ΚρήτηΤοπικές Είδησης

“Ραβασάκι”-σοκ σε συνταξιούχους: Το κράτος τούς ζητά πίσω χιλιάδες ευρώ

Θα πρέπει να επιστρέψουν αναδρομικά από μισθό που έπαιρναν μετά τη σύνταξή τους – Στα “χέρια” του Άδωνι Γεωργιάδη το θέμα

Το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους ζητά από συνταξιούχους την επιστροφή αναδρομικών. Πρόκειται, σύμφωνα με την “Καθημερινή”, για όσους συνταξιούχους εργάζονταν σε φορείς του δημοσίου και μετά τη σύνταξή τους, και λάμβαναν μισθό υψηλότερο αυτόν που δικαιούτο.

Οι αρμόδιες υπηρεσίες και τα νομικά τμήματά τους είτε δεν γνώριζαν είτε δεν εφάρμοζαν τις αλλαγές στο ενιαίο μισθολόγιο όπως αυτές επιβλήθηκαν το 2015 και συνέχιζαν να καταβάλλουν υψηλότερους μισθούς από αυτούς που έπρεπε.

Ωστόσο, τώρα το κράτος ζητά από τους συνταξιούχους να πληρώσουν τα «σπασμένα» χρόνια μετά, με αναδρομικά που σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να φτάνουν και τις 25.000 με 30.000 ευρώ.

Αρκετοί είναι οι συνταξιούχοι που έχουν κινηθεί δικαστικά, όμως το θέμα επανήλθε στην επιφάνεια, κατά κύριο λόγο με αφορμή μία εγκύκλιο του Ελεγκτικού Συνεδρίου τον περασμένο Ιούνιο, με την οποία καλούνταν οι απασχολούμενοι στον ευρύτερο δημόσιο τομέα να δηλώνουν σε εξάμηνη βάση τυχόν πρόσθετες αμοιβές και εισοδήματα που λαμβάνουν από άλλες θέσεις εργασίας ή και από συντάξεις.

Πληροφορίες αναφέρουν πως το θέμα έχει πάει στο γραφείο του κ. Γεωργιάδη.

Συντάξεις: Ξανά στις 200.000 εκκρεμότητες

Εντωμεταξύ, κοντά στις 200.000 εξακολουθούν να κινούνται οι εκκρεμότητες στις συντάξεις, παρά τις εκκαθαρίσεις δεκάδων χιλιάδων αιτήσεων την περίοδο 2022-23.

Αλλά καθώς η διεκπεραίωση των φακέλων έγινε με fast track διαδικασίες, υπάρχουν αυτή τη φορά 11.500 συντάξεις με λάθη υπολογισμού και χιλιάδες άλλα παράπονα και αιτήσεις θεραπείας.

Στον ΕΦΚΑ, για κύρια σύνταξη, βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε εκκρεμότητα σχεδόν 50.000 αιτήσεις, συν 28.000 φάκελοι οι οποίοι αφορούν σε μικτό χρόνο ασφάλισης στην ημεδαπή και σε χώρες –μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Παράλληλα στο ΕΤΕΑΕΠ συσσωρεύονται 105.000 αιτήσεις για επικουρική σύνταξη.

Συνολικά, μαζί με τις 11.5000 αιτήσεις για διορθώσεις (λάθη υπολογισμού), οι συνολικές εκκρεμότητες ανέρχονται στις 195.000.

Ακόμη και η πρόβλεψη για τη χορήγηση επικουρικής σύνταξης παράλληλα με τη χορήγηση της κύριας και με βάση την 15ετία που ισχύσει στο ΙΚΑ/ΕΤΕΑΜ, αποσκοπεί ακριβώς στη διεκπεραίωση των φακέλων και την απονομή συντάξεων σε όσο το δυνατόν περισσότερους ασφαλισμένους.

Και αυτό καθώς σε πολλές περιπτώσεις (Δημόσιο, Ειδικά Ταμεία ΔΕΚΟ και τραπεζών κ.α.), ενώ δινόταν η κύρια σύνταξη με 32 ή 35 έτη (π.χ. ΟΤΕ, τράπεζες), το αντίστοιχο επικουρικό δεν έδινε σύνταξη με λιγότερα από 25 έτη.

Για παράδειγμα, το επικουρικό του ΟΤΕ συγκροτήθηκε στα τέλη της δεκαετίας του 1980 με αποτέλεσμα πολλοί συνταξιούχοι να συνταξιοδοτηθούν με 35ετία (διαδοχική ασφάλιση) το 2010 ή 2012, αλλά θα πρέπει να περιμένουν να συμπληρώσουν το 67ο έτος προκειμένου να πάρουν την επικουρική σύνταξη.

Η γραφειοκρατία, οι ατυχείς ή ανίδεες διοικήσεις και η πολυνομία, παράλληλα με την καθυστέρηση στην ψηφιοποίηση της ασφαλιστικής ιστορίας των απασχολουμένων, είναι οι αιτίες στις τραγικές καθυστερήσεις αναφορικά με την απονομή των συντήξεων. Ωστόσο, πίσω από το… χειρόγραφο σύστημα, σύμφωνα με την “Καθημερινή” κρύβεται και μια ζοφερή οικονομική αλήθεια:

«Αν διεκπεραιωθούν όλες οι εκκρεμότητες θα καταρρεύσει το Ασφαλιστικό Σύστημα» σύμφωνα με αρμόδιο κυβερνητικό παράγοντα.

Ήδη, η σχετική προώθηση σημαντικού αριθμού αιτήσεων για την κύρια σύνταξη έφερε τον ΕΦΚΑ σε ισορροπία τρόμου φέτος, με τα έσοδα να υπολείπονται, έστω και κατά τι, των δαπανών για συντάξεις.

Αν η έκδοση των συντάξεων επιταχυνθεί, όπως θα έπρεπε να συμβαίνει, σε συνδυασμό με την υποδηλωμένη και υποασφαλισμένη εργασία (δηλώνεται μερική απασχόληση, ενώ υποκρύπτεται πλήρες 8ωρο), συν το χαμηλότερο ύψος των εισαγωγικών μισθών έναντι όσων συνταξιοδοτούνται, αναμένεται αυτές οι αιτίες να σημάνουν την περεταίρω διεύρυνση των λειτουργικών ελλειμμάτων του Ασφαλιστικού.

Εξάλλου, η ισορροπία τρόμου των οικονομικών στηρίζεται, πέραν της καθυστέρησης απονομής των συντάξεων, τόσο στην μη καταβολή αυξήσεων στις επικουρικές όσο και στις υποδεέστερες του πληθωρισμού αναπροσαρμογές στις κύριες συντάξεις. Όπως ο νόμος προβλέπει είναι αλήθεια…

Συγκεκριμένα: πέρυσι με επίσημο πληθωρισμό 9,6% δόθηκαν αυξήσεις 7,75% από τις αρχές του έτους (1/2 του πληθωρισμού και το ½ του ΑΕΠ), ενώ για το τρέχον άρτος με πληθωρισμό ίσως πάνω του 4,4%, «οι αυξήσεις θα είναι κοντά στο 3%» δήλωσε χθες ο υφυπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων Πάνος Τσακλόγλου.

Δηλαδή, μέσα στη διετία οι συνταξιούχοι χάνουν πάνω από τρεις (3) ποσοστιαίες μονάδες και 14 μονάδες στις επικουρικές. Ενόσω παραμένει μη τιμαριθμοποιούμενη η φορολογική κλίμακα, ενώ επιβάλλεται και δεύτερη φορολογία, Εισφορά Αλληλεγγύης Συνταξιούχου (ΕΑΣ), για κύριες συντάξεις πάνω από 1.400 ευρώ και επικουρικές άνω των 300 ευρώ…

 

 

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button