Διεθνής επικαιρότητα

Επανάληψη της πρώτης φάσης του πολέμου επιχειρεί η Ρωσία – Τα νέα δεδομένα σε Μόσχα και Κίεβο

Οι ρωσικές δυνάμεις με διαφορετική στρατηγική επανέρχονται για να διεκδικήσουν περιοχές από τις οποίες αποχώρησαν τους πρώτους μήνες του πολέμου της Ουκρανίας το 2022.

Χωρίς αμφιβολία, ο πόλεμος στην Ουκρανία μπαίνει στην πιο κρίσιμη φάση του. Η ορκωμοσία του Πούτιν σε συνδυασμό με τις νέες ισορροπίες που ο Ρώσος Πρόεδρος έχει καταφέρει να βρει στο εσωτερικό της χώρας του έχουν επαναφέρει το αρχικό σχέδιο κατάληψης της Ουκρανίας από τον ρωσικό στρατό.

Τα χτυπήματα στα ανατολικά είναι διαρκή και με τη Μόσχα να έχει επιλύσει τα προβλήματα τροφοδοσίας έχοντας πλέον ανοιχτή «πόρτα» με την Τεχεράνη και τη Βόρεια Κορέα, πλέον φαίνεται πως το σχέδιο Πούτιν για την Ουκρανία επανέρχεται στα επίπεδα διεκδικήσεων του 2022.

Στις αρχές του πολέμου, τις πρώτες κιόλας ημέρες του οι ρωσικές δυνάμεις χτύπησαν στοχευμένα στα βορειοανατολικά της Ουκρανίας και συγκεκριμένα το Χάρκοβο.

Η ζημιά στην Ουκρανία… ο λογαριασμός στη Ρωσία

Τα πλήγματα ήταν τόσο σφοδρά που το βιομηχανικό κέντρο της Ουκρανίας ισοπεδώθηκε η αντίσταση όμως των Ουκρανών κόστισε πολύ ακριβά στους Ρώσους οι οποίοι υπολογίζεται πως έχασαν μέσα στους δύο πρώτους μήνες του πολέμου δεκάδες χιλιάδες στρατιώτες στην περιοχή. Το Χάρκοβο είναι ξεκάθαρα ρωσικό στόχος καθώς χωρίς τη συγκεκριμένη πόλη η Ουκρανία είναι μία κυριολεκτικά άλλη χώρα.

Σήμερα και πάλι οι ρωσικές δυνάμεις χτυπούν από το πρωί το σημείο στο οποίο η απάντηση παρά τα σοβαρά προβλήματα που έχουν οι ουκρανικές μονάδες είναι και πάλι σθεναρή. Ο Πούτιν έχοντας «καθαρίσει» με τα σοβαρά προβλήματα των πρώτων δύο ετών, τόσο στα πεδία των μαχών όσο και στο εσωτερικό της χώρας του, επανέρχεται στο αρχικό του σχέδιο: την κατάληψη ολόκληρης της χώρας και το οριστικό τέλος του Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Πιο «δυνατός» πλέον ο Πούτιν

Αν στο πρώτο στάδιο του πολέμου ο Πούτιν βρέθηκε ενώπιος ενωπίω με την υπεροψία και την παραπληροφόρηση των δικών του υπηρεσιών, σήμερα γνωρίζει πολύ καλά τα δεδομένα. Οι κυρώσεις της Δύσης είναι αδύνατο να αποδυναμώσουν ξανά το οπλοστάσιό του και το σημαντικότερο υπερέχει σε αριθμούς σε όλα τα μέτωπα χωρίς να έχει διατάξει ή υπογράψει μία νέα επιστράτευση.

Στον αντίποδα η ουκρανική άμυνα στο Χάρκοβο δεν έχει εξαντληθεί στα επίπεδα της στρατιάς στα ανατολικά αλλά αυτό δεν σημαίνει πως τα αποθεματικά του Ουκρανικού στρατού θα αντέξουν για πολύ απέναντι σε ένα λυσσαλέο σφυροκόπημα. Πριν από μερικές εβδομάδες ο Ουκρανός Πρόεδρος βρέθηκε προσωπικά στο Χάρκοβο και σήμερα αυτή η κίνηση δείχνει πως και οι Ουκρανοί έχουν απόλυτη επίγνωση των όσων οι Ρώσοι σχεδιάζουν και υλοποιούν.

Η πιο δύσκολη απόφαση του Ζελένσκι

Είναι δεδομένο πως μεγάλος όγκος των ουκρανικών στρατευμάτων αλλά και των νέων όπλων που φτάνουν σύντομα στο Κίεβο θα κατευθυνθούν στο Χάρκοβο με κίνδυνο ακόμη και να χαθούν περισσότερα ουκρανικά εδάφη στα ανατολικά της χώρας. Ο Ζελένσκι φαίνεται να έχει συνειδητοποιήσει πως αργά ή γρήγορα θα κληθεί να λάβει μία από τις δυσκολότερες αποφάσεις της μέχρι τώρα πολιτικής του πορείας, να θυσιάσει δηλαδή εδάφη στα ανατολικά ή να κινδυνεύσει να χάσει την οικονομική και βιομηχανική «καρδιά» της χώρας του.

Αν κάποιος στα παραπάνω «αθροίσει» και το γεγονός πως η ενεργειακή «καρδιά» της Ουκρανίας, το μεγαλύτερο πυρηνικό εργοστάσιο της Ευρώπης, αυτό στη Ζαπορίζια παραμένει ως μοναδική σημαντική νίκη της πρώτης φάσης του πολέμου, σε ρωσικά χέρια γίνεται εύκολα αντιληπτό πως το Κίεβο και ο Ζελένσκι επί της ουσίας δεν έχουν επιλογή.

Σε κάθε περίπτωση οι δύο ερχόμενοι μήνες θα είναι μήνες ασταμάτητων μαχών και εξελίξεων στα πεδία, μάχες που για να δώσει η Ουκρανία θα πρέπει να εξαντλήσει όλα τα περιθώρια ενίσχυσης τόσο σε έμψυχο όσο και σε εξοπλιστικό επίπεδο.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button