Διεθνής επικαιρότητα

Βροχή ρουκετών της Χαμάς στην Ασκελόν – Σφυροκόπημα της Γάζας πριν την χερσαία επιχείρηση

Νέο κύμα ρουκετών εξαπέλυσε η Χαμάς προς την Ασκελόν αμέσως μετά τη λήξη του τελεσίγραφου για την εκκένωση της Ισραηλινής πόλης.

Ρουκέτες εκτοξεύθηκαν από τη Λωρίδα της Γάζας προς τα ισραηλινά εδάφη, την ίδια ώρα που δίπλα φαίνονταν οι καπνοί από τους αεροπορικούς βομβαρδισμούς του Ισραήλ, όπως φάνηκε στην εικόνα που μετέδωσε ζωντανά το πρακτορείο Reuters.

Όλες οι ρουκέτες εξουδετερώθηκαν από την αεράμυνα του Ισραήλ, εκτός από μία που έπεσε σε μη κατοικημένη περιοχή.

Νωρίτερα, η ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς, είχε δώσει τελεσίγραφo στους κατοίκους της περιοχής, με την εξής ανακοίνωση:

«Σε απάντηση στο έγκλημα του εχθρού να αναγκάσει το λαό μας να αφήσει τα σπίτια του στην Λωρίδα της Γάζας, δίνουμε διορία τους κατοίκους της κατεχόμενης Ασκελόν να φύγουν πριν από τις πέντε απόψε. Εμείς σας προειδοποιήσαμε».

Το Ισραήλ ισοπεδώνει τη Γάζα

Την ίδια στιγμή η αποκλεισμένη Γάζα βιώνει τους χειρότερους βομβαρδισμούς στα 75 χρόνια που διαρκεί η ισραηλινοπαλαιστινιακή διένεξη. Οι βομβαρδισμοί ξεκίνησαν χθες Δευτέρα στο πλαίσιο της προειδοποίησης του ισραηλινού προέδρου Μπένιαμιν Νετανιάχου ότι η απάντηση του Ισραήλ στη Χαμάς θα αλλάξει τη Μέση Ανατολή.

Οι νεκροί πλησιάζουν τους 1800, 1000 Ισραηλινοί και περισσότεροι από 770 Παλαιστίνιοι με τους τραυματίες και των δύο πλευρών να είναι χιλιάδες.

Οι όμηροι – στρατιωτικοί και πολίτες – που βρίσκονται στα χέρια της Χαμάς, εκτιμάται ότι ανέρχονται σε 150. Όμηροι για την τύχη των οποίων η Χαμάς δεν είναι διατεθειμένη να συζητήσει αν δεν λήξουν οι εχθροπραξίες έχοντας ήδη απειλήσει ότι αρχίσουν να τους σκοτώνουν.

Αναφορικά με το θέμα των ομήρων ο επικεφαλής του πολιτικού γραφείου της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια, ξεκαθάρισε ότι δεν θα διαπραγματευτεί με το Ισραήλ για τους ομήρους μέχρι να τελειώσουν οι μάχες.

«Έχουμε ενημερώσει όλα τα μέρη που επικοινώνησαν μαζί μας σχετικά με τους αιχμαλώτους του εχθρού που κρατούνται από την αντίσταση ότι αυτός ο φάκελος δεν θα ανοίξει πριν από το τέλος της μάχης», λέει.

«Και θα γίνει δεκτό μόνο με ένα τίμημα που θα δεχτεί η αντίσταση (Χαμάς)».

Πληροφορίες ήθελαν Κατάρ και Αίγυπτο να έχουν αναλάβει πρωτοβουλία για να επιτευχθεί συμφωνία για την απελευθέρωση των ομήρων.

Το πρωί της Τρίτης, ο στρατός του Ισραήλ ανακοίνωσε ότι εντοπίστηκαν 1.500 νεκροί μαχητές της Χαμάς εντός των εδαφών της χώρας.

Την ίδια στιγμή η επιστράτευση εκατοντάδων χιλιάδων εφέδρων συνεχίζεται με

πολεμικά μεταγωγικά αεροσκάφη της ισραηλινής αεροπορίας να επιστρατεύονται για να μπορέσουν να επαναπατρίσουν τους Ισραηλινούς που είναι στο εξωτερικό.

Παράλληλα με την ανάπτυξη δεκάδων χιλιάδων εφέδρων στα σύνορα με τη Γάζα το Ισραήλ ενισχύει και το βόρειο μέτωπο με το Λίβανο φοβούμενο ενδεχόμενη εμπλοκή της Χεζμπολάχ στην σύρραξη που θα το ανάγκαζε να πολεμά σε δύο μέτωπα.

Όλα αυτά υπό την προοπτική ότι το Ισραήλ θα επιλέξει να πραγματοποιήσει μια χερσαία επιχείρηση στη Γάζα γνωρίζοντας πολύ καλά ότι θα γίνει εφιάλτης όχι μόνο για τους Ισραηλινούς αλλά και για τους Παλαιστίνιους. Οι τελευταίοι ήδη ζουν μία καθημερινότητα τρόμου στον θύλακα αυτό που ελέγχεται από τη Χαμάς, χωρίς να σφυροκοπούνται από ισραηλινά πολεμικά αεροσκάφη και χωρίς να βλέπουν Ισραηλινούς στρατιώτες στις πόρτες τους.

Η αλήθεια είναι ότι η θέση του Ιραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου είναι πολύ δύσκολη. Θα πρέπει να ζυγίσει αν μια χερσαία επίθεση στη Γάζα, που θα έστελνε ηχηρό μήνυμα στους Παλαιστίνιους και στη Χαμάς αξίζει το ρίσκο ακόμη και αν αυτό σημαίνει μεγάλες απώλειες για τον ισραηλινό στρατό και πιθανότητα μη επιστροφή των ομήρων. Αυτό γιατί οι απώλειες είναι ήδη δυσθεώρητες για το Ισραήλ από την ολομέτωπη επίθεση της Χαμάς.

Οι επόμενες μέρες θα δείξουν που θα οδηγηθεί η κατάσταση. Η μοναδική βεβαιότητα είναι ότι η ένοπλη αυτή διαμάχη αυτή δεν θα τελειώσει σύντομα

Αυτοδιοικητικές Εκλογές 2023

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button