Ανατολική Μακεδονία και ΘράκηΜακεδονίαΤοπικές Είδησης

Λαϊκή Συσπείρωση: Πολιτική Προστασία: «Τρεχάτε ποδαράκια μου»…

Να προχωρήσει άμεσα ο σχεδιασμός για τον καθαρισμό χώρων που έχουν μεγάλη επικινδυνότητα πυρκαγιάς μετά από συνεννόηση με την Πυροσβεστική Υπηρεσία, να γίνει προληπτικός καθαρισμός της βλάστησης σε δασικές εκτάσεις και παράλληλα να καταγγελθεί η πολιτική της κυβέρνησης που αποθεώνει την ατομική ευθύνη για να αποποιηθεί τις δικές τις ευθύνες, καλεί τον Δήμο Καβάλας η Λαϊκή Συσπείρωση.

Η ανακοίνωση αναφέρει σχετικά:

«Κάθε χρόνο πριν την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου καταθέτουμε ερωτήματα σχετικά με τη λήψη  αναγκαίων μέτρων για την ενίσχυση της πυροπροστασίας της περιοχής του δήμου μας. Ωστόσο, τόσο σε κεντρικό, όσο και σε τοπικό επίπεδο, δεν λαμβάνεται κανένα ουσιαστικό μέτρο.

Παρά τους κυβερνητικούς κάθε φορά ισχυρισμούς πως ο κρατικός μηχανισμός είναι έτοιμος να αντιμετωπίσει τις πυρκαγιές, όσες έχουν ξεσπάσει έως τώρα τους διαψεύδουν.

Κάθε πυρκαγιά θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί αν εξασφαλίζονταν οι προϋποθέσεις υλοποίησης ενός σύγχρονου αντιπυρικού σχεδιασμού, σε επιστημονική βάση, στο πλαίσιο της συνολικής και ολοκληρωμένης διαχείρισης και προστασίας των δασών, που θα έδινε βάρος στην πρόληψη, θα εξασφάλιζε την ενίσχυση των αρμόδιων υπηρεσιών σε χρηματοδότηση, προσωπικό, υποδομές. Γι’ αυτό είμαστε μάρτυρες κάθε χρόνο τεράστιων καταστροφών σε δάση και λαϊκές περιουσίες.

Το κράτος ουσιαστικά «αποποιείται» τις ευθύνες του, αφού ο ίδιος ο πρωθυπουργός πέρυσι με δηλώσεις του ξέκοψε κάθε συζήτηση για προστασία του φυσικού πλούτου λέγοντας ότι «έχουμε περιορισμένους πόρους».

Σε αυτή τη λογική, με τον ανύπαρκτο σχεδιασμό αντιπυρικής προστασίας και πολιτικής προστασίας, από έναν επιλεκτικά «ανίκανο» κρατικό μηχανισμό σε ό,τι έχει να κάνει με την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών, έρχεται η υπό στοιχεία ΥΠΕΝ/ΔΑΟΚΑ/55904/2019/19-05-2023 κοινή απόφαση Υπουργών της Κυβέρνησης και στη λογική του «πάμε κι όπου βγει», αποθεώνοντας το αφήγημα της ατομικής ευθύνης, μεταφέρει στους ιδιοκτήτες σπιτιών που βρίσκονται μέσα ή κοντά σε δάσος, την ευθύνη της προστασίας των σπιτιών τους σε περίπτωση πυρκαγιάς στο δάσος. Η συγκεκριμένη ΚΥΑ υποχρεώνει τους ιδιοκτήτες αυτών των σπιτιών, στην έκδοση με δικά τους έξοδα “Εντύπου Αξιολόγησης Επικινδυνότητας και Τεχνικής Έκθεσης αρμόδιου τεχνικού επιστήμονα”, καθώς και στη λήψη όλων των μέτρων που προβλέπουν οι διατάξεις όπως “….στην πρόσβαση στο ακίνητο, στη δημιουργία ζωνών προστασίας, στην αποθήκευση υλικών, στον τακτικό καθαρισμό και στην εκπόνηση Σχεδίου Προετοιμασίας Εκκένωσης….”.

Έτσι εν ολίγοις, το κράτος μεταφέρει όλη την ευθύνη στους ιδιοκτήτες αυτών των σπιτιών, λέγοντάς τους κατάμουτρα ότι “αφού το δάσος θα καεί αργά ή γρήγορα με την πολιτική προστασίας που εφαρμόζω, κάνε ότι νομίζεις για να προστατέψεις το σπίτι σου και μη μου ζητάς ευθύνη αν μαζί με το δάσος καεί και το σπιτικό σου, εγώ θα παρακολουθώ και αν δεν συμμορφώνεσαι θα σου βάζω πρόστιμα”.

Στην ίδια ΚΥΑ  οι Δήμοι καλούνται: “…..να καταχωρίζουν σε ειδικό μητρώο τα εν λόγω σπίτια, να συγκροτήσουν τριμελείς επιτροπές,  να μεριμνήσουν….. για την έγκαιρη εκπόνηση Εντύπου Αξιολόγησης Επικινδυνότητας και Τεχνικής Έκθεσης….”. Φορτώνονται δηλαδή με επιπλέον αρμοδιότητες, τη στιγμή που οι ενισχύσεις των Δήμων σε κρατική χρηματοδότηση και προσωπικό συνεχώς μειώνονται. Η δασοπροστασία πλέον εξαρτάται από την οικονομική δυνατότητα χρηματοδότησής της από τον εκάστοτε Δήμο. Καθώς η χρηματοδότηση των Δήμων μέσω των ΚΑΠ μειώθηκε πάνω από 60%, οι μεγάλες δαπάνες των πραγματικών αναγκών της Αντιπυρικής Προστασίας επιβαρύνει μέσω της δημοτικής φορολογίας περισσότερο τον ίδιο το λαό.

Κόντρα σε έναν τέτοιο σχεδιασμό, στο «πάμε κι όπου βγει», έρχεται η οργανωμένη – συλλογική διεκδίκηση, η αλληλεγγύη που απαιτείται μπροστά από τα πύρινα μέτωπα. Εκεί που το σύνθημα «Μόνο ο λαός σώζει τον λαό, στον δρόμο της ανατροπής» πρέπει να γίνεται κάθε φορά πράξη.

Τώρα να μπει ο δήμος μπροστά και να διεκδικήσει δυναμικά και με την ενεργοποίηση του λαϊκού παράγοντα, ουσιαστικά μέτρα προστασίας από πυρκαγιά για το περιαστικό δάσος, για τα αλσύλλια στην περιοχή ευθύνης του δήμου, για το σύνολο του φυσικού πλούτου της περιοχής.

Να προχωρήσει άμεσα ο σχεδιασμός για τον καθαρισμό χώρων που έχουν μεγάλη επικινδυνότητα πυρκαγιάς μετά από συνεννόηση με την Πυροσβεστική Υπηρεσία, στον προληπτικό καθαρισμό βλάστησης σε δασικές εκτάσεις, δίνοντας ιδιαίτερη μέριμνα στο περιαστικό.

Ο δήμος να καταγγείλει την πολιτική της κυβέρνησης που αποθεώνει την ατομική ευθύνη για να αποποιηθεί τις δικές της. Να διεκδικήσει την πλήρη στελέχωση όλων των υπηρεσιών ώστε να γίνει δυνατή η συγκρότηση του μητρώου κατοικιών, η εκπόνηση Τεχνικής Μελέτης. Το κόστος για τη σύνταξη «Εντύπου αξιολόγησης επικινδυνότητας και της Τεχνικής Έκθεσης αρμόδιου τεχνικού επιστήμονα» να καλυφθεί από το κράτος».

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button