Διεθνής επικαιρότητα

Ουκρανία: 30 οι νεκροί από τις ρωσικές επιθέσεις – Δύο παιδιά νεκρά στο Μπέλγκοροντ

Η Ουκρανία συνέχισε σήμερα να μετρά τους νεκρούς της μετά τις σφοδρές επιθέσεις που πραγματοποιήθηκαν την προηγουμένη από τη Ρωσία σε πόλεις της, μεταξύ των οποίων η πρωτεύουσα Κίεβο, σκοτώνοντας τουλάχιστον τριάντα ανθρώπους και τραυματίζοντας δεκάδες, σύμφωνα με τις αρχές.

Το κύμα των πληγμάτων, ένα από τα σφοδρότερα από την αρχή του πολέμου που κλείνει σύντομα δύο χρόνια, είχε στόχο πολυκατοικίες, ένα μαιευτήριο, ένα εμπορικό κέντρο, αλλά επίσης βιομηχανικές και στρατιωτικές υποδομές.

«Πρόκειται για την πιο μαζική πυραυλική επίθεση» με εξαίρεση τις πρώτες ημέρες του πολέου, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο εκπρόσωπος της Πολεμικής Αεροπορίας Γιούρι Ιγκνάτ.

Οι αρχές ανακοίνωσαν χθες, Παρασκευή, έναν απολογισμό 30 νεκρών και περισσότερων από 160 τραυματιών, όμως πτώματα συνέχιζαν σήμερα να ανασύρονται από τα συντρίμμια στο Κίεβο.

Η τοπική διοίκηση ανακοίνωσε το πρωί πως τουλάχιστον 16 άνθρωποι σκοτώθηκαν την προηγουμένη στην πρωτεύουσα, όπου τα φονικά πλήγματα είχαν γίνει σπανιότερα τους τελευταίους μήνες.

Η επίθεση αυτή ήταν «η πιο σημαντική σε όρους θυμάτων μεταξύ των αμάχων», δήλωσε σήμερα ο δήμαρχος του Κιέβου Βιτάλι Κλίτσκο κηρύσσοντας «ημέρα πένθους» την 1η Ιανουαρίου.

Ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι διαβεβαίωσε πως η Ρωσία «χρησιμοποίησε σχεδόν όλους τους τύπους όπλων του οπλοστασίου της».

Σύμφωνα με το ουκρανικό γενικό επιτελείο, η Μόσχα εκτόξευσε σχεδόν 160 όπλα, μεταξύ των οποίων πυραύλους κρουζ και μη επανδρωμένα αεροσκάφη-καμικάζι Σαχίντ. Η αντιαεροπορική άμυνα κατάφερε να καταρρίψει 88 πυραύλους και 27 μη επανδρωμένα αεροσκάφη.

Δύο παιδιά νεκρά στο Μπέλγκοροντ

Από τη ρωσική πλευρά, ο περιφερειακός κυβερνήτης Βιατσεσλάβ Γκλάντκοφ δήλωσε σήμερα πως δύο παιδιά σκοτώθηκαν και άλλοι άνθρωποι τραυματίσθηκαν από ουκρανικό πλήγμα στο κέντρο της ρωσικής επαρχιακής πρωτεύουσας Μπέλγκοροντ, που βρίσκεται σε απόσταση 80 χιλιομέτρων βορείως του Χαρκόβου.

Ο Γκλάντκοφ δήλωσε πως επλήγη περιοχή κατοικιών.

Σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, συνολικά 13 ουκρανικοί πύραυλοι αναχαιτίσθηκαν πάνω από την περιφέρεια του Μπέλγκοροντ και 32 μη επανδρωμένα αεροσκάφη εξουδετερώθηκαν στους τομείς του Μπριάνσκ, του Κουρσκ και του Ορέλ, βορείως των ουκρανικών συνόρων, καθώς και στη Μόσχα.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button