Δ/Σ ΕλλάδαΣτερεά ΕλλάδαΤοπικές Είδησης

Με πάνω από 400 συμμετοχές το 1ο ORCHOMENOS press FORUM 2023

Προσωπικότητες από τον χώρο της Πολιτικής, της Αυτοδιοίκησης, του Πολιτισμού, της Τέχνης, του Τουρισμού, του Επιχειρείν τίμησαν την 1η Σεπτεμβρίου 2023, το 1ο ORCHOMENOS press FORUM 2023, που πραγματοποιήθηκε στον Πολυχώρο Small mike Orchomenos, με την υποστήριξη της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος, του Επιμελητηρίου Βοιωτίας και της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Στερεάς Ελλάδας.

Για πρώτη φορά ένας δημόσιος διάλογος με θέμα: «Επιχειρηματικότητα, Τοπική Οικονομία, Τουρισμός, Πολιτισμός… Ορχομενός!», με πρωτοβουλία της πρώτης ηλεκτρονικής εφημερίδας για τον Ορχομενό και την Στερεά Ελλάδα ORCHOMENOS PRESS, με κυρίαρχη αναφορά στην Οιδίπους Πολιτιστική Διαδρομή της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, κομβικό σημείο της οποίας είναι ο Ορχομενός, μέσω του Αρχαιολογικού Πάρκου Ορχομενού, έργο που βρίσκεται σε εξέλιξη με χρηματοδότηση της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας και εταίρους τον Δήμο Ορχομενού, την Ι.Μ. Θηβών Λεβαδείας και Αυλίδος και τον Ι.Ν. Κοιμήσεως Θεοτόκου Ορχομενού «Παναγία η Σκριπού».

Το καλωσόρισμα έγινε από τον Πρόεδρο της Οργανωτικής Επιτροπής, δημοσιογράφο κ. Λάμπρο Ρόδη, o οποίος στον χαιρετισμό του, ευχαρίστησε τους υποστηρικτές και χορηγούς του 1ου ORCHOMENOS press FORUM 2023 καθώς και τους παρισταμένους που γέμισαν ασφυκτικά την αίθουσα, φανερώνοντας το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης για ένα γόνιμο επίκαιρο διάλογο. Τον χαιρετισμό του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Θηβών, Λεβαδείας και Αυλίδος κκ. Γεωργίου μετέφερε ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης, εφημέριος του Ι.Ν. Κοιμήσεως Θεοτόκου Ορχομενού «Παναγία η Σκριπού» π. Νεκτάριος Αυγέρος.

Ακολούθησαν οι χαιρετισμοί των Βουλευτών Ν. Βοιωτίας.

Ο κ. Λευτέρης Κτιστάκης τόνισε την αξία ενός νέου διαλόγου γύρω από την αξιοποίηση του πολιτιστικού πλούτου της Βοιωτίας, στεκόμενος ιδιαίτερα στο παράδειγμα του Αρχαιολογικού Μουσείου Θηβών και μίλησε για το «στοίχημα» του Ορχομενού καθώς και την προοπτική διασύνδεσης των σημαντικών πόλεων της Βοιωτίας, παράλληλα με την αναβάθμιση των υπηρεσιών προς τους επισκέπτες και τη σταδιακή καλλιέργεια της τουριστικής κουλτούρας.

Ο κ. Γιώργος Μουλκιώτης τόνισε την ιδιαίτερη σημασία της ένταξης της πολιτιστικής κληρονομιάς στη σύγχρονη ζωή του Δήμου, τη σύνδεση του Πολιτισμού και του Τουρισμού με την τοπική παραγωγή, την οικονομία και το περιβάλλον και την ανάγκη συμμετοχής των τοπικών κοινωνιών και επιχειρήσεων στην όλη προσπάθεια, ώστε το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα να γίνει κτήμα τους.

Στον χαιρετισμό της, που απηύθυνε μέσω της συνεργάτιδάς της, η κα Γιώτα Πούλου αναφέρθηκε στη σημασία που έχει για όλη τη Βοιωτία η έγκαιρη ολοκλήρωση των έργων. Δεσμεύτηκε, δε, από τη θέση της ως βουλευτής, να συμβάλει «με όλες μου τις δυνάμεις να σταματήσουν οι περαιτέρω καθυστερήσεις ώστε  να αξιοποιήσουμε άμεσα τον ιστορικό και πολιτιστικό πλούτο του νομού μας, με στόχο τη διεκδίκηση ενός δυναμικού ρόλου στην τουριστική ανάπτυξη».

Γραπτό χαιρετισμό απέστειλε ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας κ. Φάνης Σπανός, στον οποίο ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι «με τη συνεχή στήριξη της Κυβέρνησης και ιδιαιτέρως της Υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη, επιλέξαμε να επενδύσουμε στο ένδοξο παρελθόν αυτού του τόπου. Να αναδείξουμε το αρχαιολογικό πάρκο του Ορχομενού, με σειρά έργων, αλλά και με την ένταξή του στην «Οιδίπους Πολιτιστική Διαδρομή»! Εμείς, μαζί με όλες τις παραγωγικές δυνάμεις του τόπου, οφείλουμε τώρα να δουλέψουμε μεθοδικά και εντατικά για να συνδέσουμε το “θησαυρό” της γης των Μινυών με τον επιχειρηματικό κόσμο και την τοπική οικονομία. Αυτός είναι ο στόχος που μπορούμε και πρέπει να κατακτήσουμε! Και η διοργάνωση αυτού του forum είναι ένα καθοριστικό βήμα σε αυτήν την κατεύθυνση!».

Την άποψη του Περιφερειάρχη επέκτεινε η Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Βοιωτίας κα Φανή Παπαθωμά, με συγκεκριμένες αναφορές στην πορεία του πιο εμβληματικού έργου πολιτισμού που υλοποιείται στον Ορχομενό, που παρά τις δυσκολίες των τελευταίων χρόνων, «όπως και να έχει, το Αρχαιολογικό Πάρκο Ορχομενού θα ολοκληρωθεί», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά. Παράλληλα, στάθηκε στην ιδιαίτερη αξία που έχει για την τοπική κοινωνία η σύνδεση των τοπικών επιχειρήσεων με την «Οιδίπους Πολιτιστική Διαδρομή».

Με συγκίνηση που ήρθε ξανά στον Ορχομενό μίλησε ο Πρόεδρος της ΠΕΔ Στερεάς Ελλάδας κ. Νίκος Σουλιώτης, ξεκινώντας τον χαιρετισμό του από τον αείμνηστο Δήμαρχο Ορχομενού και επίτιμο Πρόεδρο της ΠΕΔ Λουκά Υπερήφανο, τον οποίο και διαδέχθηκε. Ο κ. Σουλιώτης μετέφερε την ενότητα με την οποία αγκαλιάζει όλους τους Δήμους της Στερεάς Ελλάδας και υπερθεμάτισε για την αξία της Οιδίπους Πολιτιστικής Διαδρομής, μέσω της οποίας ενισχύεται ακόμα περισσότερο η περιφερειακή συνείδηση γύρω από τον πολιτισμό, τον τουρισμό και την επιχειρηματικότητα της Στερεάς Ελλάδας.

Ακολούθως, στον χαιρετισμό της, η Δήμαρχος Ορχομενού κα Βούλα Καράλη  αναφέρθηκε περιεκτικά σε όλα τα έργα του Δήμου Ορχομενού στα οποία εμπλέκεται για την ολοκλήρωση του Αρχαιολογικού Πάρκου Ορχομενού. Τέλος στον χαιρετισμό του, ο  Γενικός Γραμματέας της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος και Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Βοιωτίας κ. Παναγιώτης Αγνιάδης, τόνισε την αξία που έχει πάντοτε ένα δημόσιος διάλογος με έμφαση στην επιχειρηματικότητα και την τοπική ανάπτυξη, μη παραλείποντας να συγχαρεί τους διοργανωτές για την πρωτοβουλία τους, όπως και όλοι οι προλαλήσαντες.

Στη συνέχεια, ο λόγος δόθηκε στην κεντρική προσκεκλημένη του φετινού φόρουμ, την κα Σοφία Κουνενάκη Εφραίμογλου, Πρόεδρο του Εθνικού Επιμελητηριακού Δικτύου Ελληνίδων Γυναικών Επιχειρηματιών, Πρόεδρο του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών (ΕΒΕΑ) και Επικεφαλής του Κέντρου Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος».  Η κα Εφραίμογλου ανέπτυξε το θέμα «Η αξιοποίηση του ιστορικού πλούτου της πατρίδας μας και η σύνδεσή του με την τοπική επιχειρηματικότητα», παραθέτοντας συγκεκριμένα παραδείγματα και από την Στερεά Ελλάδα. Παράλληλα, μίλησε για τις προοπτικές που ανοίγονται για τον Ορχομενό μέσα από τη σύνδεσή του με την «Οιδίπους Πολιτιστική Διαδρομή».

 

To 1ο ORCHOMENOS press FORUM 2023, αναπτύχθηκε μέσα από δύο διαδοχικά πάνελ

Το 1ο πάνελ των ομιλητών, που συντόνισε ο δημοσιογράφος κ. Μπάμπης Ζαννιάς, είχε κεντρικό θέμα «Οι Μινύες και ο Ορχομενός του αύριο» και πλαισιώθηκε από τους κκ. Κ. Καλλιγά, Ε. Κουντούρη και Δ. Μαραμή. Η Αρχαιολόγος, Προϊσταμένη Τμήματος Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων ΕΦΑ Βοιωτίας  – Υπεύθυνη έργου «Αρχαιολογικού Πάρκου Ορχομενού» κα Κυριακή Καλλιγά ανέπτυξε τον σχεδιασμό, τη φιλοσοφία και εν γένει την πορεία του Αρχαιολογικού Πάρκου Ορχομενού. Η κα Έλενα Κουντούρη, Προϊσταμένη Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων ΥΠ.ΠΟ. μίλησε για τον Γλα, την «άγνωστη» ακρόπολη των Μινυών» και ο Συνθέτης – Καλλιτεχνικός Διευθυντής «Φεστιβάλ Δελφών», κ. Δημήτρης Μαραμής ανέπτυξε το σκεπτικό του «Πολιτισμός… Ορχομενός: Όραμα και Ρεαλισμός».

Το 2ο πάνελ των ομιλητών, με συντονιστή τον δημοσιογράφο κ. Νίκο Υποφάντη, είχε κεντρικό θέμα «Η Πολιτιστική Διαδρομή «Οιδίπους» και η συμβολή της στην τοπική οικονομία» και πλαισιώθηκε από τους κκ. Ευ. Κούκουζα, Γ. Καββαθά, Αλ. Θάνο και Κ. Αγγελόπουλο. Ο Αντιπεριφερειάρχης Επιχειρηματικότητας Στερεάς Ελλάδας κ. Ευάγγελος Κούκουζας μίλησε για το όραμα της «Πολιτιστικής Διαδρομής «Οιδίπους» που σχεδιάστηκε από την Περιφερειακή Αρχή του κ. Κ. Μπακογιάννη και το ΔΙΑΖΩΜΑ και συνεχίζεται με επιτυχία από την Περιφερειακή Αρχή του κ. Φάνη Σπανού. Την σκυτάλη πήρε ο Πρόεδρος της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ) κ. Γιώργος Καββαθάς για να δώσει την πολύτιμη εμπειρία του με θέμα «Τουρισμός, Πολιτισμός και Περιφερειακή Ανάπτυξη». Πολύτιμες οι γνώσεις και οι εμπειρίες που κατέθεσε και ο κ. Αλέξανδρος Θάνος, Εντεταλμένος Σύμβουλος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, ο οποίος επικεντρώθηκε στο «χτίσιμο» της τουριστικής ταυτότητας της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, στην οποία περιλαμβάνεται ο ιστορικός Ορχομενός. Το δεύτερο πάνελ ολοκληρώθηκε με την τοποθέτηση του κ. Κωνσταντίνου Αγγελόπουλου,  Διευθυντή Επιχειρηματικών Μονάδων ΕΤΑΔ, ο οποίος μίλησε για πρώτη φορά για τη συμβολή της ΕΤΑΔ στην τουριστική ανάπτυξη της Βοιωτίας, με επίκεντρο το Χιονοδρομικό Κέντρο Παρνασσού.

Το 1ο ORCHOMENOS press FORUM 2023 κορυφώθηκε με τη συμβολική βράβευση του Ορχομένιου επιχειρηματία κ. Κώστα Τσαμπά, του πρώτου επενδυτή του Τουρισμού στον Ορχομενό και πρώτο επιχειρηματία που υπέγραψε το σύμφωνο τοπικής ποιότητας της «Οιδίπους Πολιτιστικής Διαδρομής» της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας από την περιοχή.

Το 1ο ORCHOMENOS press FORUM 2023, εκτός των προαναφερθέντων, τίμησαν πάνω από 400 άτομα, μεταξύ των οποίων, o Αντιπεριφερειάρχης Κοινωνικής Μέριμνας κ. Γιάννης Περγαντάς, ο Δήμαρχος Αλιάρτου Θεσπιέων κ. Γιώργος Ντασιώτης, ο υποψήφιος Δήμαρχος Ορχομενού κ. Γιώργος Τζαβάρας, Δημοτικοί Σύμβουλοι του Δήμου Ορχομενού, ο Πρόεδρος της Δ.Κ. Ορχομενού κ. Γιάννης Ζουρνής και Τοπικοί Σύμβουλοι Ορχομενού, ο Πρόεδρος της Δ.Κ. Παύλου κ. Ηρακλής Ντουφεξής, ο Πρόεδρος της Δ.Κ. Ακραιφνίου κ. Αλέκος Βασιλείου, ο Πρόεδρος της Δ.Κ. Κάστρου ο κ. Γιάννης Ζυγογιάννης, Δημοτικοί Σύμβουλοι του Δήμου Αλιάρτου – Θεσπιέων, του Δήμου Λεβαδέων, του Δήμου Θηβαίων, του Δήμου Διστόμου, Αράχωβας, Αντίκυρας, ο Γενικός Γραμματέας του Δήμου Λεβαδέων κ. Γιώργος Ζιώγας, στελέχη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και της Περιφερειακής Ενότητας Βοιωτίας, η Διευθύντρια της Α`βθμιας Εκπαίδευσης Ν. Βοιωτίας κα Γιώτα Χουλιάρα – Σιδερά και μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας, η εκπρόσωπος του ΥΠ. ΕΞ Σύμβουλος Ο.Ε.Υ. κα Φανή Πανταζή, εκ μέρους του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βιομηχανιών Στερεάς Ελλάδας ο Γενικός Διευθυντής κ. Νίκος Καμπόλης, μέλη του ΔΣ του Επιμελητηρίου Βοιωτίας και Επαγγελματικών Σωματείων Επαρχίας Λιβαδειάς και Θηβών, εκπρόσωποι και μέλη της Ένωσης Εμπόρων Επαγγελματιών Βιοτεχνών Ορχομενού, του Εμπορικού Συλλόγου Λιβαδειάς, του Εμπορικού Συλλόγου Θηβών, της Διοικούσας Επιτροπής Εταιριών Πληροφορικής Στερεάς Ελλάδας, η Πρόεδρος και μέλη της Ομοσπονδίας Συλλόγων Γυναικών Ν. Βοιωτίας κα Άντζελα Πανταζή, του Συλλόγου Γυναικών Ορχομενού «Νεφέλη», του Συλλόγου Άσκηση Ψυχαγωγία Υγεία Ορχομενού, του Συλλόγου Ορχομενίων της Αθήνας «Ο Μινύας», του Μορφωτικού Περιβαλλοντικού Πολιτιστικού Συλλόγου Ακραιφνείς, του Πολιτιστικού και Παραδοσιακού Συλλόγου Ορχομενού, της Πρωτοβουλίας Πολιτών Ορχομενού, της Αθλητικής Ένωσης Ορχμενού, κ.α.

Εκ μέρους των χορηγών, 1ο ORCHOMENOS press FORUM 2023, τίμησαν με την παρουσία τους η κα Αντιγόνη Κατσανάκη, Υπεύθυνη Επικοινωνίας και Δημοσίων Σχέσεων με την Τοπική Κοινωνία του Αλουμίνιον της Ελλάδας, του κλάδου Μεταλλουργίας της MYTILINEOS, ο κ. Πέτρος Κολοβός και η Ανδριανή Σαμοΐλη, στελέχη από την Ram Europe, ο κ. Γιάννης Υπερήφανος από την Ύψιλον και ο κ. Αντώνης Παναγώτας από την Εξοικοδόμηση και την Soluzioni Solari καθώς και ο κ. Νότης Δέδες από την Prisma Art.

Τα αναμνηστικά του 1ου ORCHOMENOS press FORUM 2023 σχεδίασε ο Βοιωτός καλλιτέχνης κ. Γιάννης Καραγιάννης (NefosLand), την ηχητική κάλυψη είχε η εταιρεία ΗΧΟΡΑΜΑ και την βιντεοσκόπηση – φωτογράφιση το Studio HELEN.

Την παρουσίαση του 1ο ORCHOMENOS press FORUM 2023 έκανε η κα Ηλιάνα Ζιώγα, Μουσειολόγος- Επιμελήτρια Εκθέσεων – Διδακτορική Ερευνήτρια Μουσειολογίας & Επικοινωνίας της Επιστήμης.

 

Μέγα Χορηγoί: MYTILINEOS και τους χορηγούς Ram Europe, Soluzioni Solari, Ύψιλον, Εξοικοδόμηση και Prisma Art.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button