Διεθνής επικαιρότητα

Ακυρώνεται το Euro7 για ι.χ. και van – Αυστηρότερα όρια ρύπων μόνο στα λεωφορεία και φορτηγά

Επιμέλεια: Γιώργος Παλληκάρης

Εδώ και περίπου τρία χρόνια, οι περισσότερες αυτοκινητοβιομηχανίες προσπαθούν να πείσουν την Ε.Ε. πως η εφαρμογή των αυστηρών κανόνων Euro7 θα είναι τρομερά επιζήμια.  Εταιρίες κολοσσοί όπως η Stellantis, η Volkswagen, η Skoda έχουν δηλώσει πολλές φορές πως εάν εφαρμοστεί το Euro7 τα μικρά μοντέλα πόλης θα κοστίζουν έως και 5.000 ευρώ ακριβότερα και δεν θα είναι προσιτά στο ευρύ κοινό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αφού άκουσαν τις αντιδράσεις  αυτοκινητοβιομηχανιών και χωρών, όπως της Γαλλίας, της Ιταλίας, της Τσεχίας, της Βουλγαρίας, της Ουγγαρίας, της Πολωνίας, της Ρουμανίας και της Σλοβακίας, οι υπουργοί συμφώνησαν να μην εφαρμόσουν σημαντικές αλλαγές στα υφιστάμενα πρότυπα Euro 6 για τα αυτοκίνητα. Θα υπάρξουν τελικά αυστηρότεροι κανονισμοί για τα λεωφορεία και τα βαρέα οχήματα.

“Πιστεύουμε ότι, με την πρόταση αυτή, πετύχαμε ευρεία υποστήριξη, ισορροπία στο επενδυτικό κόστος των εμπορικών σημάτων παραγωγής και βελτιώνουμε τα περιβαλλοντικά οφέλη που απορρέουν από αυτόν τον κανονισμό”, σχολίασε ο υπουργός Βιομηχανίας, Εμπορίου και Τουρισμού της Ισπανίας, Έκτορ Γκόμεζ Ερνάντες. Η Ισπανία, ασκεί την εκ περιτροπής προεδρία της ΕΕ και παρουσίασε το συγκεκριμένο συμβιβαστικό κείμενο με το μόνο που μένει να είναι η ψήφιση της τελικής μορφής του από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η εφαρμογή του Euro7 αναμένεται από το 2025.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Φαίνεται τελικά πως οι ενωμένες αυτοκινητοβιομηχανίες βρήκαν τον τρόπο να πείσουν την Ε.Ε. πως οφείλει να αφουγκραστεί τα εμπόδια και τις δυσκολίες στην ανάπτυξη όλο και καθαρότερων κινητήρων, ειδικά σε έναν δρόμο που θα οδηγήσει οριστικά στην ηλεκτροκίνηση από το 2035.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button