ΚρήτηΤοπικές Είδησης

Νορβηγία: Με το βραβείο Rafto για τα ανθρώπινα δικαιώματα τιμήθηκε η παλαιστινιακή μη κυβερνητική οργάνωση DCIP

Το Ίδρυμα Rafto επισημαίνει επίσης αυθαίρετες συλλήψεις και την ύπαρξη από εκείνο το έτος δύο παράλληλων δικαστικών συστημάτων στα κατεχόμενα εδάφη της Δυτικής Όχθης

Με το βραβείο Rafto για τα ανθρώπινα δικαιώματα τιμήθηκε σήμερα η παλαιστινιακή μη κυβερνητική οργάνωση «Defence for Children International Palestine» (DCIP) για τις προσπαθειές της με στόχο την υπεράσπιση των παιδιών των Παλαιστινίων.

«Εδώ και περισσότερο από 30 χρόνια, η DCIP ερευνά τις σοβαρές παραβιάσεις των δικαιωμάτων των παιδιών, τις τεκμηριώνει και θέτει τις ισραηλινές και τις παλαιστινιακές αρχές ενώπιον των ευθυνών τους», εξήγησε το Ίδρυμα Rafto.

«Από το 1967, η παρατεταμένη ισραηλινή στρατιωτική κατοχή της Δυτικής Όχθης, περιλαμβανομένης της Ανατολικής Ιερουσαλήμ, και της Λωρίδας της Γάζας στέρησε από τα παιδιά την παιδική τους ηλικία και θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα», υπογραμμίζει το νορβηγικό ίδρυμα.

Το Ίδρυμα Rafto επισημαίνει επίσης αυθαίρετες συλλήψεις και την ύπαρξη από εκείνο το έτος δύο παράλληλων δικαστικών συστημάτων στα κατεχόμενα εδάφη της Δυτικής Όχθης: το ένα, πολιτικό και ποινικό, για τους ισραηλινούς εποίκους, το άλλο εξαρτημένο από τη στρατιωτική δικαιοσύνη για τους Παλαιστινίους.

Στον ιστότοπό της, η DCIP, παλαιστινιακός κλάδος της διεθνούς μη κυβερνητικής οργάνωσης DCI, εκτιμά ότι «κάθε χρονιά, κατά προσέγγιση 500 ως 700 παιδιά Παλαιστινίων, ορισμένα ηλικίας 12 ετών, συλλαμβάνονται και διώκονται μέσα στο ισραηλινό σύστημα στρατιωτικής δικαιοσύνης», με συνηθέστερη την κατηγορία ότι πετούσαν πέτρες.

Τον Οκτώβριο 2021, η DCIP και άλλες πέντε οργανώσεις της παλαιστινιακής κοινωνίας των πολιτών κηρύχθηκαν «τρομοκρατικές οργανώσεις» από το ισραηλινό υπουργείο Άμυνας.

Στα εδάφη που διοικούνται από την Παλαιστινιακή Αρχή, η DCIP κινητοποιείται εναντίον των πρόωρων γάμων, των σωματικών τιμωριών και της ενδοοικογενειακής βίας, διευκρινίζει επίσης το Ίδρυμα Rafto.

Το Ίδρυμα Rafto δημιουργήθηκε το 1987 και το ίδιο και το βραβείο του, που συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 20.000 δολαρίων (18.700 ευρώ) φέρουν το όνομα του νορβηγού ιστορικού και αγωνιστή των ανθρώπινων δικαιωμάτων Θόρολφ Ράφτο, ο οποίος είχε αποβιώσει ένα χρόνο νωρίτερα.

Από τις προσωπικότητες που έχουν βραβευθεί με το βραβείο αυτό, τέσσερις (οι Αούνγκ Σαν Σου Τσι, Χοσέ Ράμος-Χόρτα, Κιμ Ντάε-Γιούνγκ και Σιρίν Εμπαντί) κέρδισαν στη συνέχεια το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης, το οποίο θα ανακοινωθεί στις 6 Οκτωβρίου στο Όσλο.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button