ΚρήτηΤοπικές Είδησης

Ελένη Βατσινά:  Υποστελέχωση και γηρασμένος εξοπλισμός στις Λιμενικές Αρχές ανατολικής Κρήτης

Ερώτηση της βουλευτή Ηρακλείου ΠΑΣΟΚ για τα προβλήματα των Λιμενικών Αρχών ανατολικής Κρήτης

Τις σοβαρές ελλείψεις που δυσχεραίνουν το πολύ σημαντικό έργο των Λιμενικών Αρχών της ανατολικής Κρήτης φέρνει στη Βουλή η βουλευτής Ηρακλείου ΠΑΣΟΚ, Ελένη Βατσινά.

Μετά από συνάντηση που είχε η κ.Βατσινά με εκπροσώπους της διοίκησης της Ένωσης Προσωπικού Λιμενικού Σώματος Ανατολικής Κρήτης και κατά την οποία αναδείχθηκαν μείζονα ζητήματα που διαμορφώνουν για τους λιμενικούς αντίξοες συνθήκες άσκησης των καθηκόντων τους, η βουλευτής Ηρακλείου κατέθεσε σχετική ερώτηση προς τον Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής.

Όπως επισημαίνεται στην ερώτηση, οι οργανικές θέσεις στελεχών του Λιμενικού “που αντιστοιχούν στην Κρήτη και ειδικότερα στην ανατολική Κρήτη είναι πάρα πολύ λίγες σε σχέση με τις ανάγκες της περιοχής”. Μάλιστα, σημειώνται ότι κατά την τρέχουσα διαδικασία μεταθέσεων, “οι οργανικές θέσεις που προβλέπονται για το Κ.Λ Ηρακλείου και τα Α’ Λ.Τ. Λινοπεραμάτων και Β’ Λ.Τ Χερσονήσου είναι μόλις 27 για Ανθυπασπιστές εκ Λ/Φ και ελάχιστες ακόμα για ειδικές κατηγορίες”.

Μάλιστα η διαδικασία κατά την περυσινή χρονιά δεν αφήνει πολλά περιθώρια, με δεδομένο ότι οι θέσεις που αρχικώς είχαν προκηρυχθεί περυσι, “μειώθηκαν με υπουργική απόφαση ελλείψει διαθέσιμων πόρων”, γεγονός που καθιστά εξαιρετικά επίφοβο το να επαναληφθεί ό,τι έγινε την προηγούμενη χρονιά και “να μην ανανεωθεί και ενισχυθεί στελεχιακά το υπάρχον δυναμικό των Λιμενικών Αρχών ανατολικής Κρήτης”.

“Αυτό με τη σειρά του, θα επιτείνει το ήδη για χρόνια παγιωμένο καθεστώς της εξάντλησης των Στελεχών του ΛΣ, καθώς ιδίως τους θερινούς μήνες υπερβάλλουν εαυτόν για να ανταποκριθούν στις Υπηρεσιακές ανάγκες” – σημειώνει στην ερώτησή της η κ.Βατσινά. Η ίδια υπενθυμίζει ότι το λιμάνι του Ηρακλείου είναι το 3ο μεγαλύτερο της χώρας, με τακτικά δρομολόγια επιβατηγών πλοίων από και προς τον Πειραιά και τις Κυκλάδες, ενώ παράλληλα εξυπηρετεί και περισσότερα του ενός κρουαζιεόπλοια.

Ταυτόχρονα, στην ερώτηση της βουλευτή επισημαίνεται ότι η ανατολική Κρήτη διαθέτει μόλις δυο σκάφη, το δε ένα εξ αυτών είναι το αρχαιότερο σκάφος του ΛΣ που χρονολογείται από το 1978 και η απόδοσή του είναι αρκετά περιορισμένη σε σύγκριση με τις σύγχρονες ανάγκες. Ωστόσο, και η επάνδρωση των σκαφών αποτελεί “αγκάθι”, καθώς “σε ολόκληρη την Κρήτη τα επιχειρησιακά σκάφη είναι σήμερα με μονό πλήρωμα, με αποτέλεσμα να πραγματοποιούν συχνά μέχρι και 48 ώρες βάρδιας συνεχόμενα, κάτι που φυσικά είναι απάνθρωπο, αλλά και δεν αμείβεται νόμιμα”.

Για όλα τα παραπάνω η Ελένη Βατσινά καλεί τον Υπουργό να ενισχύσει τις Λιμενικές Αρχές της ανατολικής Κρήτης με στελέχη και πλωτά μέσα, να διατηρήσει χωρίς μεταβολές τις θέσεις των τακτικών μεταθέσεων που έχουν ανακοινωθεί αλλά και να λάβει μια γενναία απόφαση: να απαγορευτούν οι παραβιάσεις των εργασιακών δικαιωμάτων των Λιμενικών σε θέματα ωραρίου αλλά και να στελεχωθούν επαρκώς τα πλωτά μέσα των λιμενικών αρχών.
 

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button