Διεθνής επικαιρότητα

Η Πολωνία προτρέπει τα κράτη μέλη του NATO να αυξήσουν τους προϋπολογισμούς τους για την άμυνα

Ο πολωνός πρόεδρος, Αντρέι Ντούντα, έκρινε τη Δευτέρα, 11 Μαρτίου, ότι οι χώρες μέλη του Οργανισμού του Συμφώνου του Βόρειου Ατλαντικού πρέπει να αυξήσουν τους στρατιωτικούς προϋπολογισμούς τους από το 2% στο 3% του ΑΕΠ τους, αντιδρώντας στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Σήμερα, ο στόχος του NATO είναι οι στρατιωτικές δαπάνες να ανέρχονται στο 2% του ΑΕΠ, ποσοστό όμως που δεν φτάνουν αρκετά κράτη μέλη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Βαρσοβία έχει ήδη ανακοινώσει πως θα αφιερώσει το 4% του ΑΕΠ της στην άμυνα.

«Θέλω να προτείνω στο εγγύς μέλλον (…) οι χώρες του NATO να αποφασίσουν μαζί ότι η απαίτηση της συμμαχίας θα είναι να δαπανάται όχι το 2%, αλλά το 3% του ΑΕΠ για την άμυνα», ανέφερε ο κ. Ντούντα πριν από την επίσκεψή του στην Ουάσιγκτον και στις Βρυξέλλες.

«Αυτό θα είναι το όριο κάτω από το οποίο δεν θα συνιστάται να πάμε», πρόσθεσε ο αρχηγός του πολωνικού κράτους, ο οποίος μαζί με τον πολωνό πρωθυπουργό, Ντόναλντ Τουσκ, αναμένεται να συναντηθούν με τον Αμερικανό πρόεδρο, Τζο Μπάιντεν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο πρόεδρος και ο πρωθυπουργός της Πολωνίας θα πάνε στον Λευκό Οίκο για την 25η επέτειο της εισδοχής της Πολωνίας – όπως και της Τσεχίας και της Ουγγαρίας – στη στρατιωτική συμμαχία.

Σύμφωνα με τον πολωνό πρόεδρο, το NATO πρέπει να δώσει «σαφή και τολμηρή απάντηση στη ρωσική επίθεση».

«Αυτή η απάντηση θα συνίσταται στην αύξηση των στρατιωτικών δυνατοτήτων της συμμαχίας του βόρειου Ατλαντικού», πρόσθεσε. Το NATO είναι «αμυντική συμμαχία, και το αμυντική σημαίνει ότι όταν κάποιος μας απειλεί, αντιδρούμε», σύμφωνα με τον κ. Ντούντα.

Σε ομιλία του που αναμεταδόθηκε απευθείας τηλεοπτικά το βράδυ της Δευτέρας, ο αρχηγός του κράτους υποστήριξε επίσης πως η πρόταση αυτή αποτελεί «την καλύτερη απάντηση στις απειλές» που προβάλλονται σήμερα «για την παγκόσμια ασφάλεια».

Παράλληλα, ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, έκρινε πως δεν είναι ανάγκη να αναπτυχθούν περισσότερα μέλη των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ στα σύνορα της Πολωνίας.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button