ΘεσσαλίαΤοπικές Είδησης

Χωρίς «ανάσα» ο Βόλος από την ρύπανση

Οι μετρήσεις των 12 σταθμών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας δείχνουν καθημερινά πως η κατάσταση με την αέρια ρύπανση στο Βόλο είναι ανεξέλεγκτη.

Κάθε μέρα η πόλη βρίσκεται στα “κόκκινα” και η κυκλοφορία για τους ασθενείς με αναπνευστικά και καρδιαγγειακά νοσήματα, είναι απαγορευτική. Την πόλη “πνίγουν” τα επικίνδυνα σωματίδια και η δυσοσμία από “καμένο”.

Οι μετεωρολογικοί παράγοντες διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, ενώ η σύνθετη τοπογραφία του Βόλου οξύνει τα καθημερινά  επεισόδια ατμοσφαιρικής ρύπανσης.

Δεν είναι όμως μόνο οι χαμηλής έντασης άνεμοι που εγκλωβίζουν ουσιαστικά τη ρύπανση πάνω από την πόλη. Ακόμη και όταν φυσούν ισχυροί νότιοι άνεμοι, η ρύπανση παραμένει, καθώς το Πήλιο λειτουργεί σαν τείχος. Όταν η κατεύθυνση του ανέμου είναι από το νότο, ακόμη και με σχετικά υψηλές ταχύτητες ανέμου, φαίνεται ότι το ποσοστό κακών επιπέδων ποιότητας του αέρα είναι υψηλό. Αυτό μπορεί να αποδοθεί στο γεγονός ότι η πόλη του Βόλου προς τα βόρεια και βορειο-ανατολική πλευρά οριοθετείται από το Πήλιο.

Κατά συνέπεια, οι άνεμοι του νότιου τομέα επίσης, δεν μπορούν να διασκορπίσουν τους ρύπους, οι οποίοι είναι παγιδευμένοι πάνω από την πόλη δημιουργώντας χαμηλά επίπεδα ποιότητας του αέρα.

Τις απογευματινές ώρες, οι συγκεντρώσεις αιωρουμένων σωματιδίων είναι  υψηλότερες από τις πρωινές, σε όλες τις θέσεις μέτρησης.

Πηγή: gegonota.news

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button