Β/Α ΑιγαίοΝότιο ΑιγαίοΤοπικές Είδησης

«Να είμαστε έτοιμοι για μακροχρόνια διένεξη με τη Ρωσία!»

«Η Ευρώπη πρέπει να προετοιμαστεί για μια μακροπρόθεσμη αντιπαράθεση με τη Ρωσία», ανέφερε μεταξύ άλλων σε συνέντευξη που παραχώρησε στην Αυστριακή εφημερίδα Die Press (Ντι Πρέσε) ο πρόεδρος της Τσεχίας Πιέτρ Πάβελ. Χαρακτηριστικά, ανέφερε και τα εξής: «Η Ρωσία εξακολουθεί να βλέπει τον εαυτό της ως υπερδύναμη που έχει το δικαίωμα να υπαγορεύει τους κανόνες σε όλους τους άλλους. Η υποστήριξη της Ευρώπης προς την Ουκρανία είναι επομένως προς το δικό της συμφέρον. Εάν αποτύχουμε, θα μπορούσε να οδηγήσει σε σοβαρές επιπλοκές».

«Αν θέλουμε να διατηρήσουμε την ασφάλεια και την ευημερία σε αυτό το μέρος της Ευρώπης, πρέπει να θέσουμε σαφή σύνορα για τη Ρωσια. Όταν η Μόσχα συμπεριφέρεται με εποικοδομητικό τρόπο, θα έπρεπε να το κάνει και η Ευρώπη. Αλλά αν η Ρωσία ενεργήσει ενάντια στα συμφέροντά μας, πρέπει να το αντιμετωπίσουμε. Διαφορετικά, ο τρόπος ζωής και οι αξίες μας θα απειληθούν», είπε ο Τσέχος πρόεδρος.

Ο Πάβελ είπε ότι η ειρήνη με τη Ρωσία δεν μπορεί να επιτευχθεί με την αποδοχή των στόχων της. Προειδοποίησε ότι η Μόσχα προσπαθεί να ανακτήσει την εξουσία και την επιρροή της σοβιετικής εποχής, προσθέτοντας ότι δεν θα είναι ειρηνικός εταίρος. Σύμφωνα με τον Πάβελ, «εξακολουθεί να υπάρχει πιθανότητα η Ρωσία να συνειδητοποιήσει ότι δεν μπορεί να επιτύχει στρατιωτική νίκη στην Ουκρανία, κάτι που θα μπορούσε να οδηγήσει σε διαπραγματεύσεις. Ωστόσο, ο πρόεδρος είπε ότι είναι απίθανο το Κίεβο να μπορέσει να απελευθερώσει όλα τα κατεχόμενα εδάφη του στο άμεσο μέλλον».

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button