Διεθνής επικαιρότητα

Γάζα: Το Ισραήλ επιχειρεί με άρματα μάχης και αεροπορία – Χτυπήματα και σε Λίβανο και Συρία

Διευρύνει τις επιχειρήσεις του στη Λωρίδα της Γάζας αλλά και στη Δυτική Όχθη το Ισραήλ καθώς για πρώτη φορά άρματα μάχης έφτασαν στα περίχωρα της πόλης της Γάζας, ενώ συνεχίζονται οι επιχειρήσεις από ξηράς και αέρος του ισραηλινού στρατού.  

Ισραηλινά άρματα μάχης εμφανίστηκαν και έκοψαν την πρόσβαση σε έναν από τους κεντρικότερους δρόμους που ενώνει το Βορρά με το Νότο, ενώ χτυπήθηκαν στόχοι σε Συρία και Λίβανο.

Δημοσιογράφος του BBC ανέφερε ότι «Φαίνεται λοιπόν ότι το Ισραήλ θέλει να επικεντρώσει την επιχείρηση στα βόρεια και στην πόλη της Γάζας, όπου τώρα έχουν άρματα μάχης από τέσσερις διαφορετικές κατευθύνσεις».

Νωρίτερα Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι στη Γάζα είχαν αναφέρει ότι «δεν υπάρχει καμία χερσαία εισβολή σε κατοικημένες γειτονιές στη Λωρίδα της Γάζας».

Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού Ντανιέλ Χαγκάρι δήλωσε τη Δευτέρα (30/10) ότι ο στρατός «προελαύνει σταδιακά» στη Γάζα.

«Διεξάγουμε μια διευρυμένη χερσαία επιχείρηση στη Λωρίδα», δήλωσε στους δημοσιογράφους.

Η εισβολή συνέπεσε με σφοδρούς βομβαρδισμούς πυροβολικού και αεροπορικές επιδρομές από τους Ισραηλινούς. Στόχος έγινε η περιοχή του πανεπιστημίου Αλ Αζχάρ, από όπου, όπως αναφέρει ο ισραηλινός στρατός, επρόκειτο να εκτοξευθεί ένας αντιαρματικός πύραυλος. Ακόμη στο στόχαστρο μπήκαν «αποθήκες όπλων, κρυψώνες στελεχών της Χαμάς και αντιαρματικές θέσεις».

Ωστόσο, αίσθηση προκάλεσε η δήλωση του επικεφαλής των ενόπλων δυνάμεων του Ιράν, στρατηγού Μοχαμάντ Μπαγερί, που δήλωσε ότι «οι Παλαιστίνιοι μαχητές» της Χαμάς είναι «έτοιμοι να αντιμετωπίσουν μια χερσαία επίθεση του Ισραήλ» στη Λωρίδα της Γάζας.

Ο Μπαγερί διευκρίνισε ότι «κάποιες από τις σήραγγες» αυτές φτάνουν «πίσω από τους φράκτες» ασφαλείας του Ισραήλ.

Πέρα από τις επιχειρήσεις στη Γάζα όπου χτυπήθηκαν πάνω από 600 στόχοι το τελευταίο 24ωρο, ενώ σκοτώθηκαν και εκατοντάδες μαχητές της Χαμάς σύμφωνα με τον Ισραηλινό στρατό οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις (IDF) επιχείρησαν επίσης κατά τη διάρκεια της νύχτας στην Τζενίν με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τρεις μαχητές.

Οι ισραηλινές δυνάμεις έπληξαν επίσης στόχους στη Συρία και τον Λίβανο, ως απάντηση σε εκτοξεύσεις από τις περιοχές αυτές προς το Ισραήλ. Συγκεκριμένα επλήγησαν από αέρος στόχοι της Χεζμπολάχ στο λιβανέζικο έδαφος ενώ ένα μαχητικό αεροσκάφος επιτέθηκε σε εκτοξευτές στο συριακό έδαφος.

Ξεπερνούν τους 8.300 οι νεκροί Παλαιστίνιοι

Οι εξελίξεις αυτές λαμβάνουν χώρα την ώρα που η ανθρωπιστική κρίση κλιμακώνεται και ο απολογισμός των θυμάτων μεταξύ των Παλαιστινίων αυξάνεται δραματικά.

Τουλάχιστον 8.306 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί, συμπεριλαμβανομένων 3.457 παιδιών, σε ισραηλινά χτυπήματα στη Γάζα από τις 7 Οκτωβρίου, όπως ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Υγείας στην ελεγχόμενη από τη Χαμάς Γάζα.

Ο αριθμός των νεκρών στη Δυτική Όχθη αυξήθηκε σε 329 Παλαιστινίους από τον Ιανουάριο, συμπεριλαμβανομένων 121 θανάτων από τις 7 Οκτωβρίου, όπως ανέφερε σε ανακοίνωση το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

Η Τεχεράνη επιχαίρει για τις επιθέσεις σε Ιράκ και Συρία

Σε μία άλλη εξέλιξη το Ιράν υπεραμύνθηκε των επιθέσεων που σημειώθηκαν τις τελευταίες ημέρες εναντίον αμερικανικών βάσεων στο Ιράκ και τη Συρία λέγοντας ότι αποτελούν «αντίδραση» στη βοήθεια που παρέχουν οι ΗΠΑ στο Ισραήλ στον πόλεμό του εναντίον της παλαιστινιακής οργάνωσης Χαμάς, δήλωσε ο Νασέρ Κανανί εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών.

«Θερίζετε ό,τι σπέρνετε. Η στήριξη και η πρόκληση έντασης προκαλούν αντίδραση», τόνισε ο Κανανί στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου από την Τεχεράνη.

Οι επιθέσεις αυτές «αποτελούν μέρος των αντιδράσεων (…) αυτών που αντιτίθενται στην παράνομη παρουσία των ΗΠΑ στην περιοχή και που διαμαρτύρονται κατά της άνευ όρων στήριξης των Αμερικανών στο σιωνιστικό καθεστώς», πρόσθεσε.

Οι αμερικανικές δυνάμεις και οι σύμμαχοί τους έχουν γίνει στόχος από την αρχή του μήνα τουλάχιστον 16 επιθέσεων στη Συρία και το Ιράκ, επεσήμανε την Πέμπτη το Πεντάγωνο.

Η Ουάσινγκτον κατηγόρησε την Τεχεράνη ότι συμμαχικές της δυνάμεις ευθύνονται για τις επιθέσεις αυτές και προειδοποίησε ότι θα απαντήσει «με αποφασιστικό τρόπο».

Περίπου 900 Αμερικανοί στρατιώτες βρίσκονται στη Συρία και άλλοι 2.500 στο Ιράκ όπου μάχονται κατά του Ισλαμικού Κράτους.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button