οι περισσότερες δημοσκοπήσεις καταγράφουν εκλογικό προβάδισμα του PiS, το οποίο συγκεντρώνει πάνω από το 35% των ψήφων, ενώ το ΚΟ ακολουθεί με περίπου 30%.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button