ΚρήτηΤοπικές Είδησης

Ελ. Βενιζέλος: Σαρωτικοί έλεγχοι υπό τον φόβο τρομοκρατικού χτυπήματος – Ανησυχία για τρομοκρατικό χτύπημα σε Αμερική, Ευρώπη

Οι Αρχές και στην Ελλάδα όπως σε πάρα πολλές άλλες χώρες της Ευρώπης και των ΗΠΑ, σήμερα, παραμονή της Πρωτοχρονιάς, βρίσκονται σε επιφυλακή υπό το φόβο τρομοκρατικού χτυπήματος

Σαρωτικοί έλεγχοι της αστυνομίας πραγματοποιούνται αυτές τις ημέρες στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος αλλά και στα μεγάλα λιμάνια της χώρας,  υπό τον φόβο μιας πιθανής τρομοκρατικής επίθεσης, εξαιτίας των πολέμων στη Μέση Ανατολή και την Ουκρανία.

Οι Αρχές και στην Ελλάδα όπως σε πάρα πολλές άλλες χώρες της Ευρώπης και των ΗΠΑ, σήμερα, παραμονή της Πρωτοχρονιάς, βρίσκονται σε επιφυλακή υπό το φόβο τρομοκρατικού χτυπήματος.

Πάνοπλοι αστυνομικοί περιπολούν σε αεροδρόμια, λιμάνια αλλά και στις εορταστικές εκδηλώσεις.

Σύμφωνα με το OPEN στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος, αστυνομικοί της ΟΠΚΕ προχωρούν σε αυστηρούς ελέγχους και εντατικές περιπολίες. Τα μέτρα ασφαλείας στο αεροδρόμιο έχουν ενταθεί τις τελευταίες ημέρες.

Για αυτές τις ημέρες και κυρίως για σήμερα το βράδυ, παραμονή πρωτοχρονιάς και ανήμερα σε πολλές ευρωπαϊκές μεγαλουπόλεις τα μέτρα ασφαλείας είναι δρακόντεια.

Πρωτοφανή μέτρα ασφαλείας σε Ευρώπη και ΗΠΑ

Αυστηρά μέτρα έχουν ληφθεί τόσο στις ΗΠΑ όσο και στην Ευρώπη με χιλιάδες αστυνομικούς να περιπολούν και να ελέγχουν.

Ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή που μετρά σχεδόν τρεις μήνες αλλά και ο Ρωσοουκρανική σύρραξη που βρίσκεται σε εξέλιξη σχεδόν δύο χρόνια, έχει προκαλέσει την μέγιστη επαγρύπνηση στις αρχές πολλών χωρών παγκοσμίως.

Παρίσι, Βερολίνο και Νέα Υόρκη έχουν λάβει πολύ αυστηρά μέτρα, υπό τον φόβο ενός τρομοκρατικού χτυπήματος στην αλλαγή του χρόνου, όπως και οι ΗΠΑ.

Ειδικότερα στο Παρίσι, ο κίνδυνος τρομοκρατικής απειλής είναι πολύ αυξημένος κατά τη διάρκεια των εορτασμών της αλλαγής του χρόνου.

Κάτι το οποίο επεσήμανε σε δηλώσεις του την Παρασκευή ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών, Ζεράρ Νταρμανέν, ο οποίος ανακοίνωσε πως περισσότεροι από 90.000 αστυνομικοί και χωροφύλακες, καθώς και 5.000 στρατιώτες της επιχείρησης Sentinelle, θα κινητοποιηθούν στις 31 Δεκεμβρίου για να διασφαλίσουν τη μετάβαση στο νέο έτος, συμπεριλαμβανομένων 6.000 αστυνομικών στο Παρίσ

Στις 73 κινητές δυνάμεις ασφαλείας συμπεριλαμβάνονται και πέντε μονάδες του νέου επίλεκτου σώματος CRS8, όπως επίσης και ελικόπτερα που θα επιτηρούν από αέρος.

Στη Γαλλική πρωτεύουσα, όπου προβλέπονται μεγαλύτερες εκδηλώσεις σε σύγκριση με πέρυσι ενόψει των Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών Αγώνων του 2024, η πώληση και κατανάλωση αλκοόλ θα απαγορεύονται σε ορισμένα σημεία.

Οι εορταστικές εκδηλώσεις για την Πρωτοχρονιά στο Παρίσι θα ξεκινήσουν στις 18.00 τοπική ώρα (19.00 ώρα Ελλάδας) και θα ολοκληρωθούν γύρω στις 00.30 τοπική ώρα (01.30 ώρα Ελλάδας).

Προκειμένου να εισέλθουν στην περίμετρο των εκδηλώσεων, οι θεατές θα υποβάλλονται σε έλεγχο και σε αυτή την περίμετρο, οι πωλήσεις αντικειμένων που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ως όπλα (για παράδειγμα μαχαίρια) θα απαγορευτούν».

Οι αρχές αναμένουν ότι θα προσέλθουν 700.000 έως 1 εκατομμύρια άνθρωποι στη λεωφόρο των Ηλυσίων Πεδίων και περισσότεροι από 1,5 εκατομμύριο θεατές συνολικά στη γαλλική πρωτεύουσα. Τεράστιες οθόνες θα εγκατασταθούν από την Πλατεία Κονκόρντ έως το Σανζ Ελιζέ. Επιπλέον, θα αναπτυχθούν ντρόουν.

Σε ένα πλαίσιο σημαντικού τρομοκρατικού κινδύνου, ο Νταρμανέν υπενθύμισε, επίσης, ότι οι υπηρεσίες πληροφοριών έχουν πλήρως κινητοποιηθεί.
Επί ποδός και στο Βερολίνο

Στο Βερολίνο οι αρχές βρίσκονται επί ποδός προκειμένου όλα να κυλήσουν ομαλά με το επίπεδο συναγερμού για τρομοκρατική επίθεση λόγω του πολέμου στη Μέση Ανατολή να είναι υψηλό.

Οι αρχές, όπως αναφέρει η Deutsche Welle, ανησυχούν για μία επανάληψη των περσινών επεισοδίων στη συνοικία Νόικελν, που είχαν οδηγήσει στη σύλληψη δεκάδων ατόμων, κυρίως ανηλίκων. Είχαν μάλιστα σημειωθεί συστηματικές επιθέσεις εναντίον πυροσβεστών και νοσηλευτών. Αυτή τη φορά βρίσκονται σε επιφυλακή περίπου 4.000 αστυνομικοί. “Παραμένουμε σε εγρήγορση” δηλώνει η υπουργός Εσωτερικών Νάνσι Φέζερ στην εφημερίδα Tagesspiegel, προειδοποιώντας ότι “η αστυνομία, αλλά και η Δικαιοσύνη θα παρέμβουν με αποφασιστικότητα, εάν χρειαστεί”. Σύμφωνα με το ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο RBB οι αρχές παρακολουθούν και αξιολογούν συστηματικά τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Στο μεταξύ, η αστυνομία του Βερολίνου απαγόρευσε φιλο-παλαιστινιακή διαδήλωση με κεντρικό σύνθημα “No Celebration During Genocide”, η οποία είχε εξαγγελθεί για το βράδυ της 31ης Δεκεμβρίου, με τη συμμετοχή τουλάχιστον 100 ατόμων. Για την Πρωτοχρονιά έχουν προγραμματιστεί άλλες δύο κινητοποιήσεις σε σχέση με τον πόλεμο στην Εγγύς Ανατολή – η μία υπέρ των Παλαιστινίων και η άλλη υπέρ του Ισραήλ – οι οποίες μέχρι το βράδυ του Σαββάτου δεν είχαν απαγορευθεί.

Αλλά δεν είναι μόνο οι πολιτικές εξελίξεις που προκαλούν ανησυχία. Οι αστυνομικές αρχές έχουν ξεκαθαρίσει ότι θα βρίσκονται σε αυξημένη επαγρύπνηση για να αποτρέψουν την απαγορευμένη χρήση βεγγαλικών (με τη βοήθεια ειδικά εκπαιδευμένων σκύλων), αλλά και για να προλάβουν περιστατικά παρενόχλησης ή έμφυλης βίας, όπως εκείνα που είχαν σημειωθεί την Πρωτοχρονιά του 2016 στην Κολωνία.
ΗΠΑ: Σε γενική επιφαλκή στην Times Square

Οι Αμερικανοί και οι ταξιδιώτες που σκοπεύουν να δουν από κοντά την πτώση της μπάλας στην Times Square την παραμονή της Πρωτοχρονιάς θα περιβάλλονται από αυξημένα μέτρα ασφαλείας τις ώρες πριν και μετά την έναρξη του 2024, σύμφωνα με την κυβερνήτη της Νέας Υόρκης Κάθι Χότσουλ.

Η Πολιτειακή Αστυνομία της Νέας Υόρκης θα αυξήσει το προσωπικό και τους πολιτειακούς τροχονόμους, ενώ η Εθνική Φρουρά της Νέας Υόρκης και άλλες υπηρεσίες θα συμμετέχουν στις περιπολίες.

Η κίνηση αυτή έρχεται μετά την προειδοποίηση του FBI και άλλων ομοσπονδιακών υπηρεσιών προς τα αστυνομικά τμήματα σε όλη τη χώρα για πιθανές απειλές κατά μεγάλου πλήθους που γιορτάζει την εορτή, μεταξύ άλλων από «μοναχικούς» δράστες με κίνητρο τον πόλεμο Ισραήλ-Χαμάς.

Οι υπηρεσίες δημόσιας ασφάλειας αυξάνουν την ασφάλεια σε ολόκληρη τη χώρα ενόψει των εορτασμών της παραμονής της Πρωτοχρονιάς μετά την προειδοποίηση του FBI.

Στη Νέα Υόρκη, ο δήμαρχος Έρικ Άνταμς δήλωσε ότι η πόλη δεν έχει λάβει καμία αξιόπιστη απειλή, αλλά ενεργεί «με περίσσεια προσοχή».

«Η διασφάλιση των εκδηλώσεων – οποιουδήποτε μεγέθους – είναι κάτι που κάνουμε καλύτερα από οποιαδήποτε άλλη πόλη στη χώρα», έγραψε ο Άνταμς στο X. «Αλλά, από περίσσεια προσοχής, θα δείτε μια μεγάλη παρουσία ασφαλείας στο έδαφος και στον αέρα κατά τη διάρκεια των εορτασμών για να διασφαλίσουμε ότι οι Νεοϋορκέζοι μπορούν να γιορτάσουν με ασφάλεια».
 

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button