Δ/Σ ΕλλάδαΔυτική ΕλλάδαΤοπικές Είδησης

Δασοπροστασία, Άραξος, έργα θρησκευτικού τουρισμού στο Περιφερειακό Συμβούλιο

Δασοπροστασία, αναβάθμιση Αράξου, έργα θρησκευτικού τουρισμού είναι ζητήματα που φέρνει στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου η παράταξη του Κώστα Καρπέτα «Μαζί Αλλάζουμε – Δυτική Ελλάδα».

Η ενημέρωση της παράταξης έχει ως εξής:

«Ένα ευρύ φάσμα θεμάτων, από την προστασία των δασών μέχρι την τουριστική ανάπτυξη και τη βελτίωση των υποδομών, θα συζητηθούν στην προσεχή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου της Δυτικής Ελλάδας, μετά από πρωτοβουλία των περιφερειακών συμβούλων της παράταξης «Μαζί Αλλάζουμε – Δυτική Ελλάδα», με επικεφαλής τον Κώστα Καρπέτα.

Η προστασία των δασών της Δυτικής Ελλάδας, ενόψει μάλιστα της έναρξης της αντιπυρικής περιόδου, αποτελεί προτεραιότητα για την περιφερειακή παράταξη «Μαζί Αλλάζουμε – Δυτική Ελλάδα», καθώς οι καταστροφικές πυρκαγιές στη χώρα μας, το 2023, αλλά και των προηγούμενων ετών, επιβάλλουν  ιδιαίτερη προσοχή, προετοιμασία και σχέδιο, από όλους τους αρμόδιους φορείς.

Ο περιφερειακός σύμβουλος Αχαΐας Νίκος Κοτρωνιάς στην επερώτησή του, που απευθύνεται στον Περιφερειάρχη και τους χωρικούς αντιπεριφερειάρχες Αχαΐας, Ηλείας και Αιτωλοακαρνανίας, ζητά να μάθει ποιες ενέργειες έχουν γίνει μέχρι σήμερα για την προετοιμασία και την πρόληψη των δασικών πυρκαγιών, κατά πόσο έχει εξασφαλιστεί ο αναγκαίος αριθμός ιπτάμενων πυροσβεστικών μέσων και εάν υπάρχει μέριμνα για διάθεση αναγκαίων οχημάτων και μηχανημάτων για συνδρομή στην κατάσβεση πυρκαγιών και μεταφορά πολιτών. Τέλος, ρωτάει εάν έχει διασφαλιστεί ο συντονισμός και η συνεργασία των φορέων και υπηρεσιών και εάν έχει γίνει παρέμβαση στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη για επαρκή προσωπικό και μέσα στην περιοχή.

Αεροδρόμιο Αράξου, αξιοποίηση Καϊάφα και απομάκρυνση δεμάτων στερεών αποβλήτων από την περιοχή «Ποτόκι»

Με επερώτηση του, ο περιφερειακός σύμβουλος Ηλείας της παράταξης «Μαζί Αλλάζουμε – Δυτική Ελλάδα» Κωνσταντίνος Διαμαντόπουλος θέτει το ζήτημα του πολιτικού αεροδρομίου του Αράξου και ζητά να μάθει από τον αντιπεριφερειάρχη Τουριστικής Ανάπτυξης και τον Περιφερειάρχη, ποιες είναι οι πρωτοβουλίες και οι δράσεις που έχουν αναληφθεί για την αναβάθμιση του αερολιμένα και την ενίσχυση της αεροπορικής συνδεσιμότητάς του, προκειμένου να συμβάλλει στην τουριστική ανάπτυξη της Ηλείας και της Αχαΐας.

Ο κ. Διαμαντόπουλος επισημαίνει την ανάγκη αναβάθμισης του αεροδρομίου του Αράξου ώστε να ανταποκριθεί στις σύγχρονες απαιτήσεις και αναφέρεται στο έργο αναβάθμισης του Αράξου που είναι ενταγμένο στο Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης, σύμφωνα με το οποίο έχει αναληφθεί μελέτη στρατηγικού σχεδίου ανάπτυξης αεροπορικών συνδέσεων στο αεροδρόμιο του Αράξου.

Στην ίδια συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου θα συζητηθεί η επερώτηση για το έργο αξιοποίησης του Καϊάφα. Ο κ. Διαμαντόπουλος, στην επερώτησή του, επισημαίνει ότι η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας έχει ρόλο ουδέτερου παρατηρητή και δεν επιδεικνύει πρωτοβουλία ή συμμετοχή στο σχέδιο, αφήνοντας την πρωτοβουλία στην ΕΤ.Α.Δ. Α.Ε. και εκφράζει ανησυχία για τις προβλεπόμενες επεκτάσεις του έργου, με προϋπολογισμό 12 εκατομμυρίων ευρώ, τονίζοντας ότι η διαχείριση των ακινήτων από την ΕΤ.Α.Δ. Α.Ε. δεν έχει συντονιστεί με την Περιφέρεια και τον Δήμο.

Επίσης, θα συζητηθεί η επερώτηση του Κωνσταντίνου Διαμαντόπουλου για την απομάκρυνση των δεμάτων στερεών αποβλήτων από την περιοχή «Ποτόκι» του Δήμου Πύργου. Ο κ. Διαμαντόπουλος, υπογραμμίζει τη σημασία της άμεσης ανάληψης δράσης για την απομάκρυνση των αποβλήτων από την περιοχή «Ποτόκι» στη Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων της Τριανταφυλλιάς και την αποκατάσταση και απορρύπανση της περιοχής. Ο Περιφερειακός Σύμβουλος ρωτά, εάν η Περιφέρεια θα συμμετάσχει στο έργο και με ποιον τρόπο, λαμβάνοντας υπόψη τη δέσμευση του Υπουργείου Περιβάλλοντος για χρηματοδότηση της παρέμβασης.

Καθυστερήσεις στα Έργα του Θρησκευτικού Τουρισμού στην Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας

Το ζήτημα των καθυστερήσεων στα έργα θρησκευτικού τουρισμού, θέτει με επερώτησή του ο περιφερειακός σύμβουλος Αιτωλοακαρνανίας Σάββας Αυγέρης της παράταξης «Μαζί Αλλάζουμε – Δυτική Ελλάδα», η οποία θα συζητηθεί στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου της 24ης Απριλίου 2024. Ο κ. Αυγέρης στην επερώτησή του, τονίζει ότι πέντε χρόνια μετά την έναρξη των πρωτοποριακών έργων για την ανάπτυξη του Θρησκευτικού Τουρισμού στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, η καθυστέρηση στην ολοκλήρωσή τους αποτελεί ανησυχία. Ειδικά στην Αιτωλοακαρνανία, πολλά έργα παραμένουν ανολοκλήρωτα, με το πρόβλημα της πρόσβασης σε ιερά μνημεία να εξακολουθεί να ταλανίζει την περιοχή. Μάλιστα, όπως αναφέρει ο Σάββας Αυγέρης, σύμφωνα με πληροφορίες, τα έργα δεν έχουν φτάσει στο προβλεπόμενο στάδιο ολοκλήρωσης, με τον ανάδοχο εργολάβο να έχει εγκατασταθεί στην Ιερά Μονή Μεταμορφώσεως του Σωτήρος στην Παραβόλα από τον Μάιο του 2022, αλλά το έργο να παραμένει ανολοκλήρωτο.  Ο περιφερειακός σύμβουλος Αιτωλοακαρνανίας της παράταξης, ερωτά την περιφερειακή Αρχή σε ποιο στάδιο βρίσκονται τα συγκεκριμένα έργα, που οφείλονται οι καθυστερήσεις και γιατί δεν έχει ολοκληρωθεί το έργο οδικής σύνδεσης της Μονή Μεταμορφώσεως του Σωτήρος στην Παραβόλα.

Φωτεινοί σηματοδότες στην Πάτρα

Τέλος στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου θα συζητηθεί η επερώτηση του επικεφαλής της παράταξης «Μαζί Αλλάζουμε – Δυτική Ελλάδα» Κώστα Καρπέτα, για την κατάσταση με τους φωτεινούς σηματοδότες στην Πάτρα, μετά τα φαινόμενα καθημερινής δυσλειτουργίας των φαναριών στην αχαϊκή πρωτεύουσα, γεγονός που προκαλεί προβλήματα σε οδηγούς οχημάτων και πεζούς και καθιστά ανέφικτη την ομαλή λειτουργία της πόλης.

Ο κ. Καρπέτας στην επερώτησή του αναφέρεται στη σύμβαση που υπεγράφη μεταξύ της Περιφερειακής Αρχής και εργολάβου, ύψους τριών εκατομμυρίων ευρώ, για τη συντήρηση και αποκατάσταση των βλαβών στους φωτεινούς σηματοδότες και ζητά από τον Περιφερειάρχη να ενημερώσει για τις ενέργειες της Περιφέρειας, ώστε να αποκατασταθεί η εύρυθμη λειτουργία των φωτεινών σηματοδοτών της Πάτρας».

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ VIDEO

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button