Διεθνής επικαιρότητα

Γάζα: Η Βαρσοβία ζητά από το Ισραήλ εξηγήσεις μετά τον θάνατο Πολωνού εθελοντή

Η Βαρσοβία εξέφρασε σήμερα, Τρίτη 02/04 τα συλλυπητήριά της στην οικογένεια του Πολωνού εθελοντή που σκοτώθηκε ενώ εργαζόταν για μη κυβερνητική οργάνωση παρέχοντας βοήθεια στη Γάζα και δήλωσε ότι έχει ζητήσει εξηγήσεις από τον Ισραηλινό πρεσβευτή.

Πολίτες από την Αυστραλία, τη Βρετανία και την Πολωνία ήταν μεταξύ των επτά ανθρώπων που εργάζονταν για τη World Central Kitchen του σεφ Χοσέ Αντρές οι οποίοι σκοτώθηκαν σε ισραηλινή αεροπορική επίθεση στην κεντρική Γάζα χθες, σύμφωνα με τη ΜΚΟ.

«Εκφράζουμε τα βαθύτερα συλλυπητήριά μας στην οικογένεια του εθελοντή που παρείχε βοήθεια στον παλαιστινιακό λαό στη Λωρίδα της Γάζας», δήλωσε το υπουργείο, σε ανάρτηση στην πλατφόρμα Χ. «Η Πολωνία είναι αντίθετη στην περιφρόνηση του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου και της προστασίας αμάχων, συμπεριλαμβανομένων εργαζομένων σε ανθρωπιστικές οργανώσεις».

Ο Πολωνός υπουργός Εξωτερικών δήλωσε σήμερα ότι ζήτησε εξηγήσεις από το Ισραήλ.

«Ζήτησα προσωπικά από τον Ισραηλινό πρεσβευτή Γιάκοβ Λίβνε επειγόντως εξηγήσεις. Με διαβεβαίωσε ότι η Πολωνία θα λάβει άμεσα τα αποτελέσματα έρευνας για αυτή την τραγωδία», δήλωσε ο Ράντοσλαβ Σικόρσκι, στην πλατφόρμα Χ, προσθέτοντας ότι η Βαρσοβία πρόκειται να διεξάγει τη δική της έρευνα.

Ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου του Πρζεμίσλ, στη νοτιοανατολική Πολωνία, δήλωσε ότι ο εθελοντής ήταν ο Νταμιάν Σομπόλ. «Χθες, ο συνάδελφός μας, κάτοικος του Πρζεμίσλ, εθελοντής, μέλος της ομάδας World Central Kitchen – ο Νταμιάν Σομπόλ σκοτώθηκε σε πυραυλική επίθεση των ισραηλινών δυνάμεων κατά ανθρωπιστικού κομβόι που μετέφερε τρόφιμα στη Λωρίδα της Γάζας», έγραψε ο ίδιος στο Facebook. «Δεν υπάρχει λόγια να περιγράψει κανείς τι νιώθουν αυτή τη στιγμή όσοι γνώριζαν αυτόν τον φανταστικό άνθρωπο… Αιωνία η μνήμη του».

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Πάβελ Βρόνσκι δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι η Πολωνία ελέγχει τις αναφορές για τον θάνατο του Πολωνού εθελοντή. «Αυτή τη στιγμή ελέγχουμε επειγόντως αυτές τις πληροφορίες», δήλωσε. «Ζητήσαμε εξηγήσεις από τις ισραηλινές αρχές, τις δυνάμεις ασφαλείας και τις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις».

Ο υφυπουργός Δικαιοσύνης Αρκάντιους Μίρτσα δήλωσε στο κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο TVP Info ότι θα διενεργηθεί έρευνα για το περιστατικό. «Δεν υπάρχει εξαίρεση εδώ, φυσικά κάθε θάνατος πρέπει να εξηγηθεί και τέτοιες διαδικασίες θα πρέπει να ξεκινήσουν εδώ», δήλωσε.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button