Διεθνής επικαιρότητα

Η Ουκρανία ανοίγει ανθρωπιστικό διάδρομο στη Μαύρη Θάλασσα

Η Ουκρανία ανακοίνωσε σήμερα, Πέμπτη 10/08 «ανθρωπιστικό διάδρομο» για να επιτραπεί σε δεκάδες εμπορικά πλοία, που έχουν εγκλωβιστεί στα λιμάνια της από τότε που ξέσπασε ο πόλεμος, να πλεύσουν στη Μαύρη Θάλασσα, όπου οι θαλάσσιες διαδρομές βρίσκονται υπό εξέταση από τότε που η Ρωσία αποχώρησε από τη συμφωνία για τις εξαγωγές σιτηρών.

Στην αρχική του φάση τουλάχιστον, ο διάδρομος φαίνεται να αφορά σκάφη, όπως πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων που έχουν εγκλωβιστεί στα ουκρανικά λιμάνια μετά την εισβολή του Φεβρουαρίου του 2022 και δεν καλύπτονταν από τη συμφωνία που άνοιξε τα λιμάνια για μεταφορές σιτηρών πέρυσι.

Αλλά θα μπορούσε να αποτελέσει σημαντική δοκιμασία για την ικανότητα της Ουκρανίας να ξανανοίξει τους θαλασσίους διαδρόμους σε μια περίοδο που η Ρωσία προσπαθεί να επιβάλει εκ νέου το de facto μπλόκο της, έχοντας αποχωρήσει από τη συμφωνία για τα σιτηρά τον περασμένο μήνα.

«Σήμερα ένας νέος προσωρινός ανθρωπιστικός διάδρομος άρχισε να λειτουργεί», δήλωσε τηλεφωνικά στο Reuters ο Όλεχ Τσάλικ, εκπρόσωπος του ουκρανικού Πολεμικού Ναυτικού.

«Ο διάδρομος θα είναι διαφανής, θα τοποθετήσουμε κάμερες στα πλοία και θα υπάρχει ανακοίνωση που θα δείχνει ότι είναι απολύτως ανθρωπιστική αποστολή και δεν έχει στρατιωτικούς σκοπούς», δήλωσε ο ίδιος.

Το ουκρανικό Πολεμικό Ναυτικό ανέφερε σε ανακοίνωση ότι οι διαδρομές είχαν ήδη προταθεί από την Ουκρανία απευθείας στον Διεθνή Ναυτιλιακό Οργανισμό (ΙΜΟ).

Οι διαδρομές θα «χρησιμοποιηθούν κυρίως για μη στρατιωτικά πλοία που βρίσκονται στα ουκρανικά λιμάνια Χορνομόρσκ, Οδησσού και Πιβντένι από την αρχή της εισβολής της Ρωσίας στις 24 Φεβρουαρίου του 2022».

«Σε σκάφη, των οποίων οι ιδιοκτήτες/πλοίαρχοι θα επιβεβαιώσουν επίσημα ότι είναι έτοιμα να αποπλεύσουν σε αυτές τις συνθήκες, θα επιτραπεί να περάσουν από αυτές τις διαδρομές», ανέφερε η ανακοίνωση.

Παράλληλα, το ουκρανικό Πολεμικό Ναυτικό δήλωσε ότι συνεχίζει να υπάρχει ο κίνδυνος των ναρκών στη Μαύρη Θάλασσα και της στρατιωτικής απειλής από τη Ρωσία.

Γερμανός έμπορος σιτηρών δήλωσε στο Reuters: «Ο κόσμος θέλει περισσότερες λεπτομέρειες για το ουκρανικό προσωρινό θαλάσσιο δίαυλο που ανακοινώθηκε σήμερα καθώς δεν μπορεί να λειτουργήσει εκτός κι αν η Ρωσία δώσει συγκεκριμένες δεσμεύσεις να μην επιτεθεί στα πλοία».

Ο Τσάλικ δεν έδωσε καμία ένδειξη για το πότε συμφωνήθηκε ο διάδρομος αυτός με τη Ρωσία. Τον περασμένο μήνα, η Μόσχα αποχώρησε από τη συμφωνία για τη μεταφορά σιτηρών στη Μαύρη Θάλασσα, που είχε επιτρέψει στην Ουκρανία να εξάγει με ασφάλεια τα αγροτικά της προϊόντα.

Η κατάρρευση της συμφωνίας για τα σιτηρά στη Μαύρη Θάλασσα και τα ρωσικά πλήγματα στις υποδομές της Ουκρανίας έχουν προκαλέσει εκ νέου την απειλή για την επισιτιστική ασφάλεια του κόσμου από τη διακοπή του εφοδιασμού, καθώς η Μόσχα πιέζει για μεγαλύτερο μερίδιο των παγκόσμιων εξαγωγών σιτηρών.

Τον περασμένο μήνα, το Κρεμλίνο ανακοίνωσε ότι είναι αδύνατον η Ρωσία να επιστρέψει προς το παρόν στη συμφωνία για τις εξαγωγές σιτηρών, καθώς η συμφωνία που αφορά τα ρωσικά συμφέροντα «δεν εφαρμόζεται».

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε, ωστόσο, σε δημοσιογράφους, ότι ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έχει καταστήσει σαφές ότι η συμφωνία μπορεί να αναβιώσει εάν τηρηθεί το μέρος που αφορά τη Ρωσία.

Η συμφωνία, που επιτεύχθηκε με τη μεσολάβηση των Ηνωμένων Εθνών και της Τουρκίας πέρυσι τον Ιούλιο, είχε στόχο να βοηθήσει να αποτραπεί μια παγκόσμια επισιτιστική κρίση, επιτρέποντας την ασφαλή εξαγωγή σιτηρών που είχαν αποκλειστεί λόγω της σύγκρουσης της Ουκρανίας.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button