ΚρήτηΤοπικές Είδησης

Αναλαμβάνει την «ηγεσία» της διασύνδεσης

Καταλυτική αποδεικνύεται η κινητοποίηση του ΑΔΜΗΕ για να βγει οριστικά από τις “Συμπληγάδες” το φιλόδοξο πρότζεκτ της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ισραήλ- Κύπρου- Ελλάδος μέσω Κρήτης και δη η υποθαλάσσια ηλεκτρική διασύνδεση Κύπρου-Κρήτης (Κορακιά-Κόφινας), που είναι το πρώτο σκέλος του έργου που προβλέπεται βάσει σχεδιασμού να λάβει “σάρκα και οστά”

Σύμφωνα με πηγές, ως διάδοχη κατάσταση στον ρόλο του project promoter εμφανίζεται ο ΑΔΜΗΕ, με τη βοήθεια του οποίου αναμένεται να ξεπεραστούν οι δύο “σκόπελοι”, που είναι η αδυναμία κατοχύρωσης επαρκούς χρηματοδοτικής στήριξης και οι καθυστερήσεις σε επίπεδο υλοποίησης και χρονοδιαγραμμάτων. Άλλωστε, είναι γνωστό ότι συνδράμει εδώ και χρόνια το έργο σε τεχνικό επίπεδο, ενώ έχει συμφωνήσει τη συμμετοχή του στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, βρίσκονται σε προχωρημένο επίπεδο συζητήσεις μεταξύ του μετόχου του EuroAsia Interconnector και του Διαχειριστή του Συστήματος Μεταφοράς της Ελλάδας.

Υπενθυμίζεται ότι ο ΑΔΜΗΕ έχει καταθέσει προσφορά στον μέτοχο και οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η προσφορά έχει γίνει αποδεκτή και θα ενημερωθεί άμεσα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ωστόσο, στη φάση που βρίσκεται τώρα το project προκύπτουν ανάγκες, κυρίως στο χρηματοδοτικό επίπεδο, που φαίνεται ότι η κυπριακή εταιρεία δυσκολεύεται να καλύψει. Με βάση αυτά τα δεδομένα, η ανάληψη από τον ΑΔΜΗΕ του ρόλου του φορέα υλοποίησης θεωρείται απ’ όλες τις πλευρές ως η καλύτερη λύση για την ομαλή υλοποίηση του έργου, στον βαθμό που ο Ελληνικός Διαχειριστής διαθέτει αφενός την απαραίτητη οικονομική ευρωστία, και αφετέρου την τεχνική δυνατότητα και εμπειρία για να υλοποιήσει ένα έργο τόσο υψηλής τεχνικής δυσκολίας.

Υπενθυμίζεται ότι ο ΑΔΜΗΕ το προηγούμενο διάστημα έχει συνάψει καταρχήν συμφωνία με επενδυτικό κεφάλαιο από το Ισραήλ για συμμετοχή του στο έργο με ποσοστό έως 33%, με τον όρο να είναι ο Διαχειριστής σημαντικός μέτοχος στο έργο. Αξίζει να αναφερθεί, τέλος, ότι πηγές του Διαχειριστή αναφέρουν ότι η κυπριακή κυβέρνηση ασχολείται με μεγάλη σοβαρότητα με το έργο της διασύνδεσης Κύπρου-Κρήτης και η συνεργασία του ΑΔΜΗΕ με το υπουργείο Ενέργειας της Κύπρου είναι εξαιρετική σε όλα τα επίπεδα.

 

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button