ΘεσσαλίαΤοπικές Είδησης

Ενεργειακές λύσεις με το πρόγραμμα “ΑΠΟΛΛΩΝ” παρουσίασε η ΥφΥΠΕΝ Αλεξάνδρα Σδούκου – ONLARISSA.GR Νέα Ειδήσεις Λάρισα

Σημαντική για τη Θεσσαλία και την ενέργεια, η ημερίδα που διοργάνωσε η ΠΕΔ Θεσσαλίας με αντικείμενο το εμβληματικό πρόγραμμα “ΑΠΟΛΛΩΝ”.

Στην ημερίδα, όπου παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στη Θεσσαλία το πρόγραμμα του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για ενεργειακό συμψηφισμό με πράσινη ενέργεια, η Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Αλεξάνδρα Σδούκου εξέφρασε την πρόθεση, η περιφέρεια που επλήγη από τις πλημμύρες, να είναι η πρώτη που θα το υλοποιήσει και θα επωφεληθεί από αυτό.

Η πρώτη ημερίδα που υλοποίησε η νέα διοίκηση της ΠΕΔ, με αντικείμενο ακριβώς το συγκεκριμένο πρόγραμμα, πραγματοποιήθηκε στα Καλά Νερά του Δήμου Νοτίου Πηλίου, το Σάββατο 18 Μαΐου 2024.

Ο Πρόεδρος της ΠΕΔ Θεσσαλίας

Τους συμμετέχοντες στην ημερίδα καλωσόρισε ο οικοδεσπότης Δήμαρχος Ν. Πηλίου, Μιχάλης Μιτζικός. Ακολούθως, ο Νίκος Σακκάς, Πρόεδρος της ΠΕΔ Θεσσαλίας και Δήμαρχος Τρικκαίων στον χαιρετισμό του εστίασε:

1. Στα θετικά στοιχεία του προγράμματος: “Τα ευάλωτα νοικοκυριά, η Τοπική Αυτοδιοίκηση α΄ και β΄ βαθμού, οι επιχειρήσεις των ΟΤΑ, οι ΓΟΕΒ/ΤΟΕΒ θα είναι οι κερδισμένοι από την εφαρμογή του προγράμματος”, είπε
2.Στα άμεσα οφέλη:
Α. Την ενίσχυση των ενεργειακά ευάλωτων νοικοκυριών (με ετήσιο εισόδημα κάτω των 5.400 ευρώ, καλύπτοντας το 90% των ενεργειακών τους καταναλώσεων),
Β. Τη μείωση του ενεργειακού κόστους για τους ΟΤΑ α’ και β’ βαθμού, τις ΔΕΥΑ και τους ΓΟΕΒ/ΤΟΕΒ, καλύπτοντας το 50% των καταναλώσεων τους,
Γ. Τις οικονομίες κλίμακας με την κατασκευή 13-20 μεγάλων σταθμών ΑΠΕ, αντί 332-345 μικρών που είναι αμφίβολο πότε θα υλοποιηθούν.
3. Στην ανάγκη να δοθεί προσοχή στη μετάβαση από το net metering στο net billing, με την πρόβλεψη κατάλληλων δικλείδων που δεν θα υπονομεύσουν τη βιωσιμότητα των πόλεων και της ενεργειακής δημοκρατίας.
4. Στη συμπερίληψη πρόσθετων ομάδων πολιτών, καθώς και τοπικής επιχειρηματικότητας στο πρόγραμμα
Ειδικά για το περιβάλλον και τον ρόλο της Αυτοδιοίκησης και δη της ΠΕΔ Θεσσαλίας, ο κ. Σακκάς έδωσε έμφαση στον σχεδιασμό κοινών δράσεων, που θα ενισχύσουν:

 

– Την εξοικονόμηση-ορθολογική Χρήση Ενέργειας

– Την Ενεργειακή Ανεξαρτησία – Καινοτομία

– Την παραγωγή & αποθήκευση ενέργειας

– Την ενίσχυση σταθμών ΑΠΕ

– Την ανάπτυξη – Έξυπνων Δικτύων

– Τις μεταφορές Μηδενικού Άνθρακα

Οπως σημείωσε ο πρόεδρος της ΠΕΔ Θεσσαλίας, “η Τοπική Αυτοδιοίκηση πρέπει και οφείλει να προχωρήσει δυναμικά στο περιβαλλοντικό πεδίο, αλλά παράλληλα να επιταχύνει τους ρυθμούς της στο ενεργειακό πεδίο, συμπαρασύροντας στους ρυθμούς της και την κεντρική Κυβέρνηση”.

Η Υφυπουργός

Η κ. Σδούκου αρχικώς έκανε μία σύντομη ανασκόπηση σχετικά με τις προ μηνών δεσμεύσεις της Κυβέρνησης για την ενίσχυση του πρωτογενή τομέα (Πρόγραμμα «Φωτοβολταϊκά στο χωράφι», Πρόγραμμα «ΓΑΙΑ», ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών των αγροτών) που έγιναν σε σύντομο χρονικό διάστημα πράξη, και τη συνεισφορά των έργων ΑΠΕ που έχουν εγκατασταθεί στη χώρα κυρίως την τελευταία 5ετία στο κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας. Στη συνέχεια παρουσίασε αναλυτικά το Πρόγραμμα “ΑΠΟΛΛΩΝ”, τους λόγους για τους οποίους αυτό έχει σχεδιαστεί και τα σημαντικά οφέλη που θα αποδώσει στην τοπική αυτοδιοίκηση, τις ΔΕΥΑ, τους ΓΟΕΒ/ΤΟΕΒ και τους ευάλωτους συμπολίτες μας.

Μεταξύ άλλων, σημείωσε ότι το πρόγραμμα στοχεύει στην κάλυψη μέρους των καταναλώσεων και τη μείωση του ενεργειακού κόστους για τις 13  Περιφέρειες, τους 332 Δήμους της χώρας, και 127.000 νοικοκυριά  – δικαιούχους του ΚΟΤ-Α μέσω της ανάπτυξης σταθμών ΑΠΕ.

Επίσης, τόνισε, ότι από το Πρόγραμμα θα μπορέσουν να καλυφθούν 9.500 παροχές κατανάλωσης των ΔΕΥΑ και πάνω από 3.500 παροχές κατανάλωσης που εξυπηρετούν ανάγκες των ΓΟΕΒ/ΤΟΕΒ.

Έδωσε έμφαση στις ενέργειες στις οποίες θα πρέπει να προχωρήσουν ταχύτατα οι Περιφέρειες και οι Δήμοι κυρίως ως προς τη σύσταση των Ενεργειακών Κοινοτήτων και τα στοιχεία που θα πρέπει να συγκεντρώσουν για τη συμμετοχή τους στο Πρόγραμμα, καθώς και την αγαστή συνεργασία με το ΥΠΕΝ, όπου χρειάζεται για την άμεση υλοποίηση του.

Παρουσίασε το πλάνο υλοποίησης του Προγράμματος με πρώτη προτεραιότητα την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών των ευάλωτων νοικοκυριών, καθώς και αριθμητικά παραδείγματα με το πραγματικό οικονομικό όφελος που θα επιφέρει το πρόγραμμα στους ωφελούμενους.

Τέλος, στάθηκε στην ανάγκη να αγκαλιάσουν όλοι το Πρόγραμμα, καθώς η απαλλαγή από το υψηλό ενεργειακό κόστος θα βοηθήσει στη βελτίωση του επιπέδου διαβίωσης των πολιτών, στην εξοικονόμηση πόρων για τους ΟΤΑ, στην εφαρμογή μέτρων εξοικονόμησης ενέργειας και στην οικονομική εξυγίανση των ΔΕΥΑ και την ανάπτυξη του πρωτογενή τομέα.

Ο Περιφερειάρχης

O κ. Κουρέτας τόνισε ότι είναι εξαιρετικά σημαντικό το γεγονός ότι η πρώτη μεγάλη εκδήλωση για το πρόγραμμα «Απόλλων» γίνεται στη Θεσσαλία και δίνει τη δυνατότητα στους πολίτες μιας περιοχής που δοκιμάστηκε σκληρά από τη θεομηνία του περασμένου Σεπτεμβρίου να γνωρίσουν τη δυνατότητα της παραγωγής ενέργειας μέσα από τη συμμετοχή τους στις ενεργειακές κοινότητες και έτσι να αντιμετωπίσουν το υψηλό κόστος της ενέργειας, αλλά και τον κίνδυνο της ενεργειακής φτώχειας.
Ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας ευχαρίστησε την κ. Σδούκου για την επιλογή της Θεσσαλίας στην πρώτη ημερίδα, τόνισε ότι το πρόγραμμα «Απόλλων» είναι ένα πρόγραμμα που προωθεί τη συνένωση των ενεργειακών κοινοτήτων μέσω σχημάτων της αυτοδιοίκησης και με τον τρόπο αυτό την ένταξη όλο και μεγαλύτερων τμημάτων του πληθυσμού στη δυνατότητα της αυτοπαραγωγής ενέργειας.

Στην ημερίδα παρέστησαν επίσης, από την Περιφέρεια Θεσσαλίας η αντιπεριφερειάρχης ΠΕ Μαγνησίας Αννα – Μαρία Παπαδημητρίου, οι θεματικοί αντιπεριφερειάρχες Γιάννης Αναστασίου και Νίκος Ράπτης, το σύνολο των Δημάρχων της Θεσσαλίας, πρόεδροι των ΔΕΥΑ των θεσσαλικών Δήμων, δημοτικοί σύμβουλοι, στελέχη της Περιφέρειας και των Δήμων, εκπρόσωποι οικολογικών οργανώσεων, φορέων και εταιρειών. Η ημερίδα πραγματοποιήθηκε στο Πολιτιστικό Κέντρο Καλών Νερών, ενώ, εκτός του Δήμου Νοτίου Πηλίου και του Δημάρχου Μιχ. Μιτζικού, συνέβαλε στην πραγματοποίησή της η Τ.Κ. Καλών Νερών διά του προέδρου Παναγιώτη Μητράκου.

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button