ΚρήτηΤοπικές Είδησης

Πέφτουν σοβάδες από τη γέφυρα του Κατσαμπά – Επιτακτική η ανάγκη παρεμβάσεων θωράκισης στις γέφυρες του ΒΟΑΚ (vid)

Ηράκλειο

Πέφτουν σοβάδες από τη γέφυρα του Κατσαμπά – Επιτακτική η ανάγκη παρεμβάσεων θωράκισης στις γέφυρες του ΒΟΑΚ (vid)

Ξεκίνησαν οι παρεμβάσεις από τη Διεύθυνση Τεχνικών Έργων της Περιφέρειας – Απαιτούνται γενναίες χρηματοδοτήσεις για την αντιμετώπιση της διάβρωσης – «Αδικαιολόγητες οι καθυστερήσεις» από το υπουργείο Υποδομών λέει η Περιφέρεια Κρήτης

Το μπετό έχει… φιλότιμο, όπως τονίζει με νόημα ο τεχνικός κόσμος. Μέχρι πότε όμως;

Αυτό… συνέβη στην ασυντήρητη, εδώ και χρόνια, γέφυρα στον Κατσαμπά, όπου έπεσαν σοβάδες, με τους οδηγούς να έχουν Άγιο καθώς αποφεύχθηκαν δυσάρεστες καταστάσεις.

Και όλα αυτά εξαιτίας της αδιαφορίας του αρμόδιου υπουργείου να εγκρίνει κονδύλια για τη συντήρηση των γεφυρών, παρά τα έγγραφα και τις πιέσεις της Περιφέρειας Κρήτης και του τεχνικού κόσμου.

Μετά τη πτώση σοβάδων, η Περιφέρεια Κρήτης προχωρά σε… σωστικές παρεμβάσεις στην επίμαχη γέφυρα. Πρόκειται όμως για παρεμβάσεις που δεν αντιμετωπίζουν ριζικά το πρόβλημα, καθώς απαιτούνται γενναίες χρηματοδοτήσεις από το αρμόδιο υπουργείο. Συνέπεια, οι γέφυρες να έχουν αφεθεί στο έλεος της αδιαφορίας και της φθοράς του χρόνου.

Ορατή είναι η διάβρωση του οπλισμού και η αποσάθρωση του σκυροδέματος στη γέφυρα στη Λεωφόρο Καζαντζίδη, ενώ σε άλλες περιπτώσεις… υποχωρούν ακόμη και τα σκουριασμένα σίδερα, όπως συμβαίνει σε άλλη γέφυρα στον Κατσαμπά.

Οι ασυντήρητες γέφυρες εκπέμπουν σήμα κινδύνου. Η λίστα με τις 6 γέφυρες που θα πρέπει να συντηρηθούν άμεσα βρίσκεται στα συρτάρια του αρμόδιου υπουργείου, με συνέπεια τα συνεργεία της Περιφέρειας Κρήτης να προχωρούν σε… πρόχειρες λύσεις και αφού έχουν προηγηθεί εικόνες, με την πτώση σοβάδων.

Τον Νοέμβριο του 2022, η Διεύθυνση Τεχνικών Έργων της Περιφέρειας Κρήτης διεκδικούσε χρηματοδότηση ύψους 5,1 εκατ. ευρώ, ποσό που ανέβηκε στα 9,8 εκατ. ευρώ τον περασμένο Ιούλιο, κάτι που αποτυπώνει το μέγεθος των προβλημάτων όχι μόνο στις ασυντήρητες γέφυρες αλλά και σε διάφορα σημεία του ΒΟΑΚ που χρήζουν παρεμβάσεων.

Πότε όμως οι συνθήκες ανασφάλειας… θα δώσουν τη σκυτάλη στις συνθήκες ασφάλειας και προστασίας της ανθρώπινης ζωής;

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button