Διεθνής επικαιρότητα

Μικρή αποκλιμάκωση του πληθωρισμού στις ΗΠΑ – Στο 3,4% τον Απρίλιο

Οριακή υποχώρηση κατέγραψε ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ τον Απρίλιο, στο 3,4%, επιβραδύνοντας οριακά από το 3,5% που είχε προηγηθεί.

Ο λεγόμενος δομικός δείκτης τιμών, που δεν προσμετρά τις ευμετάβλητες συνιστώσες της ενέργειας και των τροφίμων, εμφάνισε αύξηση 3,6% ετησίως επιβραδύνοντας από το 3,8% του Μαρτίου.

Σε επίπεδο μήνα, η μέτρηση του δείκτη τιμών καταναλωτή για τη μεταβολή Απριλίου – Μαρτίου ήταν ελαφρώς καλύτερη από ό,τι αναμενόταν με +0,3% έναντι πρόβλεψης στο +0,4%, όπως ήταν και η προηγούμενη μηναία αύξηση.

Αντίστοιχα, ο δομικός πληθωρισμός εμφάνισε αύξηση 0,3% από τον Μάρτιο, όπως περίμενε η αγορά, ελαφρώς χαμηλότερα από τη μηνιαία αύξηση 0,4% της περασμένης μέτρησης.

Κατά τα άλλα, στα επιμέρους στοιχεία της μέτρησης, οι πληθωριστικές πιέσεις τον Απρίλιο είχαν οδηγούς τις ανατιμήσεις στους κλάδους της στέγασης και της ενέργειας.

Οι τιμές στον κλάδο της στέγασης, ο οποίος αποτελεί το μεγάλο «πονοκέφαλο» της Fed, αυξήθηκαν κατά 0,4% σε μηνιαία βάση και κατά 5,5% από πέρυσι, την ώρα που ο στόχος της ομοσπονδιακής τράπεζας είναι να περιορίσει τον γενικό πληθωρισμό της χώρας στο 2% ετησίως.

Αντίστοιχα, οι υπηρεσίες εξαιρουμένης της ενέργειας, ένα επίσης κρίσιμο σημείο για τους αξιωματούχους της Fed, αυξήθηκαν κατά 0,4% σε μηνιαία βάση και πιο ισχυρά ετησίως κατά 5,3%.

Η ενέργεια εμφάνισε αύξηση 1,1% στον μήνα και 2,6% στο έτος, ενώ οι τιμές των τροφίμων διατηρήθηκαν αμετάβλητες στον μήνα με ετήσια αύξηση χαμηλότερη του γενικού ρυθμού, στο 2,2%.

Οι τιμές των μεταχειρισμένων και νέων οχημάτων, δύο συνιστώσες που είχαν συμβάλλει σημαντικά στην πρώτη φάση της εκτίναξης του πληθωρισμού, κατά την κορύφωση της πανδημίας του Covid, κινήθηκαν πτωτικά αμφότερες με -1,4% και -0,4% αντίστοιχα.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button