ΚρήτηΤοπικές Είδησης

Στους δρόμους κατά των ιδιωτικών πανεπιστημίων: Συγκέντρωση διαμαρτυρίας και στο Ηράκλειο

«Πάρτε πίσω το νομοσχέδιο για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια», λένε οι συνδικαλιστές, ενώ τη συμμετοχή της στη διαδήλωση ανακοίνωσε και η ΕΛΜΕ Ηρακλείου

Στους δρόμους κατά του νομοσχεδίου για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια κατεβαίνουν σήμερα, στις 12 το μεσημέρι, εργαζόμενοι αλλά και φοιτητές, στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας που διοργανώνουν συνδικαλιστικοί φορείς και φοιτητικοί σύλλογοι για τις 12 το μεσημέρι στην πλατεία Ελευθερίας.

«Πάρτε πίσω το νομοσχέδιο για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια», λένε οι συνδικαλιστές, ενώ τη συμμετοχή της για τη 1 το μεσημέρι ανακοίνωσε και η ΕΛΜΕ Ηρακλείου, δίνοντας στη δημοσιότητα σκληρό κείμενο κατά της κυβερνητικής πολιτικής στον χώρο της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης! Από τις 11 το πρωί έως τις 2 το μεσημέρι, η ΕΛΜΕ Ηρακλείου έχει προκηρύξει στάση εργασίας για τον χώρο της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, καλώντας τα μέλη της αλλά και τους φοιτητικούς και μαθητικούς συλλόγους να δώσουν το δυναμικό “παρών” στη σημερινή διαδήλωση.  

Σκληρή ανακοίνωση έχει εκδώσει και η διοίκηση του Συνδικάτου Οικοδόμων Ν. Ηρακλείου, αναφέροντας πως «το νομοσχέδιο για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια υψώνει νέα άδικα τείχη στον λαό και τη νεολαία, στη μόρφωση των παιδιών μας. Το ποιος θα καταφέρνει να σπουδάσει κρίνεται ακόμα περισσότερο από την τσέπη κάθε οικογένειας».

Ψήφισμα ενάντια στα ιδιωτικά πανεπιστήμια κατέθεσε η “Λαϊκή Συσπείρωση”, για να συζητηθεί στο προσεχές Περιφερειακό Συμβούλιο Κρήτης. Στο ψήφισμα αναφέρεται μεταξύ άλλων: «… Η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι θα ωφεληθούν τα δημόσια πανεπιστήμια και θα αναβαθμιστούν μέσω του ανταγωνισμού που θα αυξηθεί με τα ξένα παραρτήματα. Και ρωτάμε: Αναβαθμίστηκαν τα δημόσια σχολεία ή νοσοκομεία επειδή υπάρχουν ιδιωτικά; Αναβαθμίστηκε ο ελληνικός σιδηρόδρομος μέσα από την “απελευθέρωση της αγοράς” ή οδήγησε σε εγκλήματα, όπως στα Τέμπη; Αναβαθμίστηκαν τα δημόσια ΑΕΙ από τα 36 αναγνωρισμένα ιδιωτικά κολέγια; Επίσης, χώρες με ιδιωτικά πανεπιστήμια, όπως οι ΗΠΑ, η Ισπανία, η Πορτογαλία και η Βρετανία, έχουν χιλιάδες φοιτητές που σπουδάζουν στο εξωτερικό. Στην Κύπρο μπήκαν δίδακτρα και στα δημόσια Πανεπιστήμια και ενώ ιδρύθηκαν τα ιδιωτικά, έχει πάνω από 10.000 φοιτητές στην Ελλάδα.

Αν η κυβέρνηση θέλει να αντιμετωπίσει τη φυγή φοιτητών στο εξωτερικό, γιατί δεν αυξάνει τους εισακτέους στα δημόσια πανεπιστήμια με βάση τις αυξανόμενες κοινωνικές ανάγκες για επιστημονικό δυναμικό; Γιατί έβαλε την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής και σχεδιάζει νέους “κόφτες” προς την Ανώτατη Εκπαίδευση, με το εθνικό απολυτήριο; Γιατί δεν επιτρέπει στα παιδιά που δίνουν πανελλαδικές εξετάσεις να κατοχυρώνουν βαθμολογίες και να ξαναδίνουν εξετάσεις για δεύτερη και τρίτη χρονιά σε λιγότερα μαθήματα; Βέβαια, γι’ αυτήν την αντιδραστική τομή για τα ιδιωτικά – μη κρατικά Πανεπιστήμια, η κυβέρνηση αξιοποιεί τα “ήξεις αφήξεις” του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ, που επί της ουσίας συμφωνούν».

 

 

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button