ΚρήτηΤοπικές Είδησης

Ηράκλειο: Πέρασε με 27 «ναι» ο προϋπολογισμός του Δήμου – Για «ισοσκελισμό με το ζόρι» μιλάει η αντιπολίτευση

Για «πλασματικό» προϋπολογισμό και ισοσκελισμό… με το ζόρι κάνει λόγο η αντιπολίτευση

Υπερψηφίστηκε ο ισοσκελισμένος προϋπολογισμός του Δήμου Ηρακλείου για το 2024, κατά την ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ηρακλείου που ολοκληρώθηκε λίγο πριν τις 8 το βράδυ χθες Παρασκευή. 

Ο προϋπολογισμός για το 2024 “πέρασε” με τις ψήφους της πλειοψηφούσας δημοτικής παράταξης (26), συν την ψήφο ανεξάρτητης δημοτικής συμβούλου (27). Καταψήφισαν οι υπόλοιπες δημοτικές παρατάξεις. Η συνεδρίαση διήρκεσε περίπου μιάμιση ώρα, κατά την οποία μίλησαν οι επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων, δημοτικοί σύμβουλοι και ο αντιδήμαρχος Οικονομικών. 
«Δεν ανεστάλη το δημοτικό έργο για να εκπονηθεί ο προϋπολογισμός. Πράγματι, όμως, ο προϋπολογισμός χρειάστηκε την ιδιαίτερη προσοχή μας για πολύ σοβαρούς και πολύ πραγματικούς λόγους», ανέφερε, μεταξύ άλλων, στην ομιλία του ο δήμαρχος Αλέξης Καλοκαιρινός. 

«Ξεκινώντας με την ψήφιση των δημοτικών τελών, των τελών άρδευσης, των τελών για τις λαϊκές αγορές (…), κάνοντας διαβούλευση, συζητώντας, αρχίσαμε να σταθεροποιούμε τις παραμέτρους που ήταν αναγκαίες για να έχουμε την ορθή εικόνα των οικονομικών, πάνω στην οποία θα μπορούσαμε να δομήσουμε τον προϋπολογισμό», πρόσθεσε ο δήμαρχος. 

Μιλώντας για τη σύναψη της δανειακής σύμβασης με το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, «που επέτρεψε να φτάσουμε από ανισοσκελισμένο σε ισοσκελισμένο προϋπολογισμό», ο δήμαρχος ανέφερε ότι «καταρτίστηκε σε μια βάση που ήταν δυσμενέστερη από τη βάση που θα είχε καταρτιστεί εάν είχε ψηφιστεί στα τέλη του περασμένου χρόνου». 

«Ο προϋπολογισμός του 2025 θα έχει το στίγμα μας» 

«Ο προϋπολογισμός ενσωματώνει και τις δαπάνες των καταργημένων ΔΟΠΑΦΜΑΗ και ΔΗΚΕΗ, που τώρα κατανέμονται στα κονδύλια του γενικού προϋπολογισμού, κι ενδεικτικά το ύψος τους ήταν περί τα 9 εκατομμύρια ευρώ (…). Η ενσωμάτωση των δύο αυτών νομικών προσώπων (…) είναι αρκετά επίμοχθο έργο, που βρίσκεται σε εξέλιξη». 

«Ασφαλώς ένας προϋπολογισμός που τίθεται στις 100 μέρες μιας νέας δημοτικής Αρχής ενσωματώνει δεσμεύσεις και πρόνοιες, που είναι ήδη ειλημμένες. Θα έλεγα ότι ο προϋπολογισμός που θα έχει το στίγμα της πλειοψηφούσας παράταξης στον μέγιστό της βαθμό θα είναι αυτός του 2025». 

Όπως είπε ο δήμαρχος, «πάνω από 100 εκατομμύρια ευρώ είναι υποχρεώσεις παρελθόντων ετών. Από αυτήν την άποψη δεν είναι εικόνα ενεργού προϋπολογισμού που απεικονίζεται στο αρχικό ποσό που εμφανίζεται κι εδώ αναλαμβάνουμε ένα μεγάλο στοίχημα, να φέρουμε τον προϋπολογισμό πολύ πιο κοντά στην πραγματικότητα. Αυτό θα γίνει εξορθολογίζοντας τους μηχανισμούς του Δήμου». 
Με τη σειρά του, ο κ. Αγριμανάκης αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στην «τεχνοκρατική φύση της κατάρτισης του προϋπολογισμού», ενώ πρόσθεσε ότι δόθηκε «σημασία στην αντιμετώπιση αναγκών, όποτε κι εφόσον προκύψουν, γιατί ο προϋπολογισμός δεν αποτελεί απλά μια λογιστική πράξη εσόδων-εξόδων». 

Ας σημειωθεί ότι ο κ. Αγριμανάκης συμπλήρωσε ότι η «ειδική αυτή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, ουσιαστικά των 100 πρώτων ημερών της νέας δημοτικής Αρχής, γίνεται σε μια ιδιαίτερη χρονική στιγμή και μέσα σε ένα δύσκολο κοινωνικοοικονομικό δημοτικό περιβάλλον που παραλάβαμε, προηγούμενο του οποίου δεν είχε υπάρξει τουλάχιστον τα τελευταία 30 χρόνια». 
«Η κατάσταση που παραλάβαμε ήταν στην ανησυχητικά χειρότερη κατάσταση των τελευταίων χρόνων, αναλαμβάνοντας βαρύ σύνθετο φορτίο οικονομικών υποχρεώσεων με συμβάσεις έργων που ξεπερνούσαν τα οικονομικά μας μέσα», πρόσθεσε. 
Στη συνέχεια, ο κ. Αγριμανάκης μίλησε για τους τρεις αριθμοδείκτες, οι οποίοι υπέστησαν σημαντικές μεταβολές, σύμφωνα με τον ίδιο, κατά τις δύο τελευταίες δημαρχιακές θητείες.

Ο επικεφαλής της παράταξης “Ηράκλειο, η πόλη μας” (τα μέλη της οποίας καταψήφισαν τον προϋπολογισμό) Μιχάλης Καραμαλάκης ανέφερε ότι «σε μεγάλο βαθμό, ο προϋπολογισμός είναι πλασματικός». 

«Αντιλαμβάνομαι ότι κάτι δε λειτούργησε σωστά στις δύο προηγούμενες θητείες στον Δήμο. Γιατί οι δείκτες αυτό μαρτυρούν (…). Σαν παράταξη θα θέλαμε αυτά τα στοιχεία να τα αξιολογήσουμε και να δούμε τι πήγε καλά και τι όχι κι αν φτάσουμε στο ότι δε λειτούργησε με την προηγούμενη δημοτική Αρχή, να το ξέρουμε τόσο εμείς, όσο και οι δημότες». 

«Ο προϋπολογισμός ισοσκελίστηκε από διαδικασίες που αποφάσισε, όρισε και ψήφισε η δημοτική Αρχή, αφού όλες οι άλλες παρατάξεις διατυπώσαμε αντίρρηση και δεν επικυρώσαμε να ισοσκελιστεί με δάνειο (…). Σε ό,τι μας αφορά – και δεν το κάναμε αντιπολιτευτικά – παρουσιάσαμε την πλήρη κι ακριβή διάσταση του θέματος, όπως είχαμε καθήκον, είπαμε και τις εναλλακτικές προτάσεις γιατί πιστεύουμε ότι τέτοιες υπήρχαν και υπάρχουν και γιατί γνωρίζαμε ότι το ξέρατε». 

«Εμείς ως παράταξη θα παρακολουθούμε την πορεία εκτέλεσης και θα παρεμβαίνουμε όπου κρίνεται ότι χρειάζεται», συμπλήρωσε η επικεφαλής της παράταξης “Ηράκλειο για σένα” Μαρία Καναβάκη, που τόνισε ότι η παράταξή της καταψηφίζει τον προϋπολογισμό. 
«Σήμερα (σ.σ. χθες) συμπληρώθηκαν οι 100 πρώτες ημέρες της νέας δημοτικής Αρχής, που θέλει να τις εκλάβουμε σαν κάτι το νέο, το προοδευτικό, με σχέδιο… Όμως είναι πολύ μακριά απ’ όλες αυτές τις μεγαλόστομες διακηρύξεις και αυτό αποτυπώνεται στον προϋπολογισμό που κατατέθηκε. Εκεί αποτυπώνεται η εφαρμογή της ίδιας αντιλαϊκής πολιτικής στις ράγες όλων των προηγούμενων που έχουν διοικήσει τον Δήμο (…)». 

«Όσο κι αν θέλετε να αναδείξετε διαφορές επειδή έχετε την ίδια σύμπλευση, επιδίδεστε σε προσωπικές αντιπαραθέσεις… Εμείς θα μείνουμε στην ουσία της πολιτικής σας και καταψηφίζουμε», πρόσθεσε ο επικεφαλής της “Λαϊκής Συσπείρωσης” Δημήτρης Δουλουφάκης.

Τον λόγο έλαβαν στη συνέχεια δημοτικοί σύμβουλοι, ενώ κατόπιν δευτερολόγησαν τόσο ο κ. Καλοκαιρινός, όσο και ο κ. Αγριμανάκης. 
«Κανείς δεν είπε ότι δέσαμε τον “οικονομικό” μας “γάιδαρο” και βεβαίως κανείς δεν πανηγυρίζει για την αναστροφή μιας κατάστασης που έπρεπε όμως να αναστραφεί με τη λήψη ενός δανείου που θεωρούμε ότι, με τη δεδομένη συγκυρία και τους χρονικούς – και άλλους – περιορισμούς, ήταν η καλύτερη δυνατή λύση», είπε ακόμη ο δήμαρχος Ηρακλείου.
 

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button