Διεθνής επικαιρότητα

Η Κίνα θέλει να ενισχύσει τις σχέσεις με την Ευρώπη

Ο Ντε Κρο έφθασε χθες, Πέμπτη, στην Κίνα και εγκαινίασε τη νέα πρεσβεία του Βελγίου στο Πεκίνο. Συναντήθηκε επίσης με τον κινέζο υπουργό Εξωτερικών Ουάνγκ Γι.

«Η Κίνα θέλει να εργασθεί με την Ευρωπαϊκή Ένωση για να προωθήσει τη σταθερή πρόοδο στις σχέσεις της Κίνας με την ΕΕ στη διάρκεια της νέας χρονιάς», δήλωσε ο Σι στον Ντε Κρο κατά τη συνάντησή τους σήμερα στο Μέγαρο του Λαού στο Πεκίνο, μετέδωσε το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο CCTV.

«Μπροστά στη χαώδη διεθνή κατάσταση, είναι απαραίτητο να κατασκευάσουμε περισσότερες γέφυρες ανάμεσα στην Κίνα και την Ευρώπη», συνέχισε ο Σι προσθέτοντας πως τα δύο μέρη οφείλουν «να προωθήσουν από κοινού την ειρήνη, τη σταθερότητα και την ευημερία σε όλο τον κόσμο».

Το Πεκίνο και η ΕΕ είναι μείζονες εμπορικοί εταίροι, όμως η Ευρωπαϊκή Ένωση σηματοδότησε πρόσφατα την πρόθεσή της να μειώσει την εξάρτησή της από την Κίνα στην τεχνολογία και σε άλλους τομείς.

Ο Ντε Κρο ανέφερε μέσω της πλατφόρμας X ότι συνάντησε επίσης τον κινέζο πρωθυπουργό Λι Τσιάνγκ για «να συζητήσουμε τις κοινές προκλήσεις τις οποίες αντιμετωπίζουμε, όπως η κλιματική αλλαγή, η υπεράσπιση μιας διεθνούς τάξης βασισμένης σε κανόνες ή η πρόληψη μελλοντικών πανδημιών».

Οι δύο πρωθυπουργοί είχαν επίσης συνομιλίες για τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, πρόσθεσε ο Ντε Κρο. Η άρνηση του Πεκίνου να καταδικάσει τη Μόσχα έχει επιβαρύνει τις σχέσεις ανάμεσα στην Κίνα και την ΕΕ.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button