Β/Α ΑιγαίοΝότιο ΑιγαίοΤοπικές Είδησης

Αύξηση στα κρούσματα καρκίνου κατά 77% μέχρι το 2050, λέει ο ΠΟΥ

Ο αριθμός των νέων περιπτώσεων καρκίνου θα αυξηθεί σε περισσότερα από 35 εκατομμύρια το 2050 – 77 τοις εκατό περισσότερα από ό,τι το 2022, προειδοποίησε η υπηρεσία καρκίνου του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Ο Διεθνής Οργανισμός Έρευνας για τον Καρκίνο (IARC) του ΠΟΥ ανέφερε τον καπνό, το αλκοόλ, την παχυσαρκία και την ατμοσφαιρική ρύπανση ως βασικούς παράγοντες για την εκτιμώμενη αύξηση.
«Πάνω από 35 εκατομμύρια νέες περιπτώσεις καρκίνου προβλέπονται το 2050», ανέφερε η δήλωση, μια αύξηση 77 τοις εκατό από τα εκτιμώμενα 20 εκατομμύρια περιστατικά που διαγνώστηκαν το 2022.
«Το ταχέως αυξανόμενο παγκόσμιο βάρος του καρκίνου αντανακλά τόσο τη γήρανση του πληθυσμού όσο και την ανάπτυξη, καθώς και αλλαγές στην έκθεση των ανθρώπων σε παράγοντες κινδύνου, ορισμένοι από τους οποίους συνδέονται με την κοινωνικοοικονομική ανάπτυξη».
«Ο καπνός, το αλκοόλ και η παχυσαρκία είναι βασικοί παράγοντες πίσω από την αυξανόμενη συχνότητα εμφάνισης καρκίνου και η ατμοσφαιρική ρύπανση παραμένει βασικός μοχλός περιβαλλοντικών παραγόντων κινδύνου».
Οι πιο ανεπτυγμένες χώρες αναμένεται να δουν τη μεγαλύτερη αύξηση των κρουσμάτων, με επιπλέον 4,8 εκατομμύρια νέα κρούσματα να προβλέπονται το 2050 σε σύγκριση με τις εκτιμήσεις για το 2022, ανέφερε ο ΠΟΥ.
Αλλά σε ποσοστιαία βάση, οι χώρες που βρίσκονται στο κάτω άκρο του Δείκτη Ανθρώπινης Ανάπτυξης (HDI) του ΟΗΕ θα δουν τη μεγαλύτερη αναλογική αύξηση — κατά 142 τοις εκατό.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button