ΚρήτηΤοπικές Είδησης

Οι υποσχέσεις Χρυσοχοΐδη δεν σκόρπισαν χαμόγελα ούτε στο Βενιζέλειο ούτε στη Σητεία

«Θερμή» υποδοχή, «μπλόκο» και ένταση στον υπουργό Υγείας, που υποσχέθηκε 10 γιατρούς και 74 νοσηλευτές για το Ηράκλειο

Αντιδράσεις δίχως την παραμικρή εξέλιξη σε σχέση με την προηγούμενή του κάθοδο προκάλεσε η χθεσινή επίσκεψη του υπουργού Υγείας Μιχάλη Χρυσοχοΐδη στο Ηράκλειο, αλλά και στη Σητεία! Όπως φάνηκε, είχε δώσει εντολή να μην αφήσει η Αστυνομία τον κόσμο να περάσει την πύλη του Βενιζέλειου Νοσοκομείου Ηρακλείου, κάτι που δημιούργησε άσχημες εντυπώσεις σε ολόκληρη την κοινωνία στην Ανατολική Κρήτη.

Για αυταρχισμό και για υπερβάλλοντα ζήλο μίλησαν οι συνδικαλιστές, ενώ δεν υπήρχε μια εξέλιξη που να δικαιολογούσε αυτήν την ξαφνική κάθοδό του σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα, από την προηγούμενη φορά!

Στο Ηράκλειο, έξω από το Βενιζέλειο Νοσοκομείο, οι εκπρόσωποι των φορέων παρεμποδίστηκαν το πρωί να περάσουν μέσα και να καταθέσουν τα αιτήματά τους. Στην Ιεράπετρα, ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης στη συνέχεια παρέκαμψε τους διαδηλωτές, ενώ στη Σητεία επανέλαβε δεσμεύσεις που είχε ανακοινώσει και πάλι, από το Ηράκλειο, πριν από λίγο χρονικό διάστημα. Είναι χαρακτηριστική η καταγγελία του πρώην προέδρου των εργαζομένων του ΠΑΓΝΗ και πρώην στελέχους των συνταξιούχων Θέμη Φραγκιαδάκη, που ήταν και ο ίδιος το πρωί της Τετάρτης 15 Νοεμβρίου, στην “πρώτη γραμμή” στον χώρο έξω από το Βενιζέλειο: «Μπορώ να πω ότι η Αστυνομία επέδειξε υπερβάλλοντα ζήλο. Ζήσαμε κλίμα τρομοκρατίας και αυταρχισμού, όλοι που ήμασταν εκεί, από τον χώρο της Υγείας, των συνταξιούχων του ΙΚΑ, της Ένωσης Ιδιωτικών Υπαλλήλων κ.ά.».

Στο σημείο αυτό, ο κ. Φραγκιαδάκης τόνισε τα εξής: «Εμείς επιδιώκουμε Δημόσια Υγεία για όλο τον λαό. Να ζητήσουμε λύσεις και απαντήσεις για το Βενιζέλειο και για όλες τις μονάδες υγείας. Δε δίνονται απαντήσεις ούτε λύσεις από τον υπουργό. Μονόδρομος είναι, λοιπόν, να ανατρέψουμε αυτές τις πολιτικές που οδηγούν την ιδιωτικοποίηση της Υγείας. Τα ιδιωτικά κέντρα και οι ιδιωτικές δομές Υγείας έχουν κάνει σοβαρές επενδύσεις. Και την ίδια ώρα η κυβέρνηση προωθεί την ιδιωτικοποίηση της Υγείας, μετατρέποντας τα δημόσια νοσοκομεία σε πτωχοκομεία. Όσοι δε θα έχουν χρήματα θα απευθύνονται στα δημόσια νοσοκομεία, τα οποία θα είναι υποβαθμισμένα και θα είναι αναγκασμένοι να αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα στην παροχή της Υγείας».

«Πρόκληση και κοροϊδία»

«Αποτελεί πρόκληση και κοροϊδία η παρουσία του υπουργού Υγείας στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο και το Νοσοκομείο της Σητείας, για να δείξει το δήθεν ενδιαφέρον του ίδιου και της κυβέρνησης της Ν.Δ. για ασθενείς και υγειονομικούς. Όσες φορές κι αν έρθουν κυβερνητικά κλιμάκια για να καθησυχάσουν τους εργαζομένους, δεν μπορούν να κρυφτούν οι ευθύνες που έχουν», κατήγγειλε από την πλευρά του ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων του ΠΑΓΝΗ Δημήτρης Βρύσαλης.

«Η όποια αποσπασματική προκήρυξη ιατρικού προσωπικού εξαγγέλλεται, ανεξάρτητα του τρόπου (γρήγορες διαδικασίες κ.λπ.), είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα προβεί άγονη, αν δεν πραγματοποιηθεί ανοικτή προκήρυξη του συνόλου των κενών θέσεων, αν δεν ολοκληρωθούν με κατεπείγουσες διαδικασίες οι διορισμοί και αν δε δοθούν κίνητρα τόσο για τους νέους υποψήφιους όσο και για τους ήδη υπηρετούντες.

Αν δε βελτιωθούν οι συνθήκες εργασίας των υγειονομικών, αν δε στελεχωθούν πλήρως οι δημόσιες δομές Υγείας, αν δε σταματήσει η συστηματική παράταση του ημερήσιου και εβδομαδιαίου χρόνου εργασίας, αν δεν παύσουν οι μετακινήσεις μεταξύ τμημάτων και νοσοκομείων, αν δεν αυξηθούν οι μισθοί, αν δε δίνεται η δυνατότητα επιστημονικής εξέλιξης, αρκετές θέσεις θα αποβούν και πάλι άγονες και οι παραιτήσεις θα συνεχιστούν. Όσες προκηρύξεις έχουν γίνει μέχρι τώρα αποτελούν “σταγόνα στον ωκεανό” των ελλείψεων και δεν καλύπτουν ούτε καν τις αποχωρήσεις».

Μάλιστα, για τα 74 άτομα στο νοσηλευτικό προσωπικό, που εξήγγειλε για άλλη μια φορά ο υπουργός, «δεν είναι επιπλέον προσωπικό, αλλά εργαζόμενοι που πέτυχαν στην προκήρυξη που υπήρχε από το 2020. Δηλαδή είναι το ήδη υπάρχον προσωπικό που εργάζεται».

Τέλος, ο πρόεδρος των εργαζομένων του ΠΑΓΝΗ κάνει λόγο για μια νέα παγκρήτια κινητοποίηση (πέρα από τη μαζικότατη που προηγήθηκε προ καιρού στο Ηράκλειο) στις 30 Νοεμβρίου, στις 11 το πρωί, στην πλατεία Ελευθερίας.

Η επανάληψη Χρυσοχοΐδη

«Όπως υποσχέθηκα πριν από ένα μήνα περίπου, ξαναβρίσκομαι στο Ηράκλειο για να επιβεβαιώσουμε αυτά τα οποία αποφασίσαμε εκείνη τη μέρα και με χαρά βλέπω ότι αποκαταστάθηκε η λειτουργία του νοσοκομείου στον χειρουργικό τομέα», τόνισε αρχικά ο υπουργός χθες το πρωί, συνεχίζοντας: «Πλέον έχουμε πλήρη χειρουργική λειτουργία με τους αναισθησιολόγους που ήρθαν από τον ιδιωτικό τομέα. Είχα μία συζήτηση με τον ασκούντα χρέη διοικητή, ο οποίος θα παραμείνει μέχρι την οριστική επιλογή, με βάση τις διατάξεις του νέου νόμου, διοικητή του νοσοκομείου.

Θέλω να σας μεταφέρω την απόφασή μας να καλύψουμε όλες τις θέσεις του ιατρικού προσωπικού, οι οποίες έγιναν ή κηρύχθηκαν άγονες – έγιναν και νέες – και προκηρύσσουμε άμεσα, όπως υποσχέθηκα επίσης, με fast track διαδικασίες, οι οποίες ψηφίστηκαν από τη Βουλή πριν από δύο εβδομάδες περίπου. Δηλαδή περίπου σε τρεις μήνες προκηρύσσονται 3 θέσεις Αναισθησιολογίας, τρεις θέσεις Ακτινολογίας και μια σειρά από άλλες θέσεις εδώ στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο, προκειμένου να καλυφθούν οι άμεσες ανάγκες. Ταυτόχρονα ζήτησα από την Ιατρική Υπηρεσία και τη Διοίκηση άμεσα να μου στείλουν προτάσεις, ούτως ώστε τον Γενάρη να ξεκινήσουμε νέες προσλήψεις για να καλυφθούν οι όποιες κενές θέσεις υπάρχουν για τις ανάγκες του νοσοκομείου.

Το ίδιο συμβαίνει και με το νοσηλευτικό προσωπικό, όπου αναμένουμε την πρόσληψη 74 ατόμων νοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού και βέβαια προβλέπουμε 3.000 πανελλαδικά προσλήψεις, και είναι βέβαιο ότι ένα μέρος αντιστοιχεί και στο Βενιζέλειο».

Σε ό,τι αφορά τα οικονομικά κίνητρα για τις εν λόγω προσλήψεις, σε ανάλογη ερώτηση που του έγινε από τη δημοσιογράφο της “ΚΡΗΤΗ TV” Ράνια Μωραΐτη, ο υπουργός απάντησε ως εξής: «Δε θέλω να πω τίποτε άλλο προς το παρόν, όταν θα είναι η ώρα θα κάνουμε ανακοινώσεις».

Καταλήγοντας ο υπουργός στις δηλώσεις του προς τα ΜΜΕ είπε: «Επαναλαμβάνω: Περιμένουμε 74 νοσηλευτές και λοιπό προσωπικό μέχρι τέλος του χρόνου να τοποθετηθούν. Έχουν βγει αποτελέσματα και βγαίνουν συνεχώς για νοσηλευτές. Για το Βενιζέλειο μιλάμε. Και για το θέμα του ιατρικού προσωπικού, περίπου 10 γιατροί προσλαμβάνονται μέχρι το τέλος του χρόνου το αργότερο και σήμερα σας εξήγγειλα τις νέες προσλήψεις με fast track διαδικασία, οι οποίες θα τελειώσουν σε τρεις μήνες και τον Γενάρη θα έχουμε νέες προσλήψεις, μετά από συνεννόηση φυσικά με την Ιατρική Υπηρεσία και τους ειδικούς».

Η αντίδραση

«Στη σημερινή (σ.σ. χθεσινή) επίσκεψη του υπουργού Υγείας στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο φάνηκε ότι το μήνυμα που είχε σταλεί το προηγούμενο διάστημα δεν ελήφθη. Στο συλλαλητήριό μας, που το στήριξαν πάνω από 10.000 πολίτες του Ηρακλείου, το βασικό αίτημα ήταν η εξασφάλιση της ασφαλούς λειτουργίας του Βενιζέλειου Νοσοκομείου.

Ακολούθησε συνάντηση της Ένωσης Εργαζομένων Βενιζελείου στο υπουργείο με τον διευθυντή του υπουργού, όπου και δόθηκαν διαβεβαιώσεις ότι θα γίνουν κατ’ εξαίρεση διαδικασίες προκειμένου να ενισχυθεί το νοσηλευτικό μας ίδρυμα.

Σήμερα (σ.σ. χθες) ο υπουργός επισκέφτηκε το νοσοκομείο μας με “άδεια” χέρια. Καμία πρόβλεψη για μόνιμους αναισθησιολόγους, καμία πρόβλεψη για νοσηλευτικό προσωπικό, καμία πρόβλεψη και για όλες τις άλλες ειδικότητες. Καμία άμεση λύση στα άμεσα προβλήματα του Βενιζελείου».

Αυτά αναφέρει, μεταξύ άλλων, η Ένωση Εργαζομένων του Βενιζέλειου Νοσοκομείου Ηρακλείου και καλεί τον πρωθυπουργό να πάρει θέση.

“Θερμή” υποδοχή και στη Σητεία

Αποδοκιμάστηκε, όμως, ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και στη Σητεία! Η Αστυνομία παρεμπόδισε τους διαδηλωτές, αλλά κάποιοι μπόρεσαν και έσπασαν τον αστυνομικό κλοιό, μπαίνοντας στον χώρο του πολύπαθου νοσοκομείου, φωνάζοντας συνθήματα για δημόσια και δωρεάν υγεία.

Σε ανακοίνωσή της η Εκτελεστική Γραμματεία του Νομαρχιακού Τμήματος της ΑΔΕΔΥ του νομού Λασιθίου τόνισε τα εξής: «Με αφορμή την αιφνίδια επίσκεψη του υπουργού Υγείας κ. Χρυσοχοΐδη στην Κρήτη και στο Νοσοκομείο της Σητείας, την ημέρα που εδώ και καιρό είχε αναγγελθεί και προγραμματιστεί μαζική παράσταση διαμαρτυρίας των φορέων και των κατοίκων της Σητείας στην 7η Υ.ΠΕ. στο Ηράκλειο, και αναλογιζόμενοι την κρισιμότητα αυτής της εξέλιξης και τα ερωτηματικά που δημιουργεί, καλούμε τους πολίτες και τους εργαζόμενους να δώσουμε το “παρών” στην κινητοποίηση, ώστε να εκφράσουμε την αντίθεσή μας στην υπολειτουργία και στην υποβάθμιση του Νοσοκομείου Σητείας, αναδεικνύοντας συνολικά το ζήτημα της Υγείας στο Λασίθι.

Η Υγεία αποτελεί κοινωνικό αγαθό και όλοι οι κάτοικοι πρέπει να έχουν ισότιμα πρόσβαση σε υψηλές και ποιοτικές παροχές Υγείας και φροντίδας.

Ζητάμε να υπάρξει γενναία αύξηση μισθών, μείωση της φορολογίας των εφημεριών, βελτίωση των συνθηκών εργασίας για τους εργαζόμενους στο δημόσιο Σύστημα Υγείας, ώστε να δημιουργηθεί ένα ισχυρό ΕΣΥ και να μπορέσουν επιτέλους να εξοπλιστούν και να στελεχωθούν πλήρως όλα τα νοσοκομεία και ειδικά της περιφέρειας, όπως και αυτό της Σητείας».

Παρέκαμψε… τους Ιεραπετρίτες ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης

Οργισμένοι και άπραγοι γύρισαν στην πόλη της Ιεράπετρας μετά τις 12 το μεσημέρι οι Ιεραπετρίτες διαδηλωτές που έκαναν μπλόκο κλείνοντας τον δρόμο στο ύψος του κόμβου της Παχιάς Άμμου, ώστε να υποχρεώσουν το αυτοκίνητο που μετέφερε τον υπουργό Υγείας Μιχάλη Χρυσοχοΐδη να σταματήσει για να του ζητήσουν να επισκεφτεί και το Νοσοκομείο της Ιεράπετρας, προκειμένου να δώσει λύσεις στα μεγάλα προβλήματα της υποστελέχωσης που αντιμετωπίζει.

Οι αστυνομικοί που συνόδευαν τον υπουργό επέλεξαν να παρακάμψουν το μπλόκο των περισσότερων από 100 περίπου διαδηλωτών της Ιεράπετρας, ακολουθώντας τον δρόμο προς τη Βασιλική και επιστρέφοντας ανατολικά, για να συνεχίσουν μέσω Καβουσίου προς τη Σητεία. Εκείνη την ώρα οι διαδηλωτές είχαν σταματήσει στο μπλόκο δύο υπηρεσιακά αυτοκίνητα της 7ης Υ.ΠΕ. Κρήτης και συζήτησαν σε υψηλούς τόνους με τον διοικητή της Νεκτάριο Παπαβασιλείου, από τον οποίο ζητούσαν να οδηγήσει τον κ. Χρυσοχοΐδη στο Νοσοκομείο της Ιεράπετρας, ώστε να του εκθέσουν τα προβλήματα που αντιμετωπίζει. Ο κ. Παπαβασιλείου τούς απάντησε ότι η σύσκεψη με όλους τους φορείς της Υγείας και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης του νομού Λασιθίου θα γίνει στη Σητεία, καλώντας να πάρουν μέρος σε αυτήν για να εκθέσουν τις απόψεις τους.

«Ήρθαμε στην Παχιά Άμμο να κάνουμε τη διαμαρτυρία μας, να δηλώσουμε ξανά την παρουσία μας, αφού δεν έχουμε εισακουστεί μέχρι τώρα. Δεν είναι δυνατόν το Νοσοκομείο της Ιεράπετρας να δέχεται τέτοια απαξίωση, και οι ίδιοι οι εργαζόμενοι και οι πολίτες να μένουν στο περιθώριο. Πρέπει να καταλάβουν επιτέλους στο υπουργείο ότι είμαστε εδώ και προσφέρουμε υπηρεσίες πρώτης γραμμής. Αυτό θέλουμε και αυτό απαιτούμε. Έχουμε στείλει έγγραφο στον κ. Χρυσοχοΐδη και ζητούμε συνάντηση μαζί του. Πριν δύο εβδομάδες ήμασταν στην Αθήνα και δεν καταφέραμε να δούμε τον ίδιο, παρά μόνον τον διευθυντή του γραφείου του. Έχουμε καταθέσει κάποια έγγραφα, είμαστε σε επικοινωνία με το υπουργείο, αλλά βλέπουμε ότι αυτό δε φτάνει.

Στόχος της διαδήλωσης μας σήμερα (σ.σ. χθες) ήταν να του ζητήσουμε να έρθει στο νοσοκομείο μας για να δει τι πραγματικά γίνεται εκεί, γιατί παίρνει πληροφορίες από άλλες πηγές που δε θέλουν το Νοσοκομείο της Ιεράπετρας να παραμείνει ανοικτό. Εμείς θα το κρατήσουμε ανοικτό και απαιτούμε πρώτης γραμμής υπηρεσίες Υγείας, ώστε να γίνει ένα σοβαρό, αξιοπρεπές και δυνατό νοσοκομείο», μας είπε ο Δημήτρης Βλασάκης, πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων του Νοσοκομείου Ιεράπετρας.

«Μας περιφρόνησε»

«Είχαμε από την ημέρα που ανέλαβε τα καθήκοντά του ο κ. Χρυσοχοΐδης το αίσθημα της περιφρόνησης, γιατί ενώ του ζητούσαμε να μας δεχτεί στην Αθήνα, δεν πήραμε ποτέ καμία απάντηση. Πέρασε σήμερα (σ.σ. χθες) από δίπλα μας, από την Παχιά Άμμο, και δε θα ήταν δύσκολο να ακούσει κι εμάς. Αυτό που έκανε ήταν περιφρόνηση και η περιφρόνηση βγάζει θυμό. Δε γίνεται να είναι από τη μια μεριά όλη η Ελλάδα και από την άλλη μεριά μόνη της η Ιεράπετρα. Δε γίνεται να περιφρονείται και να στοχοποιείται το νοσοκομείο μας, εδώ και τόσα χρόνια. Αυτό πρέπει να σταματήσει.

Πιστεύουμε ότι έχει άλλες απόψεις ο νέος υπουργός Υγείας… φτάνει να μας ακούσει. Αν βασιστεί στους μπλε φακέλους που παρέλαβε από τους προκατόχους του, Πλεύρη και Γκάγκα, τότε ο δρόμος για το Νοσοκομείο της Ιεράπετρας είναι κακός. Αν δουλέψει σωστά, το νοσοκομείο μας θα είναι καλό για τη μεγαλύτερη πληθυσμιακά περιοχή του ν. Λασιθίου, αλλά θα είναι καλό και για τα υπόλοιπα νοσοκομεία, που θα αποσυμφορηθούν και θα σταματήσει αυτός ο υδροκεφαλισμός. Αν δε λυθούν πρώτα τα προβλήματα της περιφέρειας, τα προβλήματα του κέντρου δε θα λυθούν ποτέ», μας είπε ο κ. Ανδρέας Μαμαντόπουλος, πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων Νοσοκομείου Ιεράπετρας.

Οργισμένη μετά την παράκαμψη του μπλόκου της Παχιάς Άμμου από τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, η εκπρόσωπος της “Λαϊκής Συσπείρωσης” και της Επιτροπής Αγώνα για την Υγεία Μαρία Κοτσιφάκη μάς δήλωσε: «Είμαι οργισμένη και θα πρέπει όλος ο λαός να βγάλει αυτή την οργή για την κατάσταση που επικρατεί σε όλα τα νοσοκομεία και γενικότερα στο ΕΣΥ. Αυτή η οργή και η αγανάκτηση όλων μας θα πρέπει να γίνει αγώνας. Θα πρέπει να παλέψουμε με νύχια και με δόντια, για να μπορέσουμε να διεκδικήσουμε και να κρατήσουμε ανοικτά τα νοσοκομεία μας, γιατί και τα τέσσερα του νομού τα έχει ανάγκη το Λασίθι. Όχι έτσι όπως τα καταντήσανε, αλλά αναβαθμισμένα με ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, με υποδομές που να προσφέρουν υπηρεσίες Δημόσιας Υγείας για όλο τον λαό. Αυτός είναι ο αγώνας μας. Δε θα κάνουμε πίσω. Είναι ντροπή τους αυτή η συμπεριφορά, να ξεφεύγουν από παράδρομους. Να βγουν να αντιμετωπίσουν τον λαό. Να εισπράξουν αυτά που λέει και να κάνουν αυτά που έχουν υποχρέωση απέναντι στον λαό», κατέληξε η Μαρία Κοτσιφάκη.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button