Διεθνής επικαιρότητα

Πώς κατέρρευσε το περίφημο «Σιδηρούν Τείχος» του Ισραήλ

Τον Δεκέμβριο του 2021, ο ισραηλινός στρατός είχε ανακοινώσει ότι μια αναβάθμιση υψηλής τεχνολογίας στο φράγμα που περιβάλλει εδώ και καιρό τη Λωρίδα της Γάζας θα προστατεύει πλέον τους κατοίκους του Ισραήλ από πιθανές επιθέσεις εχθρών.

«Από σήμερα υπάρχει ένα εμπόδιο, που εκτείνεται υπόγεια, αλλά και στην επιφάνεια, προηγμένων μέτρων, που θα εμποδίζει την είσοδο στο Ισραήλ με τον καλύτερο δυνατό τρόπο», είπε τότε ο ταξίαρχος Eran Ofir, ο οποίος ηγήθηκε του έργου, σε δηλώσεις του προς τις κοινότητες που βρίσκονται στο βεληνεκές των ρουκετών της Χαμάς. Η αναβάθμιση κόστισε 1 δισεκατομμύριο δολάρια και χρειάστηκαν τρία χρόνια για να ολοκληρωθεί.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Washington Post δημοσίευσε ένα βίντεο, το οποίο δείχνει πώς στις 7 Οκτωβρίου, η Χαμάς εκμεταλλεύτηκε τα τρωτά σημεία που δημιουργήθηκαν λόγω της εξάρτησης του Ισραήλ από την τεχνολογία στο «Σιδηρούν Τείχος» για να πραγματοποιήσει την πιο σοβαρή επίθεση στην ιστορία του Ισραήλ. Το βίντεο περιγράφει λεπτομερώς πώς οι μαχητές της Χαμάς απενεργοποίησαν τις κάμερες, τους εξελιγμένους αισθητήρες και τα όπλα τηλεχειρισμού – μια τακτική γνωστή ως «σχέδιο τύφλωσης» – για να παραβιάσουν τον φράχτη υψηλής τεχνολογίας.

 

Η αμερικανική εφημερίδα, συγκεντρώνοντας και εξετάζοντας εκατοντάδες βίντεο και φωτογραφίες από την ημέρα της επίθεσης στις 7 Οκτωβρίου, διαπίστωσε πως υπήρξαν 14 διαφορετικές παραβιάσεις του φράγματος. Συγκρίνοντας το υλικό αυτό με χάρτες, δορυφορικές εικόνες και άλλα δεδομένα, η Washington Post εντόπισε πού έγιναν οι παραβιάσεις – από το πέρασμα Erez στον βορρά, μέχρι το Kerem Shalom στον νότο. Το Ισραήλ, πάντως, έχει δηλώσει ότι υπήρξαν συνολικά περίπου 30 παραβιάσεις.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Εκπαιδευτικά βίντεο που έδειχναν μαχητές να επιτίθενται σε μακέτες ισραηλινών εγκαταστάσεων είχαν αναρτηθεί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μήνες νωρίτερα και ήταν προσβάσιμα από όλους. Διαπιστώθηκε επίσης ότι η Χαμάς είχε επεκτείνει τα στρατόπεδά της εδώ και αρκετά χρόνια, δραστηριότητα που είναι ορατή σε ευρέως διαθέσιμους διαδικτυακούς χάρτες. Η Post εντόπισε γεωγραφικά αυτά τα στρατόπεδα, χρησιμοποιώντας το έδαφος και άλλα διακριτικά χαρακτηριστικά που φαίνονταν στα εκπαιδευτικά βίντεο.

Τα βίντεο που αναρτήθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μετά την έναρξη της επίθεσης έδειξαν ότι οι μαχητές της Χαμάς εκπαιδεύονταν επί μήνες στις τακτικές που χρησιμοποίησε για να παραβιάσει τον φράχτη.

Ωστόσο, το κατεστημένο ασφαλείας του Ισραήλ εκτίμησε λανθασμένα τις προθέσεις της Χαμάς, σύμφωνα με αναλυτές. Οι αξιωματούχοι πίστευαν ότι η ομάδα, η οποία ελέγχει την κυβέρνηση της Γάζας, δεν ήθελε πόλεμο. Ο στρατός του Ισραήλ είχε πρόσφατα στρέψει μεγάλο μέρος της προσοχής του – και μετατόπισε ορισμένα από τα στρατεύματά του – προς τις ταραχές στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

«Δεν πιστεύαμε ότι η Χαμάς είχε αυτή τη δυνατότητα, και έτσι δεν το είδαμε να έρχεται», δήλωσε ο Charles Freilich, πρώην αναπληρωτής σύμβουλος εθνικής ασφάλειας στο Ισραήλ, σε συνέντευξή του στην The Post. Οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις αρνήθηκαν να απαντήσουν σε ερωτήσεις που υπέβαλε η The Post για το θέμα αυτό, λέγοντας ότι θα τις απαντήσουν «μετά τον πόλεμο».

Το γραφείο του Ισραηλινού πρωθυπουργού, Μπενιαμίν Νετανιάχου, ο οποίος δέχεται πιέσεις να παραιτηθεί λόγω της αποτυχίας της ασφάλειας και του δικτύου πληροφοριών, αρνήθηκε επίσης να σχολιάσει.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button