ΘεσσαλίαΤοπικές Είδησης

Στις 15 Ιανουαρίου βγαίνουν τα τρακτέρ στις πλατείες και μετά τις 20 Ιανουαρίου στο δρόμο – ONLARISSA.GR Νέα Ειδήσεις Λάρισα

Την ανάγκη να ενεργοποιηθεί ο αγροτικός κόσμος της Καρδίτσας με στόχο το επόμενο 15νθήμερο να οργανωθεί ο νέος κύκλος κινητοποιήσεων για να διεκδικηθούν λύσεις στα προβλήματα που έχει συσσωρεύσει η γενικότερη αγροτική πολιτική, η νέα ΚΑΠ και οι καταστροφικές πλημμύρες επιβεβαίωσε η σύσκεψη αγροτικών συλλόγων που πραγματοποιήθηκε χθες Παρασκευή (5/1) στον Παλαμά με πρωτοβουλία της ΕΟΑΣΚ.

Στόχος είναι στις 15 Ιανουαρίου τα τρακτέρ να βγούν στις πλατείες των χωριών και μετά τις 20 Ιανουαρίου οι αγρότες να ξαναβγούν με τα αγροτικά τους μηχανήματα στους δρόμους, ώστε να αναδείξουν την οξύτητα των προβλημάτων που απειλούν να διώξουν οριστικά ένα μεγάλο μέρος του αγροτικού κόσμου από τις καλλιέργειές τους. Πιθανότατα στις 12 Ιανουαρίου θα επιδιωχθεί η οργανωση Πανθεσσαλικής σύσκεψης. Η ΕΟΑΣΚ θα επιδιώξει συνάντηση με το κυβερνητικό κλιμάκιο που θα έρθει την Πέμπτη 11 Ιανουαρίου στην Καρδίτσα ή θα πραγματοποιήσει παράσταση διαμαρτυρίας αν το αίτημά της δεν γίνει δεκτό.

Ο κ. Τζέλλας στην εισήγησή του περιέγραψε με μελανά χρώματα την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στη παρούσα χρονική στιγμή στον Καρδιτσιώτικο και ευρύτερα τον Θεσσαλικό κάμπο και επισήμανε την ανάγκη να συνεχιστεί ο αγώνας που ξεκίνησε το προηγούμενο διάστημα. Όπως τόνισε πέρασαν μήνες από τις καταστροφικές πλημμύρες και ακόμα ο αγροτικός κόσμος δεν γνωρίζει πως θα αποζημιωθεί για τις καλλιέργειές τους και επανέλαβε οτι η ΕΟΑΣΚ μαζί με τους Αγροτικούς Συλλόγους διεκδικεί ως ελάχιστο ποσό που πρέπει να καταβληθεί στους αγρότες για το βαμβάκι ή το καλαμπόκι να είναι στα 300 ευρώ/στρ. και για τους κτηνοτρόφους 350 ευρώ ανά ζώο.

Αντίστοιχα και στις υπόλοιπες καλλιέργειες και μελισσοσμήνη, οι αποζημιώσεις να υπολογιστούν με βάση το κόστος παραγωγής, την αναμενόμενη παραγωγή και ζημιά ανά παραγωγό, που είναι πολύ πάνω από την ασφαλιζόμενη αξία του κανονισμού του ΕΛΓΑ.

Επισήμανε επίσης της ανάγκη να μην ισχύσουν οι περιορισμοί στις καλλιέργειες από την νέα ΚΑΠ που είναι απαγορευτικοί για τους αγρότες της Καρδίτσας και όλης της Θεσσαλίας και την ανάγκη μείωση του κόστους παραγωγής διεκδικώντας το αίτημα για αφορολόγητο πετρέλαιο και φθηνό αγροτικό ρεύμα και όλο το πλαίσιο των αιτημάτων που η ΕΟΑΣΚ είχε θέσει και στην προηγούμενη κινητοποίηση, η οποία κατά κοινή εκτίμηση δεν είχε την αναμενόμενη συμμετοχή, γι’ αυτό και υπογράμισε οτι μόνο η μαζικότητα του αγώνα μπορεί να φέρει λύσεις.

Την ανάγκη τα κλιμάκια να “σαρώσουν” όλα τα χωριά του κάμπου για να κινητοποιήσουν τους αγρότες να συνμμετάσχουν στην κινητοποίηση επισήμανε και κ. Γ. Τσιούτρας

Στη σύσκεψη συμμετείχαν και εκπρόσωποι αγροτών του Πλατυκάμπου και των παρακάρλιων χωριών που χαιρέτισαν την συνάντηση του αγροτικού κόσμου της Καρδίτσας.

karditsalive.net / Κωστής Κριτσιάνης

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button