ΚρήτηΤοπικές Είδησης

“Βράζουν” οι παραγωγοί με τα… ψίχουλα της επιδότησης – Έκαναν Χριστούγεννα χωρίς χρήματα

Το 1/3 των παραγωγών δεν μπόρεσαν να πάρουν λεφτά πριν τις γιορτές και οι υπόλοιποι… πήραν “ψίχουλα”

«Όλα καλά» για τον ΟΠΕΚΕΠΕ με τις πληρωμές των αγροτών, αλλά «μπάχαλο» χαρακτηρίζει τις πληρωμές ο ίδιος ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρης Αυγενάκης, με τους παραγωγούς ωστόσο να είναι τα τελικά θύματα αυτής της κατάστασης.

Ο κόσμος σε κάθε περίπτωση είναι ανάστατος και τα τηλέφωνα στην Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηρακλείου έχουν “σπάσει”, με τους αγροτοκτηνοτρόφους να δηλώνουν οργισμένοι και απογοητευμένοι, τόσο όσοι πληρώθηκαν με “ψίχουλα” μέσω της Τράπεζας Πειραιώς, όσο κι εκείνοι που μέσω των άλλων τραπεζών περιμένουν να πληρωθούν σήμερα, κατόπιν εορτής!

«Εδώ στην Έμπαρο το 80% των παραγωγών έχουν λογαριασμούς στην Παγκρήτια και καταδικάστηκαν να περάσουν Χριστούγεννα χωρίς φράγκο στην τσέπη. Αλλά κι εκείνοι που πληρώθηκαν από την Τράπεζα Πειραιώς μάς έχουν καταγγείλει ότι έλαβαν “ψίχουλα” και σαφώς πολύ λιγότερα από αυτά που περίμεναν. Αλλά και σε επίπεδο Κρήτης οι δικαιούχοι που έχουν λογαριασμούς στις άλλες τράπεζες αποτελούν το 35% των δικαιούχων. Πρόκειται για πολύ κόσμο», δήλωσε στο neakriti.gr χθες το βράδυ το μέλος της διοίκησης της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηρακλείου και πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Εμπάρου Γιώργος Περογιαννάκης.

Ο συνεταιριστής, μάλιστα, κατηγορεί τον Λευτέρη Αυγενάκη ότι ως υπουργός έπρεπε να δώσει λύση.

Ο κόσμος σε κάθε περίπτωση είναι ανάστατος και τα τηλέφωνα στην Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηρακλείου έχουν “σπάσει”, με τους αγροτοκτηνοτρόφους να δηλώνουν οργισμένοι και απογοητευμένοι

«Οι παραγωγοί δεν ξέρουν ούτε τον Σημανδράκο, ούτε τον ΟΠΕΚΕΠΕ. Ξέρουν τον υπουργό και αντί να κάθεται να κατηγορεί τον πρόεδρο του ΟΠΕΚΕΠΕ, έπρεπε να έχει δώσει λύση έγκαιρα, ώστε να μη φτάσουμε σε αυτήν την κατάσταση», είπε στο neakriti.gr ο Γιώργος Περογιαννάκης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην εκπομπή “Κρήτη Σήμερα” της “ΚΡΗΤΗ TV” με τη Νικολέτα Σφακιανάκη, ο Λευτέρης Αυγενάκης παραδέχτηκε ότι όσοι δεν έχουν λογαριασμό στην Τράπεζα Πειραιώς θα μπορέσουν να δουν τα χρήματά τους στα ΑΤΜ από τη β’ δόση της ενίσχυσης, που αντιστοιχεί στο 30%, σε δύο εργάσιμες ημέρες, δηλαδή είτε στις 27 είτε στις 28 του μήνα, με πιθανότερη τη δεύτερη ημερομηνία.

«Η ημερομηνία είχε δοθεί εξαρχής για την καταβολή των επιδοτήσεων. Ωστόσο σε κάποιες τράπεζες θα κάνουν δύο μέρες εργάσιμες να εμφανιστούν», είπε και συνέχισε: «Δεν έγιναν σωστά οι καταβολές των επιδοτήσεων. Ήταν ένα πρόβλημα που το είχαμε εντοπίσει όταν κάναμε και τις συναντήσεις. Είχα πει την αλήθεια. Όσο παραμένει πρόεδρος ο Βαγγέλης Σημανδράκος στον ΟΠΕΚΕΠΕ θα υπάρχει πρόβλημα.

Παραιτήθηκαν όλοι στο Δ.Σ., εκτός από εκείνον. Γιατί δεν παραιτήθηκε; Για να ωραιοποιήσει την κατάσταση. Το αίτημα για παραίτησή του εδώ και τώρα παραμένει. Δεν έχω διάθεση να τον προστατέψω. Υπάρχει πρόβλημα διαφάνειας και συνέπειας. Αμέσως με την αποχώρησή του ξεκινάμε να χτίζουμε ένα σύστημα σωστό, “κουμπωμένο” με τις περιφερειακές υπηρεσίες του ΟΠΕΚΕΠΕ και με βάση την Ευρωπαϊκή Ένωση. Θα λειτουργεί με συνέπεια, διαφάνεια και διασταύρωση πληροφοριών των δικαιούχων και θα κλείσουμε υποθέσεις που στέκουν από το 2015, με περιπτώσεις που έχουν τελεσιδικήσει και δεν έχουν πληρωθεί ακόμη», είπε ο κ. Αυγενάκης.

 

Για τον ΟΠΕΚΕΠΕ «όλα καλά»

Κι ενώ η κρητική ύπαιθρος, και όχι μόνο, “βράζει” από οργή και αγανάκτηση, ο ΟΠΕΚΕΠΕ ανακοίνωσε την περασμένη Παρασκευή 22 του μήνα, μεταξύ άλλων, τα εξής, παρουσιάζοντας σωστές τις πληρωμές: «Τα αρχεία πληρωμής των δικαιούχων διαβιβάστηκαν στην αρμόδια τράπεζα και στις 22/12/2023, όπως είχε προγραμματιστεί, ξεκίνησε σταδιακά η διαδικασία πίστωσης των τραπεζικών λογαριασμών των 572.444 δικαιούχων με το συνολικό ποσό 685.053.809,62 ευρώ.

Οι πληρωμές έγιναν με βάση τους προβλεπόμενους όρους επιλεξιμότητας του εφαρμοζόμενου για πρώτη χρονιά Στρατηγικού Σχεδίου ΚΑΠ 2023-2027 (Σ.Σ. ΚΑΠ), των αντίστοιχων υπουργικών αποφάσεων και των εγκυκλίων του ΟΠΕΚΕΠΕ»…

Για να γίνει καλύτερα κατανοητή η δυσνόητη και άκρως τεχνοκρατική απάντηση του ΟΠΕΚΕΠΕ, το neakriti.gr απομονώνει τα σημεία που ενδιαφέρουν τους παραγωγούς και μόνο αυτά. Έτσι, λοιπόν, με βάση το κείμενο αυτό:

  • Για την πληρωμή του υπολοίπου 30% της βασικής ενίσχυσης διατέθηκαν 829.567.104 ευρώ. Κατανεμήθηκε όλο το προβλεπόμενο ποσό από το Στρατηγικό Σχέδιο της νέας ΚΑΠ στις τρεις αγρονομικές ζώνες: ΠΕ1 Βοσκότοποι (223.153.550,98 €), ΠΕ2 Αροτραίες (378.282.599,42 €) και ΠΕ3 Μόνιμες Δενδρώδεις (228.130.953,60 €).

Στην πληρωμή του Δεκεμβρίου έχει συμπεριληφθεί η πληρωμή των μεταβιβάσεων και του Εθνικού Αποθέματος.

  • Για την κατανομή Εθνικού Αποθέματος 2023 κρίθηκαν δικαιούχοι 18.129 αιτούντες και κατανεμήθηκε αξία δικαιωμάτων 12.668.456 €, χωρίς να γίνει γραμμική μείωση των δικαιωμάτων των υπολοίπων δικαιούχων. Αυτό τροφοδοτήθηκε επαρκώς από τις παρακρατήσεις και τις επιστροφές των δικαιωμάτων από μη ενεργοποίηση για δύο συνεχόμενα έτη. Κατά αγρονομική περιφέρεια έγινε η ακόλουθη κατανομή Εθνικού Αποθέματος: ΠΕ1 Βοσκότοποι (5.161.006,35 €), ΠΕ2 Αροτραίες (2.230.671,18 €) και ΠΕ3 Μόνιμες Δενδρώδεις (5.276.778,46 €).

Από τους κατόχους των κατανεμηθέντων δικαιωμάτων ένα μικρό ποσοστό δεν υπέβαλε καθόλου δήλωση ΟΣΔΕ 2023, προκειμένου να τα ενεργοποιήσει, όπως συμβαίνει κάθε χρόνο. Έτσι, η συνολική αξία των δικαιωμάτων 2023 των 601.667 κατόχων που υπέβαλαν αίτηση ενεργοποίησης ανήλθε σε 821.004.736,52 €. Σημειώνεται ότι ένας δικαιούχος χάνει τα δικαιώματα του και επιστρέφουν στο Εθνικό Απόθεμα όταν για δύο συνεχόμενα έτη δεν τα ενεργοποιήσει.

 

Ποιοι δεν πληρώθηκαν

Εξάλλου, παρακάτω η ανακοίνωση αναφέρει ότι από τις καταστάσεις πληρωμής εξαιρέθηκαν 2.875 παραγωγοί που αντιπροσωπεύονται ως εξής:

  • 634 ΑΦΜ που περιέχονται σε αναφορές προς τη Δικαιοσύνη για διερεύνηση δημιουργίας παράτυπων διαδικασιών λήψης ενισχύσεων.
  • 898 ΑΦΜ που προέκυψε ότι είναι κοινοί αποδέκτες κληρονομίας μόλις 53 θανούντων με εκτάσεις σε περιοχές πολύ διαφορετικές μεταξύ τους και σε όλη την επικράτεια συνολικής έκτασης 234.000 στρεμμάτων. Ερευνάται η συμμετοχή ορισμένων ΚΥΔ.
  • 1.241 ΑΦΜ που βρίσκονται σε έλεγχο δημιουργίας τεχνητών συνθηκών λήψης ενισχύσεων ένεκα καταγγελιών και έρευνας από άλλες Αρχές εκτός του ΟΠΕΚΕΠΕ.
  • 102 ΑΦΜ για προσκόμιση σκαναρισμένων σελίδων διαφόρων βιβλίων ως δικαιολογητικών, αντί παραστατικών νόμιμης χρήσης.

Για τις παραπάνω κατηγορίες πέραν της διαδικασίας αναζήτησης αχρεωστήτων, ο ΟΠΕΚΕΠΕ θα ανακαλέσει και τα δικαιώματα Εθνικού Αποθέματος που έχουν κατανεμηθεί, ώστε πριν τις τελικές πληρωμές τον Ιούνιο του 2024 να προχωρήσει στην αναδιανομή αυτών των ποσών στους δικαιούχους.

Μετά από την εφαρμογή των παραπάνω προέκυψε ποσό πληρωμής ύψους 265.742.402,66 ευρώ για 572.444 δικαιούχους, για πληρωμή του υπολοίπου 30% της Βασικής Εισοδηματικής Στήριξης για τη Βιωσιμότητα.

Αναφέρεται, επίσης, ότι πληρώθηκε η Αναδιανεμητική Ενίσχυση σε 338.887 δικαιούχους, ύψους 161.967.087,95 ευρώ.

Έγινε και η πληρωμή ενίσχυσης για νέους νεοεισερχόμενους, ύψους 23.314.053,78 €, για 49.239 δικαιούχους. Παραμένει διαθέσιμο ένα ποσό εντός του προϋπολογισμού για τις διορθώσεις των υπολοίπων δικαιούχων.

Ενώ έγινε τέλος και η πληρωμή Εξισωτικής Αποζημίωσης 2023. Συγκεκριμένα, μετά τις ενστάσεις που υποβλήθηκαν και τους ελέγχους επιλεξιμότητας για την πληρωμή, καταβλήθηκαν 234.030.265,23 € για 405.073 δικαιούχους.

Στο μεταξύ, να υπενθυμίσουμε ότι αύριο Παρασκευή λήγει και η προθεσμία υποβολής των τιμολογίων αγοράς παγίδων ή άλλων δραστηριοτήτων προς την ΕΑΣΗ, για την ένταξη των παραγωγών στα Οικολογικά Σχήματα, τα οποία και θα πληρωθούν όχι πριν από τον Μάρτιο.

 

 

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button