Διεθνής επικαιρότητα

Μπουρκίνα Φάσο: Περισσότεροι από 40 άμαχοι σκοτώθηκαν από τζιχαντιστές

Περισσότεροι από 40 άμαχοι σκοτώθηκαν κατά την επίθεση που εξαπέλυσαν την Κυριακή τζιχαντιστές στην πόλη Τζιμπό, στο βόρειο τμήμα της Μπουρκίνα Φάσο, ανακοίνωσε την Τρίτη (28/11) η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.

Σύμφωνα με πηγές ασφαλείας που επικαλείται το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP), οι τζιχαντιστές επιτέθηκαν σε στρατιωτική βάση. Ακολούθησαν σφοδρές μάχες, κατά τις οποίες δεκάδες τζιχαντιστές έπεσαν νεκροί, ενώ σκοτώθηκαν επίσης «ορισμένοι στρατιώτες», σύμφωνα με τις ίδιες πηγές που δεν διευκρίνισαν τις απώλειες των κυβερνητικών δυνάμεων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Μεγάλος αριθμός μαχητών» της Οργάνωσης Υποστήριξης στο Ισλάμ και στους Μουσουλμάνους – συμμαχίας τζιχαντιστικών ομάδων που έχει ορκιστεί πίστη στην Αλ Κάιντα – «εξαπέλυσε επίθεση σε στρατιωτική βάση, σπίτια και καταυλισμούς εκτοπισμένων στην πόλη Τζιμπό (…) σκοτώνοντας περισσότερους από 40 αμάχους και τραυματίζοντας άλλους 42», αναφέρει η ανακοίνωση της Ύπατης Αρμοστείας.

Υπογραμμίζει ότι «οι επιθέσεις εναντίον αμάχων είναι αδικαιολόγητες και πρέπει να σταματήσουν» και ότι οι υπεύθυνοι πρέπει να εντοπιστούν και να λογοδοτήσουν. «Η εσκεμμένη στοχοποίηση αμάχων ή ανθρώπων που δεν εμπλέκονται άμεσα σε εχθροπραξίες συνιστά έγκλημα πολέμου», συμπληρώνει.

Η πόλη Τζιμπό, που βρίσκεται κοντά στα σύνορα με το Μάλι, πολιορκείται εδώ και μήνες από τζιχαντιστές. Από το 2015, ένοπλοι που ορκίζονται πίστη στην Αλ Κάιντα ή στο Ισλαμικό Κράτος εξαπολύουν αιματηρές επιθέσεις ειδικά στο βόρειο και στο ανατολικό τμήμα της Μπουρκίνα Φάσο, προκαλώντας τον θάνατο χιλιάδων ανθρώπων και υποχρεώνοντας περίπου δύο εκατομμύρια κατοίκους να εγκαταλείψουν τις εστίες τους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button