Διεθνής επικαιρότητα

Καταδικάστηκε μητέρα ανήλικου που αιματοκύλησε σχολείο στις ΗΠΑ

Η Τζένιφερ Κράμπλει έγινε η πρώτη γονέας στις ΗΠΑ η οποία κρίθηκε ένοχη για ανθρωποκτονία εξ αμελείας, επειδή δεν κατάφερε να εμποδίσει τον γιο της να πραγματοποιήσει μακελειό σε σχολείο. 

Οι εισαγγελείς την κατηγόρησαν ότι επέτρεψε από αμέλεια στον γιο της να έχει όπλο και ότι αγνόησε τα προειδοποιητικά σημάδια.

Ο σύζυγός της, Τζέιμς, δικάζεται ξεχωριστά με τις ίδιες κατηγορίες.

Έχει δηλώσει αθώος.

Ο γιος τους, σήμερα 17 ετών, εκτίει ισόβια κάθειρξη για τη δολοφονία τεσσάρων συμμαθητών του στο Λύκειο της Οξφόρδης στο Μίσιγκαν στις 30 Νοεμβρίου 2021.

Κατά τους πυροβολισμούς τραυματίστηκαν επτά άνθρωποι

Ο δικαστής, μιλώντας στους ενόρκους, είπε ότι αυτό είναι πιθανότατα «το πιο δύσκολο πράγμα που έχετε κάνει ποτέ».

Της απαγγέλθηκαν τέσσερις κατηγορίες για ανθρωποκτονία εξ αμελείας, κάθε μία από τις οποίες επισύρει μέγιστη ποινή 15 ετών.

Ορισμένοι συγγενείς των νεκρών από τους πυροβολισμούς δήλωσαν ανακουφισμένοι για την ετυμηγορία.

«Ο λαός μίλησε!» δήλωσε στο BBC ο Μπακ Μάιρ, ο πατέρας του Τέιτ Μάιρ, ενός 16χρονου που σκοτώθηκε στους πυροβολισμούς.

«Μπορείτε να συμφωνήσετε ή να διαφωνήσετε με τον λαό, αλλά έτσι πρέπει να λειτουργεί το σύστημα».

Το ερώτημα που βρέθηκε στο επίκεντρο της δίκης ήταν αν η μητέρα μπορούσε να προβλέψει και να αποτρέψει το θανατηφόρο έγκλημα.

Η Τζένιφερ Κράμπλει και ο σύζυγός της Τζέιμς αγόρασαν το όπλο που χρησιμοποίησε ο γιος τους λίγες ημέρες πριν από τους πυροβολισμούς.

Η αστυνομία τους απήγγειλε κατηγορίες λίγες ημέρες μετά τους φόνους. Η αστυνομία χρειάστηκε να αναζητήσει το ζευγάρι και τους βρήκε σε ένα βιομηχανικό κτίριο στο Ντιτρόιτ μετά από πληροφορία του κοινού.

Για περισσότερα από δύο χρόνια κρατούνταν σε φυλακή της κομητείας, χωρίς να μπορούν να καταβάλουν εγγύηση.

Αρχικά, οι γονείς επρόκειτο να δικαστούν μαζί, αλλά τον Νοέμβριο ζήτησαν ξεχωριστές δίκες.

Κατά τη δίκη της, οι εισαγγελείς παρουσίασαν στοιχεία ότι ο Ίθαν Κράμπλει είχε προβλήματα ψυχικής υγείας, παραπονιόταν για παραισθήσεις, αλλά είπε ότι οι γονείς του δεν του έκαναν θεραπεία.

Το πρωί των πυροβολισμών, οι γονείς διέκοψαν μια σχολική συνάντηση σχετικά με μια ανησυχητική ζωγραφιά που είχε κάνει ο γιος τους για να πάνε στη δουλειά και αρνήθηκαν να πάρουν τον τότε 15χρονο στο σπίτι.

Οι υπάλληλοι του σχολείου τον έστειλαν πίσω στην τάξη χωρίς να ελέγξουν το σακίδιό του, το οποίο περιείχε ένα όπλο.

Λίγες ώρες αργότερα, σκότωσε τους τέσσερις συμμαθητές του

Ορισμένοι εμπειρογνώμονες έχουν προτείνει ότι οι υποθέσεις εναντίον του ζευγαριού θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε περισσότερες κατηγορίες για τους γονείς παιδιών που διαπράττουν μαζικούς πυροβολισμούς.

Άλλοι πιστεύουν ότι η απόφαση θα μπορούσε να δημιουργήσει ένα κακό προηγούμενο, κάνοντας τα δικαστήρια να αναζητούν «αποδιοπομπαίους τράγους» σε παρόμοιες καταστάσεις.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button