Διεθνής επικαιρότητα

Μεταναστευτικό: Διχασμένη η Ευρώπη στη Γρανάδα – Η «γραμμή» της Ελλάδας και τα εμπόδια

Κάθε άλλο παρά «ενωμένη» βγήκε η Ευρώπη από τη σύνοδο κορυφής της ΕΕ στη Γρανάδα, καθώς ένα από τα μεγάλα θέματα που υπήρχαν στην ατζέντα, το μεταναστευτικό, όχι μόνο δεν βρήκε λύσεις από τις προτάσεις που κατατέθηκαν, αλλά αντιθέτως, γέννησε ακόμη μεγαλύτερο διχασμό.

Στην ουσία, Ελλάδα, Ιταλία και Ισπανία, μένουν «μόνες», την ώρα που Πολωνία και Ουγγαρία, διχάζουν ακόμη περισσότερο. Στο άτυπο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο κυριάρχησαν ζητήματα της διεύρυνσης, της δημοσιονομικής αναθεώρησης, στρατηγικής αυτονομίας και το… ακανθώδες θέμα που δεν είναι άλλο από το μεταναστευτικό με τους ηγέτες της Πολωνίας και της Ουγγαρίας να ακολουθούν σκληρή γραμμή.

Στην παρέμβασή του κατά τη συζήτηση για τον στρατηγικό προσανατολισμό της ΕΕ ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι έχει γίνει σημαντική πρόοδος και τον ίδιο να δηλώνει ότι «πρέπει να αναγνωρίσουμε τη γεωπολιτική μας θέση αλλά και να κάνουμε ακόμα πιο πολλά»! Σε ό,τι αφορά τη διεύρυνση, ο Έλληνας πρωθυπουργός σε δηλώσεις του κατά την ολοκλήρωση του συμβουλίου είπε ότι πρέπει να ισχύουν οι ίδιοι κανόνες για όλες τις υπό ένταξη χώρες, με τον ίδιο να τονίζει πως δεν φωτογραφίζει καμία.

Για το μεταναστευτικό ζήτησε μεγαλύτερη ενεργοποίηση της ΕΕ για την υποστήριξη των χωρών που βρίσκονται στα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης – όπως η χώρα μας, ενώ ζήτησε περισσότερα κονδύλια για την στήριξη χωρών με προϋπόθεση την συνεργασία τους. «Η Ελλάδα ζήτησε 2,5 δις ευρώ για στήριξη χωρών που πλήττονται από φυσικές καταστροφές, ωστόσο απέχουμε από συμφωνίες”, είπε. “Λέμε όχι σε αυστηρό δημοσιονομικό πλαίσιο και ναι σε πρόσθετες επενδύσεις σε σημαντικούς τομείς» πρόσθεσε.

Πολωνία και Ουγγαρία εμπόδισαν το κοινό ανακοινωθέν

Έτσι, με φόντο τα επιβλητικά ανάκτορα της Αλάμπρας, οι 27 Ευρωπαίοι ηγέτες αναζήτησαν τρόπους ελέγχου των μεταναστευτικών ροών, κάτι που όμως, δεν στέφθηκε από επιτυχία.

Η διαμάχη έχει ήδη ξεσπάσει καθώς Ουγγαρία και Πολωνία κατηγορούν τις Βρυξέλλες ότι προσπαθούν να επιβάλουν την πρόσφατη συμφωνία για το νέο μηχανισμό αλληλεγγύης αγνοώντας τις δικές τους διαφωνίες. Ο Βίκτορ Όρμπαν κάνει λόγο για νομικό βιασμό, ενώ ο Ματέους Μοραβιέτσκι ξεκαθαρίζει και εν όψει των πολωνικών εκλογών ότι η Βαρσοβία δε δέχεται διαταγές.

«Αν λοιπόν έχεις υποστεί νομικό βιασμό, αν έχεις εξαναγκαστεί να δεχτείς κάτι που δεν σου αρέσει, τότε πώς μπορεί να φτάσεις σε συμβιβασμό και συμφωνία; Είναι αδύνατον» τόνισε ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν.

«Υπό τις διαταγές του Βερολίνου, οι Βρυξέλλες άρχισαν πάλι να εφαρμόζουν το σχέδιό τους [με την υποστήριξη του κόμματος του Ντ. Τουσκ, που συνίσταται στην υποδοχή παράνομων μεταναστών και στην επιβολή δρακόντειων ποινών για τις χώρες που δε θέλουν να τους δεχτούν. Η Πολωνία το απορρίπτει αυτό κατηγορηματικά πρώτα απ’ όλα για λόγους ασφάλειας της χώρας μας» σημείωσε ο πρωθυπουργός της Πολωνίας, Ματέους Μοραβιέτσκι.

Αυτοδιοικητικές Εκλογές 2023

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button