ΚρήτηΤοπικές Είδησης

Ελαιόλαδο: Τείνει να γίνει προϊόν πολυτελείας – «Στα 14 ευρώ το λίτρο αναμένεται να φτάσει η τιμή του»

Στα ύψη η τιμή του λαδιού – Συνεταιρισμός στην Κρήτη πουλάει χοντρική τιμή με 8,40 ευρώ το κιλό

Κατά 130% εκτινάχθηκε η τιμή του ελαιόλαδου σύμφωνα με μετρήσεις του Υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ, το οποίο προειδοποιεί ότι η μόνη περίπτωση για να μειωθούν οι τιμές είναι να βελτιωθούν οι συνθήκες καλλιέργειας.

Όπως αναφέρει στο Open και την εκπομπή «Τώρα Μαζί» ο Αντιπρόεδρος της ΕΑΣΗ Μύρων Χιλετζάκης, χαρακτηριστική είναι η τιμή στην Κρήτη, όπου συνεταιρισμός πουλάει χοντρική τιμή με 8,40 ευρώ το κιλό, ενώ στον καταναλωτή μπορεί να φτάσει από 12 μέχρι και 15 ευρώ το λίτρο.

Η Ισπανία, ο μεγαλύτερος παραγωγός και εξαγωγέας ελαιολάδου στον κόσμο, παρήγαγε 50% λιγότερο λάδι στην πιο πρόσφατη σεζόν του

Η έλλειψη βροχής συνέπεσε με το τρίτο θερμότερο καλοκαίρι της χώρας στην ιστορία, σύμφωνα με το newsbomb.gr. Η ισπανική μετεωρολογική υπηρεσία αναφέρει ότι καταγράφηκαν τέσσερα κύματα καύσωνα αυτό το καλοκαίρι και οι θερμοκρασίες ήταν 2,3°F (1,3°C) υψηλότερες από τις κανονικές κατά μέσο όρο, την ώρα που οι μετεωρολόγοι προβλέπουν πως το φθινόπωρο θα είναι θερμότερο από το συνηθισμένο.

Το ελαιόλαδο δεν είναι το μόνο εμπόρευμα που η τιμή του καταγράφει άλμα ανέφερε το Business Insider. Το κακάο, ο χυμός πορτοκαλιού, το σιτάρι και η σόγια αυξήθηκαν το καλοκαίρι. Οι έντονες βροχοπτώσεις και οι ασθένειες επηρέασαν την προσφορά κακάο στη Δυτική Αφρική, ενώ μια ασθένεια των καλλιεργειών έπληξε φυτά εσπεριδοειδών στη Φλόριντα. Επίσης η Βραζιλία και η Ρωσία επέτρεψαν την εξαγωγή σιτηρών από την Ουκρανία με αποτέλεσμα να αυξηθούν σημαντικά οι τιμές. Οι τιμές της σόγιας ενισχύθηκαν επίσης αυτό το καλοκαίρι, αφού το USDA ανέφερε πολύ χαμηλότερες από τις αναμενόμενες φυτεύσεις σόγιας.

 

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button