ΚρήτηΤοπικές Είδησης

“Μειωμένος” ο πληθυσμός του δάκου στις παραθαλάσσιες περιοχές της Κρήτης – Η επίδραση του καύσωνα στην καταπολέμησή του

Εκτιμάται ότι το επόμενο διάστημα θα αποτυπωθεί στους πληθυσμούς του δάκου η επίδραση της μακράς περιόδου υψηλών θερμοκρασιών που έπληξε τη χώρα

Η πρόοδος του προγράμματος δακοκτονίας αποτέλεσε αντικείμενο της τηλεδιάσκεψης που πραγματοποιήθηκε στη Περιφέρεια Κρήτης, υπό την Αντιπεριφερειάρχη Πρωτογενή Τομέα Ειρήνη Χουδετσανάκη-Γιακουμάκη παρουσία των Αντιπεριφερειαρχών Ρεθύμνου Μαίρης Λιονή και Λασιθίου Γιάννη Ανδρουλάκη, του  Γενικού Διευθυντή Πρωτογενή Τομέα, Κων/νου Υψηλάντη, των Διευθυντών των Δ.Α.Α. και Δ.Α.Α.Κ., των υπευθύνων δακοκτονίας των Περιφερειακών Ενοτήτων και εκπροσώπων της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής σε Θέματα Φυτοπροστασίας της Περιφέρειας Κρήτης.
Κατά την διάρκεια της σύσκεψης διαπιστώθηκε ότι:

•    Οι δακοπληθυσμοί που καταγράφονται στο εγκατεστημένο δίκτυο παγίδων των αρμόδιων υπηρεσιών είναι σχετικά χαμηλοί στις παραλιακές περιοχές και υψηλότεροι στα ορεινά, φαινόμενο που είναι φυσιολογικό για την εποχή. Εκτιμάται ότι το επόμενο διάστημα θα αποτυπωθεί στους πληθυσμούς του δάκου η επίδραση της μακράς περιόδου υψηλών θερμοκρασιών που έπληξε τη Χώρα.
•    Στην συντριπτική πλειονότητα των περιοχών της Κρήτης έχει ολοκληρωθεί ο 1ος δολωματικός ψεκασμός και έχει ξεκινήσει η εφαρμογή του 2ου.
•    Οι διαγωνιστικές διαδικασίες που αφορούν στην προμήθεια των εντομοκτόνων προχωρούν με ικανοποιητικούς ρυθμούς και εκτιμάται ότι τα εντομοκτόνα υλικά θα είναι διαθέσιμα όταν παραστεί ανάγκη.

Υπενθυμίζεται στους παραγωγούς να επισκέπτονται τακτικά τα ελαιόφυτά τους για πιθανές δακοπροσβολές και να είναι σε επαφή τόσο με τις κατά τόπους ΔΑΑ και ΔΑΑΚ όσο και με τους τεχνικούς συμβούλους τους προκειμένου να λαμβάνουν οδηγίες για συμπληρωματικές δράσεις αντιμετώπισης του εντόμου, στην περίπτωση που χρειαστεί. 

Επισημαίνεται ότι οι εκτός προγράμματος ψεκασμοί κάλυψης, στους οποίους αρκετοί ελαιοπαραγωγοί καταφεύγουν αυτό το χρονικό διάστημα, θα πρέπει να εφαρμόζονται μόνο εφόσον διαπιστωθεί έντονη δακοπροσβολή, αποκλειστικά με τη χρήση εγκεκριμένων σκευασμάτων για τα οποία δεν υπάρχουν αναφορές ανθεκτικότητας και να διασφαλίζεται η τήρηση  των ελάχιστων  χρονικών ορίων από τον τελευταίο ψεκασμό ως τη συγκομιδή για την αποφυγή υπολειμμάτων φυτοφαρμάκων στο ελαιόλαδο. Υπενθυμίζεται ότι ψεκασμοί κάλυψης δεν εφαρμόζονται στο πλαίσιο του προγράμματος δακοκτονίας της Περιφέρειας ενώ δεν θα πρέπει να εκτελούνται από παραγωγούς σε ελαιώνες που προορίζονται για την παραγωγή ΠΟΠ ή ΠΓΕ ελαιόλαδου ή επιτραπέζιων ελιών.

Ανάμεσα στις εναλλακτικές προληπτικές πρακτικές που έχουν στη διάθεσή τους οι ελαιοπαραγωγοί για την αντιμετώπιση του δάκου συμπεριλαμβάνονται: (α) η τοποθέτηση πυκνού δικτύου μαζικής παγίδευσης, (β) η εφαρμογή  εγκεκριμένων ορυκτών σκευασμάτων και  (γ) η διενέργεια συμπληρωματικών δολωματικών ψεκασμών.
Παράλληλα, συστήνεται η αποφυγή περιττών και υπερβολικών αρδεύσεων των ελαιόδεντρων καθώς συντελούν σε περαιτέρω  αύξηση των δακοπληθυσμών.

Το Τμήμα Γεωπονίας του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου έχει συντάξει ένα ανώνυμο ερωτηματολόγιο που αφορά στην καταγραφή των απόψεων των ελαιοπαραγωγών σχετικά με την αντιμετώπιση του δάκου της ελιάς στην Περιφέρεια Κρήτης. Οι ελαιοπαραγωγοί μπορούν να αναζητήσουν και να συμπληρώσουν το εν λόγω ερωτηματολόγιο στον παρακάτω σύνδεσμο:
 

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button