Διεθνής επικαιρότητα

Πούτιν: Χαιρετίζουμε την προσέγγιση της Κίνας για επίλυση της κρίσης στην Ουκρανία

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν χαιρέτισε την «ειλικρινή επιθυμία» του Πεκίνου να εργαστεί για την επίλυση της ουκρανικής κρίσης σε συνέντευξή του που δημοσιεύει κινεζικό κρατικό μέσο ενημέρωσης σήμερα πριν από την επίσκεψη του Ρώσου προέδρου στην Κίνα.

Ο Ρώσος ηγέτης αναμένεται να φτάσει αύριο, Πέμπτη, στην κινεζική πρωτεύουσα, όπου ελπίζει να εξασφαλίσει από τον «ακριβό φίλο» και ομόλογό του Σι Τζινπίνγκ μια πιο ξεκάθαρη υποστήριξη όσον αφορά τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Η διήμερη αυτή επίσκεψη αποτελεί το πρώτο ταξίδι που κάνει στο εξωτερικό ο Βλαντίμιρ Πούτιν μετά την επανεκλογή του στη ρωσική προεδρία τον Μάρτιο και το δεύτερο στην Κίνα σε λίγο περισσότερο από έξι μήνες.

Το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών επιβεβαίωσε χθες, Τρίτη, το ταξίδι του Πούτιν, λέγοντας ότι οι δύο πρόεδροι θα ανταλλάξουν απόψεις για τους δεσμούς και «διεθνή και περιφερειακά ζητήματα κοινού ενδιαφέροντος».

Εκτός από το Πεκίνο, ο Ρώσος πρόεδρος θα μεταβεί επίσης στην μεγαλούπολη Χαρμπίν, στη βορειοανατολική Κίνα, για φόρουμ για το εμπόριο και τις επενδύσεις.

«Χαιρετίζουμε την προσέγγιση που έχει υιοθετηθεί από την Κίνα για την επίλυση της κρίσης στην Ουκρανία», σημειώνει ο Πούτιν σε συνέντευξη που παραχώρησε στο κινεζικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Νέα Κίνα (Xinhua) από τη Μόσχα.

To κείμενο 12 σημείων της Κίνας και η «γεωπολιτική» σημασία του

«Το Πεκίνο γνωρίζει καλά τις βαθύτερες αιτίες της κρίσης και την παγκόσμια γεωπολιτική σημασία της», προσθέτει ο Ρώσος πρόεδρος, ο οποίος αναφέρεται κυρίως σε κείμενο 12 σημείων που δημοσιοποίησε η Κίνα τον Φεβρουάριο του 2023 για να διευκρινίσει τη θέση της όσον αφορά τη σύγκρουση.

«Οι ιδέες και οι προτάσεις που περιλαμβάνονται στο έγγραφο δείχνουν την ειλικρινή επιθυμία των Κινέζων φίλων μας να βοηθήσουν να σταθεροποιηθεί η κατάσταση», υπογραμμίζει ο Πούτιν.

Στο κείμενο αυτό, η Κίνα ζητεί τον σεβασμό της εδαφικής ακεραιότητας όλων των χωρών (συμπεριλαμβανομένης όπως υπονοείται της Ουκρανίας), αλλά ζητεί επίσης να ληφθούν υπόψη οι ανησυχίες για την ασφάλεια της Ρωσίας.

Η συνέντευξη αυτή δημοσιεύτηκε επίσης στον ιστότοπο του Κρεμλίνου.

Μερικές ημέρες πριν από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022, το Πεκίνο και η Μόσχα είχαν χαιρετίσει την «άνευ όρων» σύμπραξή τους.

Οι δύο χώρες έχουν έκτοτε ενισχύσει τη διπλωματική, εμπορική και στρατιωτική τους συνεργασία.

Η Ρωσία θεωρεί την Κίνα σημαντική όσον αφορά την στήριξη της οικονομίας της από τότε που αυτή βρέθηκε στο στόχαστρο άνευ προηγουμένου κυρώσεων από την πλευρά των δυτικών, οι οποίες αποφασίστηκαν ως απάντηση στη Μόσχα για την εισβολή της στην Ουκρανία.

Από την πλευρά της, η Κίνα επωφελείται κυρίως από φθηνές εισαγωγές ρωσικής ενέργειας.

Υποψίες από τη Δύση για τη στενή οικονομική σύμπραξη Ρωσίας – Κίνας

Ωστόσο η στενή οικονομική τους σύμπραξη αντιμετωπίζεται με αυξανόμενη υποψία στη Δύση. Οι ΗΠΑ απειλούν ως εκ τούτου να επιβάλλουν κυρώσεις στις ξένες τράπεζες και επιχειρήσεις που συνεργάζονται με τη Μόσχα.

«Η Κίνα είναι ο στρατηγικός εταίρος της Ρωσίας -αυτός είναι ο δρόμος που επέλεξαν ο πρόεδρος της Ρωσίας και ο ηγέτης της Κίνας -και τίποτε δεν πρόκειται να το αλλάξει αυτό, ό,τι κι αν προσπαθεί να πει ή να κάνει η Δύση», δήλωσε στο Reuters Ρώσος αξιωματούχος, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button