ΚρήτηΤοπικές Είδησης

Χανιά: Δυσθεώρητα τα κέρδη για το κύκλωμα εμπορίας βρεφών από off shore (vid)

Στο νοσοκομείο το γεννητικό υλικό της Μονάδα Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής

Εξασφαλισμένο είναι πλέον και επίσημα το γεννητικό υλικό της Μονάδας Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής στα Χανιά, πίσω από την οποία φέρεται να βρισκόταν η εγκληματική οργάνωση εμπορίας βρεφών, ωαρίων και παράνομων υιοθεσιών. Μετά την απόφαση της Εθνικής Αρχής Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής η οποία δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ την προηγούμενη Πέμπτη, η μονάδα έκλεισε για έξι μήνες και το υλικό της τράπεζας κρυοσυντήρησης ωαρίων όπως και όλο το γεννητικό υλικό με τα αρχεία που το συνοδεύουν, μεταφέρθηκαν στο Γενικό Νοσοκομείο Χανίων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η φύλαξη τους γίνεται σε χώρο των εργαστηρίων και σε συνεργασία με εμβρυολόγο που εργαζόταν στην μονάδα. Τις επόμενες ημέρες, με νεότερη ανακοίνωση της η Εθνική Αρχή Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής, αναμένεται να δώσει διευκρινήσεις που θα αφορούν στις γυναίκες που είχαν δώσει ωάρια για κρυοσυντήρηση και στα ζευγάρια που είχαν αρχίσει την διαδικασία εξωσωματικής γονιμοποίησης ή απόκτησης παιδιού μέσω παρένθετης μητέρας, ώστε να αποφασίσουν αν θα πάρουν το γεννητικό υλικό για να προχωρήσουν την διαδικασία ή αν θα το διατηρήσουν για ένα εξάμηνο στο νοσοκομείο Χανίων.

Διαβάστε επίσης ⇒ Ταυτοποιήθηκαν οι γονείς 4 από τα 9 βρέφη που γεννήθηκαν από παρένθετες μητέρες

Διαβάστε επίσης ⇒ Σε “ομηρία” 150 ζευγάρια Αυστραλών για παρένθετες μητέρες της κλινικής (vid)

Υπενθυμίζεται ότι η απόφαση της αρμόδιας αρχής ήταν σαφής και μιλούσε για «χωρίς καθυστέρηση μεταφορά τους σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο του νοσηλευτικού ιδρύματος» και σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας και τους εποπτευόμενους από αυτό φορείς. Οι διαδικασίες για την προετοιμασία κατάλληλου χώρου εξάλλου, είχαν αρχίσει πολύ πριν ανακοινωθεί η απόφαση της Ε.Α.Ι.Υ.Α. για εξάμηνη αναστολή λειτουργίας.

Στο σκεπτικό της απόφασης του Εποπτικού Συμβουλίου της Ε.Α.Ι.Υ.Α. που υπέγραφε η αναπληρώτρια πρόεδρος κ. Δήμητρα Παπαδοπούλου Κλαμαρή, γινόταν λόγος για έλλειψη της απαιτούμενης από το νόμο διοικητικής και επιστημονικής στελέχωσης , για μη πλήρωση των προϋποθέσεων για χορήγηση άδειας λειτουργίας καθώς και για άρση της λειτουργίας τόσο της μονάδας όσο και της Τράπεζας, γεγονός που έθετε σε κίνδυνο την ασφαλή διατήρηση του γεννητικού υλικού και των στοιχείων που τα συνοδεύουν.

Στο μεταξύ, σε ανακοίνωση του ΣΔΟΕ για τους ελέγχους που διενήργησαν οι ελεγκτές του της Γενικής Διεύθυνσης Σ.Δ.Ο.Ε σε ολόκληρη τη χώρα καθ’ όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού γίνεται αναφορά στα κέρδη των κατηγορουμένων για την υπόθεση εμπορίας βρεφών, του 73χρονου μαιευτήρα γυναικολόγου, ιδιοκτήτης της κλινικής και του εμβρυολόγου, από off shore εταιρίες που διατηρούσαν στο εξωτερικό.

H συνδρομή του ΣΔΟΕ στην υπόθεση που αποκαλύφθηκε τον περασμένο Αύγουστο προκαλώντας σοκ στην κοινή γνώμη, αφορούσε στο κομμάτι της νομιμοποίησης παράνομων εσόδων της φερόμενης εγκληματικής οργάνωσης. «Πέραν της επιχειρησιακής συνδρομής η Υπηρεσία προέβη σε άρση τραπεζικού, φορολογικού απορρήτου και έλεγχο τραπεζικών λογαριασμών και παρείχε συνδρομή στον εντοπισμό επτά off-shore εταιρειών που φέρονταν να χρησιμοποιούνται από τα μέλη του κυκλώματος προς απόκρυψη των εγκληματικών προσόδων τους που προέρχονταν από την ως άνω εγκληματική δραστηριότητα, τα οποία ανέρχονταν τουλάχιστον στο ποσό των 3.000.000 ευρώ» αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση.

Δείτε το βίντεο: 

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button