Διεθνής επικαιρότητα

ΗΠΑ: Πραγματοποίησαν αερομαχία με την βοήθεια της Τεχνητής Νοημοσύνης – Άγνωστη η κατάληξή της

Την πρώτη αερομαχία μεταξύ πολεμικού αεροσκάφους με πιλότο και ενός μαχητικού αεροσκάφους που ελέγχονταν από τεχνητή νοημοσύνη ανακοίνωσε ο αμερικανικός στρατός.

Σε μια άσκηση πάνω από την αεροπορική βάση Έντουαρντς στην Καλιφόρνια, το ζεύγος των μαχητικών αεροσκαφών F-16 πέταξε με ταχύτητες έως και 1.900 χιλιόμετρα/ώρα και πλησίασε έως και 600 μέτρα απόσταση.

Το ένα ήταν επανδρωμένο, ενώ το άλλο αεροσκάφος ήταν μια τροποποιημένη έκδοση του F-16, που ονομάζεται X-62A ή VISTA.

Κατά τη διάρκεια της πτήσης, ο αλγόριθμος τεχνητής νοημοσύνης βασίζεται στην ανάλυση ιστορικών δεδομένων για τη λήψη αποφάσεων για παρούσες και μελλοντικές καταστάσεις, σύμφωνα με την Υπηρεσία Προηγμένων Αμυντικών Ερευνητικών Προγραμμάτων (DARPA), η οποία πραγματοποίησε τη δοκιμή.

Η διαδικασία αυτή ονομάζεται «μηχανική μάθηση» και δοκιμάζεται εδώ και χρόνια σε προσομοιωτές στο έδαφος, δήλωσε η DARPA, μια υπηρεσία έρευνας και ανάπτυξης του υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ.

Το 2020, οι λεγόμενοι «πράκτορες τεχνητής νοημοσύνης» νίκησαν τους ανθρώπινους πιλότους σε προσομοιώσεις και στις πέντε αναμετρήσεις τους – αλλά η τεχνολογία έπρεπε να τρέξει και στον αέρα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πιλότοι επέβαιναν στο X-62A σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, αλλά δεν χρειάστηκε να επαναφέρουν τον έλεγχο σε κανένα σημείο κατά τη διάρκεια της δοκιμαστικής αερομαχίας, η οποία πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Σεπτέμβριο και ανακοινώθηκε αυτή την εβδομάδα.

Το αποτέλεσμα αντιπροσωπεύει μια «μετασχηματιστική στιγμή στην ιστορία της αεροδιαστημικής», ανέφερε η DARPA σε ανακοίνωσή της.

Πάντως δεν έγινε γνωστό ποιο αεροσκάφος κέρδισε την αερομαχία.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button