Διεθνής επικαιρότητα

Ιταλία: Μεγάλη μείωση του πληθωρισμού τον Οκτώβριο – «Πλασματική» λένε οι ενώσεις καταναλωτών

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ιταλικού Ινστιτούτου Στατιστικής Istat, τον Οκτώβριο ο πληθωρισμός σε ετήσια βάση περιορίστηκε στην Ιταλία στο 1,8%, ενώ σε μηνιαία βάση διαμορφώθηκε στο -0,1%.

Τον Σεπτέμβριο, πάντα σε ετήσια βάση, ο πληθωρισμός είχε διαμορφωθεί στο 5,3%. Η εντυπωσιακή μείωση οφείλεται, κυρίως, στον σημαντικό περιορισμό του κόστους της ενέργειας (- 17% στην ελεύθερη αγορά και – 32% στην προστατευόμενη).

Οι τομείς που παρουσίασαν αύξηση των τιμών τον Οκτώβριο, είναι εκείνοι των ακινήτων (+ 4%), των μέσων μεταφοράς (+4%) και των τροφίμων (5,6%).

Σύμφωνα με τον Μαριάνο Μπέλα, υπεύθυνο της υπηρεσίας ερευνών του Ιταλικού Εμπορικού Συλλόγου Confcommercio, «συνολικά, στην Ιταλία και σε όλη την Ευρώπη, η μείωση του πληθωρισμού συνεχίζεται με αδιάκοπο και σχετικά σύντομο ρυθμό», αλλά «η θετική αυτή πραγματικότητα τίθεται σε κίνδυνο από τις γεωπολιτικές εντάσεις της φάσης που διανύουμε».

Η Ιταλική Ένωση Καταναλωτών Codacons, τέλος, θεωρεί ότι «είναι οφθαλμαπάτη» και προσθέτει ότι «δεν πρόκειται για πραγματική μείωση των τιμών, από την στιγμή που ο μόνος μεγάλος περιορισμός κόστους αφορά την ενέργεια, ενώ τα τρόφιμα συνεχίζουν να ακριβαίνουν».

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button