Β/Α ΑιγαίοΒόρειο ΑιγαίοΤοπικές Είδησης

Αποφασίστηκαν κινητοποιήσεις για την υγεία σε Σάμο και Αθήνα

Με μαζική συμμετοχή σωματείων και φορέων του νησιού πραγματοποιήθηκε σύσκεψη με πρωτοβουλία του Εργατικού Κέντρου Σάμου με θέμα την υγεία και την ανάγκη Παναγαιακού συντονισμού με κοινό πλαίσιο πάλης και μαχητικές κινητοποιήσεις στις 2 Νοεμβρίου στη Σάμο και σε όλα τα νησιά και στις 6 Νοεμβρίου στην Αθήνα.

Εκπρόσωποι σωματείων εργαζομένων ιδιωτικού και δημοσίου τομέα, συνταξιούχων, συλλόγων γυναικών, εθελοντικών συλλόγων, παίρνοντας το λόγο περιέγραψαν μια δύσκολη κατάσταση στον τομέα της υγείας στο νησί.

Επίσης έγινε κάλεσμα σε ΔΣ σωματείων και φορέων να συνεδριάσουν, να πάρουν αποφάσεις στήριξης και συμμετοχής των κινητοποιήσεων στις 2/11 στη Σάμο και στις 6/11 στην Αθήνα, συνυπογράφοντας το κοινό πλαίσιο διεκδίκησης βγάζοντας δικές τους ανακοινώσεις για την υγεία ανάλογα με τις ανάγκες και τις ιδιαιτερότητες κάθε κλάδου και φορέα, να απευθυνθούν στα μέλη τους και σε όλο το λαό με περιοδείες, εξορμήσεις, συσκέψεις σε χώρους δουλειάς και κατοικίας, να αναδείξουν το θέμα της υγείας με κάθε τρόπο, πανό, αφίσες, ηχητικά κλπ ώστε η φωνή όλων των νησιωτών να ενωθεί με τις κινητοποιήσεις.

Στη σύσκεψη επίσης παραβρέθηκε ο Δήμαρχος Ανατολικής Σάμου Γ. Στάντζος όπου χαιρέτισε την πρωτοβουλία και δήλωσε ότι θα συμβάλλει σε ότι μπορεί ο δήμος στις κινητοποιήσεις του εργατικού λαϊκού κινήματος του νησιού μας.Τέλος συμφώνησαν να απευθυνθούν σε Εργατικά Κέντρα της Αττικής, συλλόγους νησιωτών των νησιών μας που εδρεύουν στην Αθήνα, καθώς και συλλόγους εργαζομένων στα νοσοκομεία της Αττικής ώστε να συμβάλουν να ενημερωθούν τα μέλη τους που είναι νησιώτες και ζουν σε Αθήνα και Πειραιά για να συμμετέχουν στη συγκέντρωση της Αθήνας στις 6 Νοέμβρη.

Στο κοινό πλαίσιο διεκδικούν: “Για τα Νοσοκομεία να υπάρχουν: Όλες οι αναγκαίες κλινικές με τις απαιτούμενες ειδικότητες γιατρών. Κάλυψη όλων των ειδικοτήτων. Η κυβέρνηση να ανακοινώσει προσλήψεις για όλες τις ειδικότητες και για όλες τις θέσεις. Το να προκηρύσσεται μια θέση ενώ τα κενά είναι πχ 5, αποθαρρύνει τους γιατρούς να έρχονται στα νησιά. Κάλυψη των αναγκών σε νοσηλευτικό, παραϊατρικό και βοηθητικό προσωπικό σύμφωνα με τις ανάγκες. Όλο το προσωπικό (ιατρικό, νοσηλευτικό, παραϊατρικό και βοηθητικό) να είναι μόνιμο, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης. Νοσοκομεία με πλήρη εργαστηριακό και τεχνολογικό εξοπλισμό, να έχουν τη δυνατότητα πρόληψης και θεραπείας στο νησί, χωρίς να δίνουν μια περιουσία. Νοσοκομεία ικανά να στηρίξουν άμεσα βαριές περιπτώσεις, έχοντας επάρκεια σε ΜΕΘ αλλά και ΜΑΦ (Μονάδες Αυξημένης Φροντίδας).Για τα Κέντρα Υγείας να υπάρχουν:Δίκτυο Κέντρων Υγείας που να καλύπτουν πλήρως την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας. Περιφερειακά Ιατρεία, παραρτήματα των Κ.Υ, στελεχωμένα σύμφωνα με τις ανάγκες, με παθολόγους και νοσηλευτές. Σύνδεση των Κ.Υ με τους χώρους κατοικίας, εργασίας, εκπαίδευσης, άθλησης και ψυχαγωγίας. (Γιατροί εργασίας, σχολίατροι, αθλίατροι). Οικογενειακοί γιατροί και παιδίατροι πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης στο Κ.Υ (που θα παρακολουθούν όλα τα μέλη της οικογένειας).Επιδημιολογικές μελέτες καθώς και μελέτες για τη νοσηρότητα που οφείλονται σε τοπικούς νοσογόνους παράγοντες.Ειδικευμένοι γιατροί για όσους ασθενείς κάνουν χρήση των ιαματικών λουτρών. Αγροτικά ιατρεία στελεχωμένα και σε όλα τα χωρία. Για το ΕΚΑΒ:Να ολοκληρωθεί η ανάπτυξη του δημόσιου συστήματος επείγουσας βοήθειας έτσι που να καλύπτει κάθε επείγον περιστατικό. Ενίσχυση του στόλου του ΕΚΑΒ και προσλήψεις του αναγκαίου προσωπικού. Στην Πρόνοια: Να οργανωθεί ιδιαίτερη φροντίδα με υγειονομικές και κοινωνικές υπηρεσίες για τα άτομα με ειδικές ανάγκες και τις οικογένειες τους, τους ηλικιωμένους, τους χρόνια πάσχοντες και τους νεφροπαθείς. Δημόσιο και δωρεάν πρόγραμμα ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ για όλους (χωρίς πλαφόν εξαιρέσεις και περικοπές), με το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό.Δωρεάν μετακίνηση των ασθενών και των συνοδών τους.Για την Πρόληψη:Ουσιαστικά μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας που να συνδέονται με όλες τις βαθμίδες του δημόσιου συστήματος Υγείας και να παρέχονται δωρεάν. Συστηματικοί εμβολιασμοί με ευθύνη του κράτους για όλα τα παιδιά. Προληπτικές γυναικολογικές εξετάσεις για όλες τις γυναίκες. Επαναφορά για όλες τις γυναίκες ανεξαιρέτως του επιδόματος τοκετού.Στελέχωση Τεχνικών και Υγειονομικών Επιθεωρήσεων Εργασίας στα νησιά με τακτικούς ελέγχους. Γιατροί εργασίας σε όλους τους μεγάλους εργασιακούς χώρους. Λήψη όλων των μέτρων υγιεινής και ασφάλειας σε όλους τους κλάδους και χώρους δουλειάς“.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button