ΘεσσαλίαΤοπικές Είδησης

Γέμισε ο Βόλος με τουριστικά λεωφορεία – ONLARISSA.GR Νέα Ειδήσεις Λάρισα

Τα μισά τέλη πληρώνουν τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς σε σχέση με τα τουριστικά λεωφορεία, και παρά τις δεσμεύσεις της κυβέρνησης για εξίσωση του κόστους, μέχρι στιγμής οι ιδιοκτήτες τουριστικών λεωφορείων δεν έχουν δει να γίνεται κάποια κίνηση προς αυτήν την κατεύθυνση. Έτσι, μαζικά, το πρωί της Τετάρτης 21/02 οι ιδιοκτήτες με τα οχήματά τους πραγματοποίησαν διαμαρτυρία, κατευθυνόμενοι αρχικά στην αντιπεριφέρεια Μαγνησίας αλλά και στο δημαρχείο.

Όπως τονίζει ο πρόεδρος του σωματείου τουριστικών γραφείων και λεωφορείων ν. Μαγνησίας Θανάσης Σιμώτας, αυτή η κατάσταση με τα τέλη κυκλοφορίας δεν μπορεί να συνεχιστεί. Όπως επισημαίνει για ένα τουριστικό λεωφορείο απαιτούνται 600 ευρώ ως τέλη κυκλοφορίας ανά έτος, τη στιγμή που ένα αστικό ή υπεραστικό χρειάζεται τα μισά!

«Είναι ένα δυσβάσταχτο κόστος. Τα ποσά μπορεί για κάποιους να μην φαίνονται μεγάλα, αλλά σε βάθος χρόνου είναι και ιδιαίτερα γι’ αυτούς που έχουν 2-3 λεωφορεία αυξάνεται αναλόγως το ποσό. Είναι κάτι που πρέπει να λυθεί άμεσα και επειδή πλησιάζουν οι ημέρες που λήγει η προθεσμία για την πληρωμή των τελών κυκλοφορίας, ζητάμε να γίνει το αυτονόητο» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Στην αντιπεριφέρεια Μαγνησίας οι εκπρόσωποι των ιδιοκτητών τουριστικών λεωφορείων είχαν μία ολιγόλεπτη συνάντηση με την αντιπεριφερειάρχη, κα Άννα Μαρία Παπαδημητρίου, ζητώντας τη συνδρομή της περιφερειακής Αρχής για την προώθηση των αιτημάτων τους.

«Παρέλαβα το ψήφισμα για το δίκαιο αίτημα εξίσωσης τρων τιμών στα τέλη κυκλοφορίας των τουριστικών λεωφορείων. Η περιφερειακή Αρχή βρίσκεται στο πλευρό αυτών των ανθρώπων και ελπίζουμε ότι σύντομα μετά και από παρέμβαση του νέου Περιφερειάρχη το υπουργείο θα δικαιώσει τα αιτήματα του κλάδου για να μπορέσει, έχοντας πληγεί πάρα πολύ τον τελευταίο καιρό να λειτουργήσει προς όφελος των πολιτών» σημείωσε από την πλευρά της η κα Παπαδημητρίου.

Aξίζει να επισημανθεί ότι στην ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Επιχειρηματιών Τουρισμού, Ιδιοκτητών Τουριστικών Γραφείων και Λεωφορείων Ελλάδος αναφέρει μεταξύ άλλων ότι τα προβλήματα είναι αρκετά, και οι συγκυρίες δεν είναι ευνοϊκές, τονίζοντας: «Μετά την περίοδο της πανδημίας, ο κλάδος του τουρισμού που αφορά τους ιδιοκτήτες Τ.Λ.Δ.Χ., που αριθμεί χιλιάδες τουριστικά λεωφορεία, ήταν από τους πρώτους που επλήγησαν και δυστυχώς, πλην ορισμένων εξαιρέσεων, εξακολουθεί να πιέζεται και να μην έχει ανακάμψει.

Επίσης η διεθνής αστάθεια, με τους πολέμους στην Ουκρανία και το Ισραήλ, οι τελευταίες φυσικές καταστροφές στην Θεσσαλία κυρίως αλλά και σε άλλους νομούς της χώρας μας καθώς και η συνεχιζόμενη ακρίβεια σε όλα τα είδη που αφορούν το λεωφορείο (καύσιμα, ελαστικά, λιπαντικά κλπ.), δημιούργησαν νέα δεδομένα και σε αυτό το τοπίο ο πρώτος που πλήττεται είναι ο τουρισμός».

«Μας έχετε ξεχάσει»

Στο Ράδιο ΕΝΑ και τον Ηλία Κουτσερή, μίλησε ο Απόστολος Εμμανουηλίδης πρόεδρος Ομοσπονδίας Επιχειρηματιών Τουρισμού και ιδιοκτητών τουριστικών γραφείων, ο οποίος ανέφερε ότι οι επιχειρηματίες στον τουρισμό βγαίνουν στον δρόμο, διότι δεν μπορεί προεκλογικά οι πολιτικοί να αναφέρονται στην «βαριά βιομηχανία της χώρας» που είναι ο τουρισμός και όταν κάθονται στις καρέκλες της κυβέρνησης, να ξεχνούν τον τουρισμό και τους ανθρώπους που συναντούν πρώτοι οι τουρίστες, τους τουριστικούς πράκτορες και τους οδηγούς λεωφορείων.

Ο ίδιος είπε ότι εάν δεν υπάρχει τουριστικό γραφείο δεν μπορεί να διακινηθεί ούτε ο εισερχόμενος, ούτε ο εξερχόμενος τουρισμός «και θέλουμε να τους θυμίσουμε ότι είμαστε κι εμείς εδώ, μας έχετε ξεχάσει, παρά τις υποσχέσεις της ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών, που εν μέρει έλυσαν το θέμα μας, αλλά δεν έκαναν αυτό που υποσχέθηκαν ότι εσαεί τα τέλη κυκλοφορίας θα είναι ίσα και με τους άλλους φορείς».

Ο κ. Εμμανουηλίδης εξήγησε ότι τα τέλη κυκλοφορίας των τουριστικών λεωφορείων είναι πιο αυξημένα σε σχέση με άλλους συγκοινωνιακούς φορείς, ενώ οι τουριστικοί πράκτορες χρησιμοποιούν λιγότερο το οδικό δίκτυο, καθώς το 35% των τουριστικών λεωφορείων ταξιδεύουν στο εξωτερικό.

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας εξήγησε ότι το 2019 τα τουριστικά λεωφορεία πλήρωσαν τέλη κυκλοφορίας για το 2020, ενώ τα λεωφορεία το 2020 και το 2021 ήταν ακινητοποιημένα και οι επιχειρηματίες κλήθηκαν να πληρώσουν 595 € για κάθε όχημα. Όπως είπε με αγώνα και προσπάθειες πείστηκε η κυβέρνηση ότι πρέπει να μειωθούν τα τέλη, για το 2021 και το 2022 πληρώθηκαν τα μισά τέλη (300 €) και εξομοιώθηκαν με τα τέλη των άλλων συγκοινωνιακών φορέων.


Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button