Διεθνής επικαιρότητα

Πυρά ΝΑΤΟ κατά Τραμπ: Η θέση του «υπονομεύει την ασφάλεια όλων μας»

Την έντονη αντίδραση του ΝΑΤΟ προκάλεσε η δήλωση του Ντόναλντ Τραμπ ότι οι ΗΠΑ δεν θα προστατεύσουν τους συμμάχους που δεν δαπανούν αρκετά για την άμυνα.

Η θέση του «υπονομεύει την ασφάλεια όλων μας», δήλωσε ο επικεφαλής της δυτικής στρατιωτικής συμμαχίας.

Ο Γενς Στόλτενμπεργκ άφησε επίσης να εννοηθεί ότι θέτει τα αμερικανικά και ευρωπαϊκά στρατεύματα σε μεγαλύτερο κίνδυνο.

Ο Ρεπουμπλικανός υποψήφιος για το χρίσμα με στόχο την προεδρία των ΗΠΑ είπε ότι είπε στους συμμάχους ότι θα «ενθαρρύνει» τη Ρωσία να επιτεθεί σε οποιοδήποτε μέλος του ΝΑΤΟ που δεν επιτυγχάνει τον στόχο της συμμαχίας για το 2% του ΑΕΠ του.

Υπενθυμίζεται ότι τα μέλη του ΝΑΤΟ δεσμεύονται να υπερασπιστούν κάθε έθνος του μπλοκ που δέχεται επίθεση.

Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν χαρακτήρισε τα σχόλια του κ. Τραμπ «αποκρουστικά και επικίνδυνα», αφήνοντας να εννοηθεί ότι ο προκάτοχός του σκόπευε να δώσει στον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν «πράσινο φως για περισσότερο πόλεμο και βία».

Απευθυνόμενος σε πλήθος κόσμου κατά τη διάρκεια συγκέντρωσης στη Νότια Καρολίνα το Σάββατο (10/2), ο Τραμπ είπε ότι είχε κάνει τα σχόλιά του για τη Ρωσία κατά τη διάρκεια προηγούμενης συνάντησης των ηγετών των χωρών του ΝΑΤΟ.

Ο πρώην πρόεδρος υπενθύμισε ότι ο ηγέτης μιας «μεγάλης χώρας» είχε παρουσιάσει μια υποθετική κατάσταση στην οποία δεν ανταποκρινόταν στις οικονομικές του υποχρεώσεις στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ και είχε δεχθεί επίθεση από τη Μόσχα.

Είπε ότι ο ηγέτης είχε ρωτήσει αν οι ΗΠΑ θα ερχόντουσαν σε βοήθεια της χώρας του σε αυτό το σενάριο, γεγονός που τον ώθησε να προβεί σε επίπληξη.

«Είπα: Δεν πλήρωσες; Έχετε παρανομήσει;… Όχι, δεν θα σας προστάτευα, στην πραγματικότητα θα τους ενθάρρυνα να κάνουν ό,τι θέλουν. Πρέπει να πληρώσεις».

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button